22/2/12

Ρωσικό πετρέλαιο αντί Ιρανικού

Ένα φορτίο ενός εκατομμυρίου βαρελιών έφτασε προ ημερών στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων. Το Ural Light, είχε εξασφαλιστεί από δύο traders, σε πείσμα όσων υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα ότι τα ελληνικά διυλιστήρια είναι αποκλεισμένα από τη spot αγορά ή αντιμετωπίζουν προβλήματα για την εξασφάλιση πιστώσεων εξαιτίας της κρίσης. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο φορτίο που έρχεται στην Ελλάδα, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα μας περιλαμβάνεται στις χώρες στις οποίες διακόπτει το Ιράν τις εξαγωγές αργού. Οι εν λόγω πληροφορίες διαψεύστηκαν, ενώ χθες η χώρα ανακοίνωσε ότι σταματά τις εξαγωγές προς Βρετανία και Γαλλία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. 

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που μεταφέρουν στελέχη του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων για την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ιρανικού αργού, διαφέρουν από την εικόνα που έχει δημιουργηθεί. Για το 2011, οι εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη αποτέλεσαν έναν αξιόπιστο και ουσιαστικό πυλώνα του χαρτοφυλακίου προμηθειών, δεν έφτασαν όμως στα υπερβολικά ποσοστά που κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας. Το μεσοσταθμικό ποσοστό κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες στο 22%, με το υπόλοιπο να προέρχεται από άλλες πηγές. 

Το ρωσικό φορτίο πάντως δείχνει και την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν τα ΕΛΠΕ για την υποκατάσταση των ποσοτήτων από το Ιράν, σε περίπτωση τελικώς που δεν υπάρξει κάποια θετική «έκπληξη». Και αυτό γιατί το ρωσικό πετρέλαιο εμφανίζει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με το Ιρανικό πετρέλαιο και ως εκ τούτου βοηθά ώστε να μη διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ «γλυκού» και «βαρέως» αργού, που σήμερα έχει το καλάθι προμηθειών των ΕΛΠΕ. 

Στελέχη εξάλλου των ΕΛΠΕ. τονίζουν ότι εκτός από τα τεχνικά χαρακτηριστικά και σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, πιθανές αλλαγές στη σύνθεση των αργών που προμηθεύονται τα διυλιστήρια του ομίλου, δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές επιπτώσεις. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως η πλευρά των ΕΛΠΕ συνεχίζει να υπογραμμίζει τη σημαντική, διαχρονική σχέση που διατηρεί με το Ιράν ως προμηθευτή. «Αισθανόμαστε λίγο άβολα, που αναγκαζόμαστε να επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι έχουμε τη δυνατότητα να υποκαταστήσουμε τις ποσότητες ιρανικού αργού από άλλους προμηθευτές» αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του ομίλου, υπονοώντας σαφώς ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί επιλογή της εταιρείας αλλά επιβάλλεται εκ των πραγμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: