22/2/12

Θα διασφαλιστούν οι αποταμιευτές, όχι οι επενδυτές


Σε διευκρινίσεις όσον αφορά τους "μικροεπενδυτές" που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, μετά το σάλο που προκάλεσε η ανακοίνωση πως από την διαδικασία «κουρέματος» των ομολόγων δεν θα εξαιρεθούν ούτε όσα έχουν αγοράσει ιδιώτες ή έχουν δοθεί σε κατηγορίες εργαζομένων (πρώην της Ολυμπιακής) και σε προμηθευτές του Δημοσίου (φαρμακοποιοί, φαρμακευτικές εταιρείες, κτλ).

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος απαντώντας στο κατά πόσον κινδυνεύουν με μεγάλες απώλειες χιλιάδες μικροεπενδυτές, επειδή θα μετάσχουν όλα τα ομόλογα στο PSI, δήλωσε:
«Αποτελεί ακραία παρερμηνεία των χθεσινών δηλώσεών μου η διαπίστωση ότι «κινδυνεύουν με μεγάλες απώλειες χιλιάδες μικροεπενδυτές». Αντιθέτως, αυτό που είπα είναι πως θα ληφθεί μέριμνα ώστε όσες κατηγορίες πολιτών πρέπει να διασφαλισθούν θα διασφαλισθούν. Και αυτό αφορά ακριβώς αυτόν που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως “μικροεπενδυτής”, που δεν είναι όμως επενδυτής αλλά αποταμιευτής».

Ο κύριος Βενιζέλος είχε δηλώσει, κατά την συνέντευξη-απολογισμό των διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα» του χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση, πως αρχίζει άμεσα η διαδικασία «κουρέματος» όλων των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, μεταξύ αυτών και όσα αφορούν σε φυσικά πρόσωπα, καθώς, όπως επεσήμανε, δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση. 

Συμπληρώνοντας πως ειδικά για τους περίπου 9.500 μικρο-ομολογιούχους, με ποσά έως 100.000 ευρώ, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να καλυφθούν κατά περίπτωση -πιθανότατα με μια αποζημίωση έναντι των απωλειών τους. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση ξεκινά τώρα αγώνα δρόμου για να υλοποιήσει, μέσα σε ένα εξαιρετικά πιεστικό χρονοδιάγραμμα, το νέο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους, με στόχο φυσικά να καλυφθεί ο στόχος «βιωσιμότητάς» του, δηλαδή το 120,5% του ΑΕΠ ως το 2020.

Κάτι που σημαίνει πως μέχρι την Παρασκευή θα γίνει η αναγγελία πρόσκλησης για την εθελοντική συμμετοχή και πρωτίστως μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί οι εφαρμοστικοί νόμοι στη Βουλή, στις 9 Μαρτίου θα εξεταστεί το κατά πόσον η συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων θα έχει φτάσει σε ποσοστό στο 66% των ομολογιούχων που είναι και το άτυπο όριο που έχει τεθεί σαν όριο για την ενεργοποίηση των CACs και στις 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: