21/2/12

Αγωγός ITGI, τέλος


Αιφνιδιασμός της Ελλάδας και της Ιταλίας από την απόφαση της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το κοίτασμα Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν να μην επιλέξει τον αγωγό ITGI από τις προτάσεις για την μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Τις σχετικές δηλώσεις για τον αποκλεισμό του ITGI τις έκανε ο εκπρόσωπος της ΒΡ που είναι μία από τις εταιρείες που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα μιλώντας σε ιστοσελίδα για ενεργειακά θέματα.
Μετά από αυτή την απόφαση οι αγωγοί που έχουν απομείνει να μονομαχούν για την μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη είναι ο TAP ο οποίος διασχίζει την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αλβανία πριν καταλήξει στην Ιταλία, ο Nabucco ο οποίος διασχίζει την Τουρκία την Βουλγαρία την Ρουμανία την Ουγγαρία και διακλαδώνεται στην Αυστρία.
Τέλος η πλέον πρόσφατη  πρόταση είναι ο αγωγός SEEP, τον οποίο στηρίζει η ίδια η ΒΡ και ο οποίος
διασχίζει την Τουρκία την Βουλγαρία την Ρουμανία την Ουγγαρία και καταλήγει στην Αυστρία αξιοποιώντας υπάρχοντες αγωγούς. 
Στις 13 Ιανουαρίου το defencenet.gr μόνο απ'όλο τον ελληνικό Τύπο είχε επικρίνει την κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΚΑ και ΥΠΕΞ για τον ITGI και είχε προβλέψει ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που δεν επρόκειτο να προχωρήσει, ενώ μεταξύ άλλων έθετε σε δεύτερη μοίρα το μοναδικό σοβαρό και βιώσιμο σχέδιο αγωγού, αυτό του South Stream.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: