21/2/12

Συνολικά 77 αρχαία αντικείμενα εκλάπησαν από το Μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας


Στα 77 ανέρχονται τα αρχαία αντικείμενα που εκλάπησαν από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση που έκαναν οι αρχαιολόγοι του Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Από την κοινή ανακοίνωση που έγινε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το ΥΠΠΟΤ προκύπτει ότι πρόκειται για:
Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι από την 'Ανθεια Μεσσηνίας με παράσταση ταυροκαθαψίων, το οποίο βρέθηκε σε θαλαμωτό μυκηναϊκό τάφο και σφραγιδοκύλινδρο από αιματίτη που φέρει παράσταση αρματοδρομίας από την Κρήτη (15ος - 14ος π. Χ. αιώνας). Επίσης, εκλάπησαν ένας μελαμβαφής κάνθαρος, μία αττική μελανόμορφη λήκυθος από τη Ρόδο (5ος π. Χ. αιώνας) και 13 πήλινοι λύχνοι.
Τα πήλινα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από το Μουσείο είναι: 4 ειδώλια ηνιόχων, 8 ίπποι, ειδώλια ταύρου, κριού και σκύλου, τροχός και τμήμα άρματος. Στα χάλκινα αντικείμενα συγκαταλέγονται: 11 τροχοί, 5 τρίποδες, 4 ειδώλια ηνιόχου και άρματος, 12 ειδώλια ίππων, 7 ειδώλια ταύρου, ένα σύμπλεγμα ίππων, ένα τμήμα χάλκινου αναθήματος άρματος και ο άξονας του.
Δύο μελαμβαφείς κάνθαροι και μία κύλικα έσπασαν κατά την κλοπή, ενώ αφαιρέθηκε και ένα αντίγραφο χάλκινης κεφαλής νέου.
Τα παραπάνω αντικείμενα - τα οποία καλύπτουν τους πρώτους αιώνες των αθλητικών αγώνων στην Ολυμπία και άλλες πόλεις- έχουν μικρό μέγεθος και αφαιρέθηκαν από τις προθήκες που έσπασαν οι ληστές.
Όσοι πολίτες γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικό με την υπόθεση της αφαίρεσης των παραπάνω αντικειμένων μπορούν να επικοινωνούν στα εξής τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις: Στον αριθμό 11012 της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, καιστον αριθμό 210 647 6188 του Τμήματος Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, που λειτουργεί από τις 08.00 έως 23.00 κάθε μέρα, καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: financialpolice@hellenicpolice.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια: