21/2/12

Συμφωνία στο Eurogroup

Σε μια συνολική συμφωνία για το νέο δάνειο και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κατέληξαν οι 17 υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε πάνω από 14 ώρες. «Σήμερα έμαθα ότι η λέξη Μαραθώνιος είναι μια ελληνική λέξη» είπε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Ρεν αντικατοπτρίζοντας το κλίμα που επικρατούσε στο συμβούλιο. Με βάση τη συμφωνία την οποία αναμένεται να εγκρίνει και το ΔΣ του ΔΝΤ ως τα μέσα Μαρτίου οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα δεχθούν ένα κούρεμα της τάξης του 53% με επιτόκια 2% έως το 2014 3% από το 2015 και έως το 2020 και 4,3% για τις λήξεις μετά το 2021 (Η απομείωση της ονομαστικής αξίας των τίτλων είναι 53,5% και σε συνδυασμό με τα νέα επιτόκια και την κατανομή τους στο χρόνο η συνολική απομείωση της αξίας του δημοσίου χρέους που ανταλλάσσεται φθάνει το 75%).  

Σε σχέση με τη συμμετοχή του Επίσημου τομέα OSI οι υπουργοί αποφάσισαν την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού της ελληνικής οικονομίας από το πρώτο δάνειο των 110 δις αναδρομικά κατά 150 μονάδες βάσης πέραν της μείωσης των 200 μονάδων που είχαν ήδη αποφασιστεί.  

Αυτή η κίνηση αναμένεται να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 1,4 δις ευρώ ως το 2014 και κατά 2,8 μονάδες του ΑΕΠ ως το 2020. Επιπλέον αποφασίστηκε η αναδιανομή στις κυβερνήσεις των κερδών που θα προκύψουν από πωλήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Οι κυβερνήσεις στη συνέχεια θα επιστρέψουν στη συνέχεια τα χρήματα στην Ελλάδα κάτι που θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 1,8 μονάδες ως το 2020 και το κόστος εξυπηρέτησης κατά 1,8 δις. Ο πρόεδρος Γιούνκερ επισήμανε με κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτή τη φορά θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να πετύχει το νέο ελληνικό πρόγραμμα. 

Σε αυτό το πλαίσιο η Κομισιόν αποφάσισε την αποστολή μιας μεγάλης εποπτικής ομάδας στην Αθήνα η οποία θα λειτουργεί υπό την Τρόικα και παράλληλα με την ομάδα δράσης του Ράιχενμπαχ με σκοπό να παράσχει την απαραίτητη διοικητική υποστήριξη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα επιπλέον έχει την υποχρέωση να περάσει στο πρωτογενές της δίκαιο και στη συνέχεια και στο Σύνταγμα τη ρήτρα της απόλυτης προτεραιότητας εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Μέχρι τότε όλα τα χρήματα από τον EFSF θα κατευθυνθούν σε ένα ειδικό λογαριασμό, επί της ουσίας ένα κλειστό ταμείο, το οποίο θα κάνει τις πληρωμές. 




Τόσο ο Γιούνκερ όσο και ο Ρεν επισήμαναν ότι για όλα αυτά είναι απαραίτητη προϋπόθεση η υλοποίηση των συμφωνημένων πρότερων δράσεων. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου οι Ευρωπαίοι θα επαναξιολογήσουν τα αποτελέσματα των σημερινών τους αποφάσεων. 

Ο Επίτροπος Ρεν που ήταν καταπέλτης σε σχέση με τις ολιγωρίες στην εφαρμογή του μνημονίου έθεσε τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα:

1. Να παρουσιαστεί ένα δίκαιο απλό και εντελώς νέο φορολογικό σύστημα. 
2. Να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον
3. να επιτραπεί η προσαρμογή του κόστους εργασίας
4. Να αναμορφωθεί πλήρως η δημόσια διοίκηση και
5. Να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια από τα κοινοτικά ταμεία

«Έχει περάσει ανεπιστρεπτί ο καιρός που η ελληνική οικονομία μπορούσε να βασίζεται σε ένα τεράστιο δημόσιο τομέα που χρηματοδοτείτο από δάνεια. Τώρα πρέπει να βασιστεί στις ξένες και εγχώριες επενδύσεις» τόνισε ο Επίτροπος Ρεν. 

Επι του πρακτέου τώρα δόθηκε εντολή στον EFSF κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και Κλάους Ρέγκλινγκ να αναζητήσει τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν κατά το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα. Όπως έγινε γνωστό τα πρώτα κεφάλαια που σχετίζονται με το PSI και την αναχρηματοδότηση των τραπεζών λίγο πολύ υπάρχουν τα υπόλοιπα θα αναζητηθούν από τις αγορές όπως έγινε στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. 

Γιούνκερ και Ρεν εκτιμούν πως με τη σημερινή διευθέτηση η Ελλάδα θα έχει πλέον χρόνο για να εφαρμόσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να επιστρέψει η χώρα σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: