3/5/11
"Κόβονται" από τα αναλογιστικά stress tests δεκάδες ταμεία
Τρέχουν και δεν φτάνουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς η νέα επίσκεψη των εκπροσώπων της Τρόικας τους βρίσκει εκτός χρονοδιαγράμματος στις βασικές δεσμεύσεις που αφορούν στη νέα λίστα με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και την ολοκλήρωση μιας νέας μεταρρύθμισης, αυτή τη φορά για τα επικουρικά ταμεία, πέραν του υπερφιλόδοξου στόχου εξοικονόμησης 3,5 δισ. ευρώ από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, μέχρι το 2015.
Σύμφωνα με το πολλάκις αναθεωρημένο Μνημόνιο, οι μεγάλες ανατροπές αναμένονται από την 1η Ιανουαρίου του 2012, καθώς βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στους εκπροσώπους της Τρόικας, θα έχει θεσμοθετηθεί νέο καθεστώς στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, με σημαντικότερη, την υποχρέωση για μείωση των συντάξεων σε όσα ταμεία δεν αποδεικνύεται η αναλογιστική βιωσιμότητα. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά και υπάρχουν τομείς – κλάδοι σε επικουρικά ταμεία, που δεν... περνούν τα stress tests των αναλογιστικών μελετών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των επικουρικών των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του ΤΑΥΤΕΚΩ. Αξίζει να αναφερθεί, ότι σύμφωνα με συνδικαλιστές, μόνο για τον κλάδο των ασφαλισμένων της ΔΕΗ, με βάση τον προϋπολογισμό για το 2011, θεωρείται πολύ πιθανό, από τον Αύγουστο να έχουν εξαντληθεί τα ποσά για την καταβολή της επικουρικής σύνταξης. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα «παγώσει» η καταβολή εφάπαξ για όσους βγουν στη σύνταξη εντός του έτους, ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί ουρά για εκείνους που ήδη εξήλθαν από την υπηρεσία το 2010.
Αλλά και για το επικουρικό του ΙΚΑ, στο οποίο έχει ενταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, τα πρώτα στοιχεία από την υπό ολοκλήρωση αναλογιστική μελέτη δεν είναι αισιόδοξα. Και αυτό, γιατί, μέχρι το 2060, φαίνεται πως οι υποχρεώσεις του ταμείου θα οδηγήσουν σε αύξηση της δαπάνης για συνταξιοδότηση κατά 0,7% του ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσμευθεί προς τους δανειστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πως εάν η αύξηση στις δαπάνες (τόσο για κύριες, όσο και για επικουρικές συντάξεις) ξεπεράσει το 2,5% του ΑΕΠ, τότε θα απαιτηθούν επιπλέον παρεμβάσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας ήδη επεξεργάζονται σενάρια, με πιθανότερο αυτό που θέλει, από τις αρχές του επόμενου έτους, τις επικουρικές συντάξεις να μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 6,5% με 7%. Βέβαια, υπάρχουν ταμεία ή κλάδοι, όπου οι μειώσεις θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες, λόγω των υψηλών ελλειμμάτων, ενώ θεωρείται δεδομένο πως περικοπές θα υπάρξουν και στις συντάξεις ταμείων που παρά την οικονομική τους ευρωστία, δίνουν επικουρικές πολύ υψηλότερες από το 20% των κύριων συντάξεων, με στόχο να υπάρξει μια... εξισορρόπηση στο ύψος των καταβαλλόμενων παροχών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός του Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες στα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία (ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ και ΤΕΑΔΥ) ενώ μέχρι τον Αύγουστο, προβλέπεται η ολοκλήρωση και των 40 αναλογιστικών μελετών, τις οποίες έχει αναλάβει εξολοκλήρου, ένα μελετητικό γραφείο. Ήδη βέβαια, υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ολοκλήρωση συλλογής των στοιχείων, καθώς υπάρχουν ακόμη ταμεία που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα οικονομικά στοιχεία. Πάντως, βάσει και του Μνημονίου, η εντολή είναι ρητή: όσα επικουρικά δεν καταθέσουν στοιχεία για τις χρήσεις τουλάχιστον από το 2004 και μετά, ακόμη κι αν αναλογιστικά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, θα υποστούν τις περικοπές.
Βέβαια, ο κ. Κουτρουμάνης, που δημόσια έχει δεσμευτεί για σταδιακή περικοπή, ώστε να μην θιγούν άμεσα, όλοι οι ασφαλισμένοι, αλλά αναλογικά, βάσει και των ετών ασφάλισής τους, στους εκπροσώπους της Τρόικας έχει δεσμευτεί και για μία ευρύτερη αλλαγή στο σύστημα «δευτερευουσών» συντάξεων, με νομοθετική παρέμβαση μέχρι τον Οκτώβριο.
Έτσι, ανοίγει και πάλι η συζήτηση για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων, καθώς στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τη μεταρρύθμιση, συγχωνεύοντας ταμεία κι αρχίζοντας τον υπολογισμό των παροχών βάσει του νέου συστήματος πλασματικά καθορισμένων εισφορών.
Εντός του Μαΐου, και με σχετική καθυστέρηση, ξεκινά και η διαδικασία αποχαρακτηρισμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με τις εκτιμήσεις να θέλουν τουλάχιστον 250.000 ήδη ασφαλισμένους εκτός της νέας λίστας. Η Επιτροπή που ήδη, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας έχει συγκροτηθεί, θα δουλέψει πάνω στο υπάρχον πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη που καταρτίστηκε το 2008, επί κυβερνήσεων ΝΔ. Στόχος είναι, η νέα λίστα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2011, έχουν αυξηθεί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων με το καθεστώς των ΒΑΕ, ενώ από τον Ιούλιο και μετά, που θα «μικρύνει» η λίστα με τα χαρακτηρισμένα ως Βαρέα επαγγέλματα, τουλάχιστον το ένα τρίτο των ασφαλισμένων, θα οδηγηθεί σε νέα αύξηση της απαιτούμενης ηλικίας. Ο... αποχαρακτηρισμός θα οδηγήσει και σε μείωση μισθών, αφού θα κοπούν τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ, ενώ εξαιτίας αυτού, μειωμένες θα είναι και οι μελλοντικές τους συντάξεις. Υπολογίζεται πως η μείωση των αποδοχών θα ξεκινά από 52 ευρώ ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 200 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα, οι περικοπές στις συντάξεις, ως αποτέλεσμα της περικοπής των μισθών, θα προσεγγίζουν το 10%
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου