17/3/15

emails εφορίας σε 1 εκατ. οφειλέτες

«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» ετοιμάζεται να πει σε 4 εκατομμυρια οφειλέτες του Δημοσίου το υπουργείο Οικονομικών, για να προλάβουν την ....περίοδο εκπτώσεων που ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι τέλος Μαΐου.
Η Γενική Γραμματεία σχεδιάζει να αποστέλει 100.000-120.000 προσωπικά emails κάθε ημέρα, αμέσως μόλις ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή η διάταξη που προβλέπει «πληρώστε ό,τι θέλετε και γλιτώστε το πρόστιμο που αναλογεί». Η αποστολή θα γίνεται σε συνολικά 800.000-1.000.000 φοροφειλέτες που έχουν στοχευθεί επειδή η εφορία βλέπει ότι έχουν οικονομική δραστηριότητα και ίσως μπορούν να πληρώσουν άμεσα κάτι έναντι των χρεών τους, για να γλιτώσουν το αντίστοιχο μέρος των προσαυξήσεων που τους βαρύνουν, ακόμα και αν δεν έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε καμία ρύθμιση τμηματικής καταβολής των οφειλών τους με δόσεις.
Η αποστολή των ειδοποιήσεων θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή 27 Μαρτίου, όσο θα διαρκέσει το «μιας χρήσεως» μέτρο αυτό. Βεβαίως θα μπορούν να κάνουν χρήση και και όσοι θέλουν από τους άλλους 3.000.000 οφειλέτες που δεν θα λάβουν ατομική πρόσκληση, επειδή δεν προλαβαίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να στείλει συνολικά 4.000.000 emails σε 8 μόνον μέρες.
Αν και δεν υπάρχει πρόβλεψη για την απόδοσή του, θεωρείται σχετικά πιθανό να αποφέρει κάποια έσοδα στα άδεια κρατικά ταμεία, για να αποφύγει το Δημόσιο το «ατύχημα» μίας στάσης πληρωμών. Και αυτό διότι, πέραν των αναγκών του Δημοσίου, δεν χρειάζεται να εντάξει σε ρύθμιση κάποιος όλες τις οφειλές του, αλλά μπορεί να επιλέξει όποια εκείνον τον ενδιαφέρει και τον «καίει» περισσότερο.
Η αίτηση θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ίντερνετ. Ο ενδιαφερόμενος θα μπαίνει στο Taxisnet, θα επιλέγει ποια οφειλή θέλει να εξυπηρετήσει, θα εκτυπώνει την ταυτότητα οφειλής και θα πληρώνει στην τράπεζα όποιο ποσό θέλει και μπορεί.
Για να έχει όφελος, θα πρέπει αυτή η οφειλή να βαρύνεται με προσαυξήσεις υπερημερίας, άρα θα επιλέγονται κυρίως οι παλαιές οφειλές του παρελθόντος που έχουν περισσότερους τόκους. Αν πληρώσει το 100% της αρχικής οφειλής του, θα δει μείωση 100% στους τόκους και τις προσαυξήσεις. Αντιθέτως, αν επιλέξει κάποιος νέες οφειλές που δεν έχουν επιβαρυνθεί με μεγάλες προσαυξήσεις, όσα και να πληρώσει, το όφελός του δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το σχετικά περιορισμένο ποσό των προσαυξήσεων που έχουν δημιουργηθεί.
Για το σκοπό αυτό, στο Taxisnet θα μπορεί κάθε οφειλέτης να βλέπει από το τέλος της εβδομάδας αναλυτικά το ποσό της οφειλής και το ποσό των προσαυξήσεων που αναλογεί, για να υπολογίζει από ποιο χρέος έχει τη δυνατότητα να διαγράψει περισσότερους τόκους, με τα λεφτά που υπολογίζει να διαθέσει.
Στη Βουλή φτάνει σήμερα ή την Τετάρτη και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις για όλους χωρίς πλαφόν και περιορισμούς. Στη ρύθμιση αυτή, θα διανοίγονται δύο δρόμοι για να επιλέξει ο οφειλέτης τι θα πληρώσει: η βασική ρύθμιση προβλέπει 100 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ και θα διαρκέσει έως τέλος Μαΐου –με δυνατότητα παράτασης και για έναν ακόμη μήνα το πολύ. «Εκτάκτως» όμως, όποιος καταβάλει τουλάχιστον το 10% της βασικής οφειλής του σαν προκαταβολή, θα "κουρεύει" και τις αντίστοιχες προσαυξήσεις. Η διευκόλυνση αυτή θα είναι διαθέσιμη ως το τέλος Απριλίου.
Μετά τις διορίες αυτές, θα αρχίσει το κυνήγι οφειλετών. Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου παρουσίασε χθες στον υπουργό Οικονομικών κύριο Γιάννη Βαρουφάκη το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ που θα παρακολουθεί τις τραπεζικές καταθέσεις, τα δάνεια, τα αμοιβαία κεφάλαια και τις μετοχές, ενώ θα επεκτείνει ως το τέλος Μαρτίου το σύστημα των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στις τραπεζικές καταθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: