11/3/15

Κοινό μέτωπο εργολάβων για τα έργα απορριμμάτων

Ενιαίο μέτωπο προκειμένου να κινηθούν θεσμικά και να σώσουν τα έργα με παρεμβάσεις ακόμη και στην ΕΕ, ετοιμάζουν οι προσωρινοί παραχωρησιούχοι που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόκειται για τις εταιρείες Ηλέκτωρ, J&P Άβαξ, ΓΕΚ-Τέρνα, Μεσόγειος, Ιντρακάτ και Αρχιρόδον.
Οι ιδιώτες περιγράφουν εικόνα χάους στην κυβέρνηση για τα σκουπίδια - και όχι μόνο - και επισημαίνουν ότι εάν επιμείνει στην ακύρωση των διαγωνισμών, θα βρεθεί αντιμέτωπη με αποζημιώσεις. Ο λόγος είναι ότι για έξι έργα της Περιφέρειας υπάρχουν ανάδοχοι και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις (Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος), οι διαδικασίες είναι ένα βήμα πριν ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, καθώς τα έργα έχουν περάσει και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τη σύγχυση που έχει προκληθεί στην αγορά ενισχύουν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Γιάννη Τσιρώνη, περί αναθεώρησης της ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, αλλά και τα όσα ανέφερε πριν λίγες μέρες σε συνάντηση με κοινοτικούς αξιωματούχους, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, κ. Kώστας Πουλάκης. Ο πρώην υπεύθυνος του τομέα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στους εκπροσώπους της Κομισιόν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ακυρώσει όλους τους διαγωνισμούς για τα απορρίμματα συνολικού προϋπολογισμού 813 εκ. ευρώ!
Ο σχεδιασμός του κυβερνητικού επιτελείου χαρακτηρίζεται επιπόλαιος, με στελέχη του κλάδου να υποστηρίζουν ότι χωρίς τη σύμπραξη με τους ιδιώτες, το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται στα έργα απορριμμάτων αγγίζει το μισό δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό υπολογίζουν τα έργα που είχαν σχεδιαστεί και ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αλλά και τη λίστα με τα 15 εργοστάσια σύμμεικτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 την οποία έχει εκπονήσει το ΕΠΠΕΡΡΑ. Πρόκειται για έργα εκτιμώμενου προϋπολογισμού 580 εκ. ευρώ που έχουν ένα συγκριτικό προβάδισμα για να προχωρήσουν και τα οποία, όμως, για να ενταχθούν στο ΣΕΣ απαιτείται η τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, η οποία μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόνο στην Κρήτη. Μόνο για αυτά το χρηματοδοτικό κενό υπολογίζεται σε 213 εκ. ευρώ!
Ούτε όμως η ΕΕ βλέπει θετικά τη στάση της κυβέρνησης στις ΣΔΙΤ και αυτό επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία τεσσάρων περιφερειαρχών (Αττικής, Πελοποννήσου, Κρήτης και Ιουνίου), ενώ ενστάσεις φέρεται να διατυπώνονται και για την προσπάθεια κατάτμησης των μονάδων.
Οι κοινοτικοί ήθελαν να αξιολογήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στην χώρα μας με τα απορρίμματα. Αποτέλεσε όμως μεγάλη έκπληξη για την κυβέρνηση η θέση της ΕΕ ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα με τις συμπράξεις που έχει σχεδιάσει για την κατασκευή έξι εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο (Δυτική Μακεδονία με ανάδοχο τον Άκτωρα, Πελοποννήσου με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ηλεία με ανάδοχο την J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος- ΑΑΓΗΣ, Ήπειρο και Σέρρες με ανάδοχο τις Archirodon – Intrakat – Envitec), δίνοντας έμφαση στα δύο υπερώριμα έργα (Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο).
Το κύριο επιχείρημα των Βρυξελλών είναι η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων που συγχρονίζεται πλήρως με την φιλοσοφία του νέου ΕΣΠΑ αλλά και η ανάγκη να υπάρξει για πρώτη φορά οργανωμένη και αποτελεσματική προσέγγιση για την διαχείριση των απορριμμάτων που θα συμβαδίζει με τις κοινοτικές επιταγές που επιτάσσουν την μείωση του όγκου των απορριμμάτων.
Ως πρότυπο έργο σε αυτή την κατηγορία εμφανίζεται η μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία προβλέπει ότι για ταφή θα πηγαίνει το 20% των βιοαποδομήσιμων σκουπιδιών όταν η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει το 65%. Προβλέπει, επίσης, διαλογή στην πηγή καθώς και ότι η μονάδα επεξεργασίας είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει και τα βιοαποδομήσιμα υλικά που διαλέγονται και να τα υποβάλλει σε ξεχωριστή επεξεργασία.
Οι ιδιώτες υποστηρίζουν ότι δεν ευσταθεί η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για υψηλές εγγυημένες ποσότητες στα εργοστάσια απορριμμάτων, που στο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες.
Όπως σημειώνουν οι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) έχουν προσαρμόσει τις παραγόμενες ποσότητες στα σημερινά δεδομένα, γεγονός που αποτυπώνεται και στην αναθεώρηση του τονάζ σε κάποια έργα.
Επισημαίνουν επίσης ότι οι εγγυημένες ποσότητες είναι τουλάχιστον 30% κάτω από τις προκηρύξεις των έργων και εμπεριέχουν και το οργανικό απόβλητο. Άρα, καταλήγουν είναι αδύνατο να μην επιβεβαιωθούν οι στόχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: