12/3/15

Στον... προθάλαμο του Κραχ το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων

Αντιμέτωπο με στάση πληρωμών βρίσκεται το Μετοχικό Ταμείο του Δημοσίου, απειλώντας τους αμέσως επόμενους μήνες τα μερίσματα 230.000 συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”. 

Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού χρειάζεται 158 εκατ. ευρώ από το Μάιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, ενώ έχει διαθέσιμα έως τότε μόλις 52 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Για την άμεση αντιμετώπιση της επικείμενης "στάσης πληρωμών" του Μετοχικού Ταμείου του Δημοσίου δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό "Κόκκινο". 

Ο κ. Στρατούλης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει λάβει από τις 26 Φεβρουαρίου του 2015 κοινοποίηση επιστολής του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίου για επικείμενη στάση πληρωμών από το Μάιο στα μερίσματα που λαμβάνουν 230.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου. 

Με την επιστολή του το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίου, σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, προειδοποίησε ότι τα λεφτά τελειώνουν σε ένα μήνα και από εκεί και πέρα δεν θα μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τα μερίσματα στους δικαιούχους του από τα ταμειακά του διαθέσιμα. 

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, “τα διαθέσιμα του Ταμείου με βάση το καταγεγραμμένο μηνιαίο έλλειμμα επαρκούν έως το τέλος Μαρτίου για την καταβολή των μερισμάτων του μηνός Απριλίου”.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως “με βάση τα στοιχεία μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, το μηνιαίο έλλειμμα ανέρχεται σε 25,7 εκατ. ευρώ, 17,3 εκατ. ευρώ και 21,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα". 

Ο προϋπολογισμός του 2015, αναφέρει το δημοσίευμα, καταγράφει έλλειμμα 227 εκατ. ευρώ, με την παραδοχή ότι θα καταβληθούν μόνο 10.200 νέα μερίσματα. Μέχρι σήμερα, συνεχίζει το δημοσίευμα, έχουν καταβληθεί μόνο 2.228 νέες αιτήσεις και το ταμείο κάλυψε από τα ίδια διαθέσιμα τα ελλείμματα των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου ύψους 64,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”ακόμη και αν το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων  ρευστοποιήσει το σύνολο της περιουσίας που διαθέτει σε μετοχές και ομόλογα στο Κοινό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδας, το ποσό που μπορεί να εξασφαλιστεί ανέρχεται στα 52 εκατ. ευρώ, όταν για τα μερίσματα των μηνών Μαΐου έως Δεκεμβρίου χρειάζονται 158 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: