2/3/15

Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για να καλυφθούν οι πληρωμές

Αγώνα δρόμου για την κάλυψη των υποχρεώσεων του Μαρτίου έχει ξεκινήσει το οικονομικό επιτελείο, ζητώντας από Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα να συμβάλλουν με τα διαθέσιμά τους.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει ήδη πράξεις repos για να κάνει χρήση των διαθεσίμων αυτών ώστε να επιτευχθεί η κάλυψη των υποχρεώσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων 2,4 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, από τα οποία 1,6 δισ. ευρώ είναι η λήξη ομολόγου και 800 εκατ. ευρώ τόκοι, 700 εκατ. ευρώ σε έντοκα που εκτιμάται ότι αναλογούν σε ξένους και 80 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ομολογιούχους που δεν έλαβαν μέρος στο PSI.
Οι υποχρεώσεις ξεκινούν από την Παρασκευή 6 Μαρτίου και περιλαμβάνουν 298,6 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και 1,4 δισ. ευρώ για ανανέωση εντόκων.
Από τα ταμεία έχουν συγκεντρωθεί 1,5 δισ. ευρώ, καθώς ο ΟΑΕΔ με 800 εκατ. ευρώ κι ένας ακόμη φορέας έχουν ανταποκριθεί, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προς το παρόν εκφράσει άρνηση να ανταποκριθούν.
Τα αποθεματικά του Δημοσίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κινούνται μεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ καθώς υπάρχουν αυξομειώσεις σε εξέλιξη.
Έτσι, το οικονομικό επιτελείο έχει στη διάθεσή του με τα μέχρι τώρα δεδομένα ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ που κλείνεται διασπασμένο σε repos με διάρκεια 1 είτε 2 εβδομάδων.
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι εισπράξεις του Δημοσίου από τις φορολογικές υποχρεώσεις που έληξαν για τον περασμένο μήνα την Παρασκευή που μας πέρασε. Όσον αφορά δόσεις, ΕΝΦΙΑ, είτε δόσεις ΦΠΑ που δεν αποπληρώθηκαν μπορούν να αποπληρώνονται και κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, επιβαρυμένες με το οριακό πρόστιμο, ενισχύοντας την εικόνα. Τα στοιχεία αυτά είναι κρίσιμα για τις ταμειακές ροές του Δημοσίου στην προσπάθεια να φανεί αυτό συνεπές προς τις υποχρεώσεις του.
Στην αγορά εκφράζεται ανησυχία για κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος, ιδιαίτερα από όσους διαθέτουν την εμπειρία της προηγούμενης διαδικασίας, όταν η χώρα βρέθηκε πάλι σε οριακό σημείο.
Παράλληλα, αρνητική αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση Βαρουφάκη, ότι προτιμά "να μην λάβουμε τη δόση, αν αυτή συνδέεται με το μνημόνιο της σκοτοδίνης". Και αυτό διότι ο Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα απελευθέρωση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ με στόχο τη διευκόλυνση της ελληνικής πλευράς, εφόσον είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τεκμήρια και διαβεβαιώσεις για τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.
Κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.
Οι αποπληρωμές ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή 6 Μαρτίου με 298,6 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και ανανέωση εντόκων 1,4 δισ. ευρώ. Για το λόγο αυτό, την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί δημοπρασία από το υπουργείο Οικονομικών.
Στις 13 Μαρτίου πρέπει να αποπληρωθούν 336 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και να ανανεωθούν 1,6 δισ. ευρώ σε έντοκα. Ακολουθούν δύο δόσεις προς το ΔΝΤ 560 εκατ. ευρώ στις 16 Μαρτίου και 336 εκατ. ευρώ στις 20 Μαρτίου. Τότε πρέπει να ανανεωθούν και έντοκα 1,6 δισ. ευρώ.
Από το σύνολο των εντόκων οι ελληνικές τράπεζες θα ανανεώσουν όσα κατέχουν, πρέπει να βρεθεί όμως λύση για τα 700 εκατ. ευρώ που κατέχουν ξένοι επενδυτές οι οποίοι και απέχουν από τις δημοπρασίες από τα τέλη του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: