3/3/15

Με λεφτά από ΟΑΕΔ - ΟΠΕΚΕΠΕ θα καλυφθούν τα έντοκα που λήγουν αύριο

Την κάλυψη των εντόκων που δεν αναμένεται να ανανεώσουν οι ξένοι επενδυτές που τα κατέχουν κατά την αυριανή δημοπρασία προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές του, έχει προγραμματιστεί να διατεθούν 200 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, 500 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ και 100 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν θα χρησιμοποιούνται άμεσα για πληρωμές δικαιούχων αγροτών (περίπου 300 εκατ. ευρώ), μεταφέρονται σε έντοκο λογαριασμό της Τράπεζα της Ελλάδος. Αν τα χρειαστεί ξανά ο φορέας για πληρωμή δικαιούχων, θα μπορεί να τα ζητήσει και να τα λάβει από την ΤτΕ άμεσα, εντός δύο ημερών και «χωρίς περαιτέρω όχληση».
Ειδικά για τον ΟΑΕΔ υπήρξαν τριβές καθώς ο κ. Αμπατζόγλου που είναι και ο διοικητής αρνήθηκε να διαθέσει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ αρχικά στη συνέχεια όμως ακολούθησε τα κυβερνητικά κελεύσματα.
Παράλληλα, προετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στα ταμεία να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους άμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία χρήσης τους για κάλυψη αναγκών που θα υπάρξει για τις δόσεις του ΔΝΤ που ξεκινούν από την Παρασκευή 6 Μαρτίου.
Επίσης, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, που έχει παραμείνει διοικητής στο ΙΚΑ, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να διαθέσει μετρητά ύψους 350 εκατ. ευρώ για τις χρηματοδοτικές ανάγκες.
Κατά τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται να καλύψει το ποσό των εντόκων που δεν θα ανανεώσουν αύριο οι ξένοι και αποτελεί και το πρώτο τεστ για πληρωμές ελληνικών υποχρεώσεων προς το εξωτερικό.
Όπως ανέφερε εξάλλου ο κ. Σταθάκης στην Telegraph τα διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του newmoney.gr.
Το ερώτημα είναι πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτή η διαδικασία καθώς τα repos καλύπτουν προσωρινά τις ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: