11/3/15

Ιλιγγιώδης αύξηση κατά 1 δισ. στα «κόκκινα» δάνεια το α' δίμηνο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τα τραπεζικά επιτελεία, καθώς οι «κόκκινες» οφειλές αυξάνονται κατά 400 εκατ. ευρώ τον μήνα, ενώ μόνο πέρυσι τα δάνεια που «έσκασαν» ανήλθαν σε 78 δισ. ευρώ, καθώς δεν πληρώθηκε το 37% από τα 212,139 δισ. ευρώ του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Την ίδια ώρα τα αντίστοιχα κόκκινα δάνεια το 2009 δεν ξεπερνούσαν το 8% γεγονός που δείχνει την επίπτωση της κρίσης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας το «Έθνος», το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σημειώθηκε «έκρηξη» στις καθυστερήσεις των δανείων οι οποίες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση στον ρυθμό δημιουργίας νέων καθυστερούμενων δανείων και τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το πρώτο τρίμηνο 2015 το σύστημα θα επιβαρυνθεί με πάνω από 1-1,2 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια. Μάλιστα σύμφωνα με τραπεζικά στοιχεία στις απλήρωτες οφειλές προστίθενται κάθε μήνα 400 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που κάνει την εικόνα ακόμη χειρότερη.
Το μόνο θετικό στοιχείο, λένε στελέχη των τραπεζών σε ό,τι αφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πως τις τελευταίες ημέρες έχει σταθεροποιηθεί το ποσό των καταθέσεων με σχεδόν πλήρη περιορισμό των εκροών, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις επιστροφή ποσών.
Για τους παραπάνω λόγους, οι τράπεζες προχωρούν σε «αλά καρτ» ρυθμίσεις, προσαρμοσμένες στις πραγματικές οικονομικές δυσκολίες των «κόκκινων» δανειοληπτών, αλλά και σε συνάρτηση με το πρότερο πιστοληπτικό τους προφίλ. Επίσης, οι τράπεζες θα πρέπει, αφού λάβουν γνώση των οικονομικών προβλημάτων του κάθε δανειολήπτη να του προτείνουν λύσεις, ώστε να μπορεί να μπορούν να διευθετήσουν την οφειλή τους σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: