27/3/15

Τι κερδίζει όποιος εξοφλήσει σήμερα την εφορία

Διορία έως σήμερα έχουν όσοι χρωστούν στην εφορία προκειμένου να σβήσουν σημαντικό μέρος των προσαυξήσεων που τους έχουν επιβληθεί για μη καταβολή φόρων. Η λεγόμενη ρύθμιση εξπρές εκπνέει σήμερα και στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην δοθεί παράταση, καθώς θα πρέπει σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή και η νέα μορφή της ρύθμισης των 100 δόσεων. 

Το ότι λήγει σήμερα, όμως, η προθεσμία για την ρύθμιση εξπρές κρύβει κάποιες παγίδες που έχουν να κάνουν με την ώρα που θα επιλέξει ο οφειλέτης να πραγματοποιήσει την πληρωμή της οφειλής. Οι τρόποι είναι τρείς: 

-σε τραπεζικό γκισέ 
-στο ταμείο της εφορίας, εφόσον ο φορολογούμενος πείσει τον προϊστάμενο του τμήματος Εσόδων ότι δεν έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί κάποια τράπεζα 
-μέσω ιντερνετικής τραπεζικής (web banking). Σε αυτήν την επιλογή, όμως, υπάρχει μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Η ώρα που θα καταχωρηθεί η εντολή πληρωμής στο είναι πολύ σημαντική. Και αυτό διότι κάθε τράπεζα έχει το δικό της χρονικό όριο, πέρα από το οποίο πραγματοποιεί την πληρωμή την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα διαγραφεί μόνο βασική οφειλή και όχι προσαυξήσεις. Για παράδειγμα, αν μια τράπεζα καταχωρεί εντολές για την πληρωμή την ίδια ημέρα έως τις 10 το βράδυ, αν η εντολή καταχωρηθεί στις 10 και 5 τότε ο φορολογούμενος δεν θα λάβει το όφελος της διαγραφής των προσαυξήσεων καθώς η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα που η ρύθμιση θα έχει λήξει. Η πληρωμή γίνεται με τη χρήση Ταυτότητας Οφειλής που παρέχεται μέσω taxisnet. 

Το όφελος της ρύθμισης εξπρές 

Ο φορολογούμενος που θα εξοφλήσει ολικώς ή μερικώς ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς την εφορία θα λάβει και ανάλογη διαγραφή των προσαυξήσεων που του έχουν χρεωθεί. Για παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος έχει βασική οφειλή 10.000 ευρώ και προσαυξήσεις 5.000 ευρώ (συνολική οφειλή 15.000 ευρώ) και εξοφλήσει το σύνολο των 10.000 ευρώ της βασικής οφειλής τότε διαγράφονται πλήρως και οι 5.000 ευρώ των προσαυξήσεων. Αν καταβάλει 5.000 ευρώ (το 50% της βασικής οφειλής) τότε θα διαγραφεί και το 50% των προσαυξήσεων (άλλες 2.500 ευρώ). 

Οι νέες 100 δόσεις 

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και η ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxisnet για την νέα ρύθμιση των 100 δόσεων που προσφέρει: 

-έκπτωση από 30% έως 100% στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής 

Δεν υπάρχουν σχόλια: