9/3/15

Φοβήθηκα κι εγώ για την Ελλάδα το 2012 και έβγαλα τα λεφτά μου στο εξωτερικό(σε 56 δόσεις!)

Εκτεθειμένος βαρύτατα είναι (τουλάχιστον πολιτικά και ηθικά) ο Γκίκας Χαρδούβελης, μετά την αποκάλυψη ότι έβγαζε, με αμφιλεγόμενο τρόπο, μεγάλα ποσά στο εξωτερικό σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους για την οικονομία της χώρας. Σε δύσκολη θέση έρχεται και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τον έχρισε υπουργό Οικονομικών για να διαπραγματευτεί (;) με τους δανειστές, αν και ήταν ήδη ευάλωτος!

Ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος αποτέλεσε ένα από τα «πιόνια» του συστήματος Σημίτη, ελέγχεται από τον εισαγγελέα, σύμφωνα με τα έγγραφα που έφερε χθες στο φως η «Real news», για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες». Ο υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ (ο οποίος διαδέχτηκε τον -επίσης άνθρωπο του κ. Σημίτη- Γ. Στουρνάρα) απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού -και συγκεκριμένα του Τζέρσεϊ- μεταξύ της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου 2012 και των επαναληπτικών εκλογών του Ιουνίου τουλάχιστον 362.427 ευρώ.
Το «κόλπο»
Μάλιστα η φυγάδευσή τους έγινε με 56 τμηματικές μεταφορές μεταξύ 7.000 έως 9.000 ευρώ, δεδομένου ότι για ποσά άνω των 10.000 ευρώ προβλέπεται έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το σχετικό έγγραφο έχει σταλεί στη Βουλή από τις 20 Ιανουαρίου με την υπογραφή του Π. Νικολούδη, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ζητώντας να ερευνηθεί γιατί δεν περιέλαβε τα ποσά αυτά στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ως σύμβουλος του πρωθυπουργού (Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012) και ως υπουργός Οικονομικών (Ιούνιος 2014 και εντεύθεν).
Ασχετα από τις τυπικές προφάσεις που επικαλείται στην απάντησή του ο κ. Χαρδούβελης, το θέμα δεν είναι μόνο ότι «έσπασε» το ποσό για να μη δώσει στόχο, αλλά και το γεγονός ότι φρόντισε να βγάλει τα χρήματά του εκτός Ελλάδας ενόσω ήταν ο πιο στενός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού (και επίσης εκλεκτού του κ. Σημίτη!) Λουκά Παπαδήμου. Είτε είχε είτε όχι υποχρέωση να τα δηλώσει, αποκαλύπτεται ότι την ώρα που (τουλάχιστον στα λόγια) κορυφωνόταν η ρητορική υπέρ της ανάγκης να σωθεί η υπό χρεοκοπία χώρα και να κάνουν όλοι θυσίες, ορισμένοι -μεταξύ των οποίων ο κ. Χαρδούβελης- διασφάλιζαν τον εαυτό τους και τα χρήματα τους...

Μαθαίνοντας τα ντροπιαστικά νέα (αν ήδη δεν τα γνώριζε), ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή να εκδοθεί ανακοίνωση από τη Ν.Δ., η οποία προσπερνά κατά τρόπο εξοργιστικό αυτές τις διαστάσεις του θέματος και επιτίθεται στη νέα κυβέρνηση. Προσπαθεί μάλιστα να συμψηφίσει την περίπτωση Χαρδουβέλη με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν, από το παρελθόν, καταθέσεις στο εξωτερικό. Κι ενώ παραπέμπει στις «εξηγήσεις» του κ. Χαρδούβελη, δεν εξηγεί πώς ήταν δυνατόν να έχει αναθέσει σε έναν τέτοιο βεβαρημένο υπουργό Οικονομικών τη διαπραγματευτική τύχη της χώρας για έξοδο από το Μνημόνιο...
Τι λέει για τα επίμαχα ποσά ο τέως «τσάρος»
«Τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία δική μου και της συζύγου μου. Υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση βάσει των φορολογικών δηλώσεων και βρίσκονται σε καταθέσεις και λογαριασμούς που διατηρούσα στο εξωτερικό, λόγω της εκεί πολυετούς έμμισθης προϋπηρεσίας μου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σχετικά με το αν έχει φυγαδεύσει μαύρο χρήμα στο εξωτερικό!
«Τα χρήματα αυτά, στο σύνολό τους, περιλαμβάνονται στη δήλωση "πόθεν έσχες" του 2014, την οποία υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του έτους αυτού, ως υπουργός Οικονομικών» προσθέτει ο κ. Χαρδούβελης.

Συγκεκριμένα στην απάντησή του ο κ. Χαρδούβελης αναφέρει τα εξής:
Τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία δική μου και της συζύγου μου. Υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση βάσει των φορολογικών δηλώσεων και βρίσκονται σε καταθέσεις και λογαριασμούς που διατηρούσα στο εξωτερικό λόγω της εκεί πολυετούς έμμισθης προϋπηρεσίας μου.
Τα χρήματα αυτά, στο σύνολό τους, περιλαμβάνονται στη δήλωση «πόθεν έσχες» του 2014, την οποία υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του έτους αυτού, ως υπουργός Οικονομικών.
Τα χρήματα αυτά εστάλησαν σε περίοδο κατά την οποία δεν υπηρετούσα σε δημόσια θέση και δεν είχα υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες».
Τέλος, τα τελευταία χρόνια, τα ίδια ποσά και φορολογικά στοιχεία δηλώνω ετησίως και στις αμερικανικές φορολογικές Αρχές, βάσει της εκεί νομοθεσίας.
Και σάλος για το «πλεόνασμα»
Σε δεινή διαπραγματευτική θέση απέναντι στους δανειστές βάζει την Ελλάδα η δημιουργική λογιστική του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και το «μαϊμού» πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε για το 2014. Οπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», το δημοσιονομικό success story δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το πραγματικό πρωτογενές πλεονάσματα του 2014 ήταν μόνο 720.000.000 ευρώ (ή 0,4% του ΑΕΠ), πολύ χαμηλότερο από τα 1,872 δισ. ευρώ (ή 1% του ΑΕΠ) που ανακοινώθηκε επισήμως. Για να φτιαχτεί η μαγική εικόνα του Προϋπολογισμού, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου δεν προσμέτρησε στον Προϋπολογισμό του 2014 δαπάνες ύψους 1,152 δισ. ευρώ για πληρωμές προς ιδιώτες, με το επιχείρημα ότι αφορούσαν υποχρεώσεις παρελθόντων ετών. Ετσι, η μεταφορά των συγκεκριμένων δαπανών είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνισή τους από το 2014 και τη βελτίωση του περσινού πρωτογενούς πλεονάσματος σε 1,872 δισ. ευρώ. Αν στη μαγική εικόνα του Προϋπολογισμού προστεθούν και οι πληρωμές 1,152 δισ. ευρώ που έγιναν πέρυσι, το πραγματικό πλεόνασμα πέφτει στα 720.000.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: