12/3/15

Κι όμως είχαμε ύφεση 1,9% το 2014!

Το ΑΕΠ του 2014 σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές που αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2015 -και επικύρωσε εκ νέου χθες και η παρούσα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ- εμφανίζεται εκ πρώτοις αυξημένο κατά 0,6%, καταδεικνύνοντας έξοδο της Ελλάδας από την δίνη της εξαετούς ύφεσης.

Ωστόσο, αυτή είναι η μία πλευρά εκτίμησης της κα
τάστασης, όπως αναδεικνύεται από τον δείκτη μέτρησης του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές 2010.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά η οποία δείχνει μια τελείως διαφορετική εικόνα: αυτή της ύφεσης που "κρύβεται" κάτω από το χαλί ενός δείκτη: του αποπληθωριστή ο οποίος το 2014 καταγράφει ιστορικό χαμηλό. Ετσι, τα ίδια στοιχεία, που υιοθέτησε και κοινοποίησε χθες στην αναλυτική τους μορφή με προβολές έως και το 2019 η νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, δείχνουν ύφεση 1,9% για το 2014 αν μετρηθεί το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, δηλαδή χωρίς να "προσαρμοστεί" με βάση την πορεία του πληθωρισμού.

Οι διαφορές είναι πρωτόγνωρα μεγάλες και αναδεικνύονται από τα αναλυτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δ. Μάρδα, για το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έως το 2019 με την σαφή επισήμανση ότι μπορεί να αναθεωρηθούν.

Αναδεικνύουν μία πολύ μεγάλη απόκλιση ανάμεσα σε ανάπτυξη 0,6% σε τρέχουσες τιμές και σε ύφεση 1,9% σε σταθερές τιμές.

Ο αποπληθωριστής ΑΕΠ
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά τεχνικό και η απάντηση βρίσκεται σε έναν... «μαγικό» συντελεστή, τον αποπληθωριστή ΑΕΠ που το 2014 κατέγραψε, μετά από αναθεώρηση, ιστορικό χαμηλό στο -2,5%. Ο λόγος για τον δείκτη τιμών που μετατρέπει το ΑΕΠ από τρέχουσες σε σταθερές τιμές και αντίστροφα.

Στην περίπτωση που είναι αρνητικός ο αποπληθωριστής (σ.σ. όπως καταγράφεται το 2014) τότε δείχνει υψηλότερο τον δείκτη του ΑΕΠ που μετράται με την… γνωστή του μορφή σε σταθερές τιμές 2010. Δηλαδή χωρίς να "επιβαρύνεται" από την μείωση τιμών που μεσολάβησε. Σε αυτή λοιπόν την μέτρηση, που χρησιμοποιείται για να φανεί αν έχουμε ύφεση ή ανάκαμψη το 2014, είχαμε 0,6% ΑΕΠ.

Μόνο που αυτή η διαφορά που στο ένα σενάριο δείχνει μεγάλη ύφεση και στο άλλο την ανάπτυξη, δεν επηρεάζει μόνο την αντίληψη που έχουμε για το τέλος της ύφεσης. Επηρεάζει ακολούθως μία σειρά από κρίσιμα μεγέθη όπως το πλεόνασμα, το χρέος και το δημοσιονομικό κενό που από σήμερα βρίσκεται στο μικροσκόπιο εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα.

Μεγάλη η ψαλίδα και... αυγάτισε
Έτσι λοιπόν μπορούμε να δούμε την πορεία της Ελλάδας το 2014 με δύο «τιμές»:

* με ύφεση 1,9% σε τρέχουσες τιμές (και ΑΕΠ 178.944 δις. ευρώ) και
* με ανάπτυξη 0,6% (και ΑΕΠ στα 186.219 δις ευρώ) σε σταθερές τιμές 2010, πριν δηλαδή την μεγάλη όπως υπολογίζεται μείωση τιμών. Και ανάλογα το... "ποτήρι" της ανάπτυξης και των πλεονασμάτων θα είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο.

Αναθεωρήσεις
Οικονομολόγοι, ειδικά για το 2014, δίνουν έμφαση στην μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα σε στον αποπληθωριστή ΑΕΠ και στην μείωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή: το 2014 υπολογίζεται σε… ιστορικά χαμηλά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, στο -2,5% (σ.σ. όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή έκλεισε στο -1% ).

Εξηγούν επίσης ότι ο δείκτης αναθεωρήθηκε σημαντικά προς τα κάτω τους τελευταίους μήνες του 2014:

* Η εκτίμηση για 2,5% ταυτίζεται με αυτή της  εισηγητικής του Προϋπολογισμού του 2015 (σ.σ. ο κος Μάρδας κάνει σαφές ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιεί μπορεί να προσαρμοστούν).

* Ωστόσο, ο αποπληθωριστής ήταν πολύ μικρότερος στο - 0,7% στο προσχέδιο προϋπολογισμού του Οκτωβρίου…
Τα στοιχεία 
Τα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ δίνουν για πρώτη φορά τις αναλυτικές προβλέψεις έως και το 2019. Το «φαινόμενο» του αποπληθωρισμού τελειώνει (εκτιμούν), φέτος (σ.σ αποπληθωριστής ΑΕΠ 0,4% και δείκτης τιμών καταναλωτή 0,3%).

Το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές υπολογίζεται σε 2,9% το 2015, σε 3,7% το 2016, ενώ στην συνέχεια καταγράφεται κάμψη έως το 3,2% το 2019.

Αναιμική αναμένεται η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης με μέγιστο το 2,2% το 2016, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις που είχαν «γκρεμισθεί» τα προηγούμενα έτη θα κινούνται με διψήφιο ρυθμό ανόδου αρχικά, για να γυρίσουν σε μονοψήφια άνοδο από το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: