24/3/15

Επιστολή Dijsselbloem για τα 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ

Τηλεδιάσκεψη του EWG θα λάβει χώρα αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και κοινοτικές πηγές, ενώ για την ακριβή ώρα αναφέρουν ότι εξαρτάται και από την επιστροφή του προέδρου του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη από το Βερολίνο όπου συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα.

Κυβερνητικές πηγές αλλά και πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι επίσημο θέμα είναι το αίτημα επιστροφής του 1,2 δισ. ευρώ από το "μαξιλάρι" του ΤΧΣ που έχει μεταφερθεί στον ESM. Ο λόγος για δαπάνη σε διαθέσιμα του ΤΧΣ που δεν αφαιρέθηκε από το υπόλοιπο του πακέτου στήριξης των τραπεζών σε ομόλογα πριν αυτό επιστραφεί στο τέλος Φεβρουαρίου όπως όριζε η 4μηνη παράταση.

Την πραγματοποιηση EWG αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF, επιβεβαιώνουν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κοινοτικές πηγές. Οι ίδιες κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι για να εγκριθεί το αίτημα του ΤΧΣ, χρειάζεται ομοφωνία.

Επιστολή Dijsselbloem σε EFSF και επικεφαλής EWG για τα 1,2 δισ. ευρώ 

Εξάλλου, εκπρόσωπος Τύπου του EFSF επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε από τον EFSF να εξετάσει το αίτημα του ΤΧΣ για την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ και να τον ενημερώσει. Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τον επικεφαλής του Eurogroup Working Group, Τόμας Βίζερ, να επιληφθεί επί του θέματος αυτού, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει ο ίδιος εκπρόσωπος του EFSF.

Τα τεχνικά κλιμάκια πάντως συνεχίζουν και σήμερα τα «ραντεβού» στην Αθήνα με επίκεντρο το δημοσιονομικό κενό και την απόδοση των μέτρων που θα ενταχθούν στην λίστα την οποία επιχειρεί να στείλει η κυβέρνηση στους «θεσμούς» το ταχύτερο  δυνατό, καθώς δίνει μάχη με το χρόνο και τα… διαθέσιμα .

Νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε, ότι πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών, για την εξειδίκευση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης, για συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ευρωζώνη εντός της εβδομάδας προκειμένου να ξεμπλοκάρει η εκταμίευση κεφαλαίων, έκανε λόγο το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Martin Schulz.

Η Ελλάδα, ανέφερε, έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων και εκτίμησε ότι «έως το τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχει επιτευχθεί μια συμφωνία που θα επιτρέπει την απελευθέρωση της αναγκαίας για την Ελλάδα χρηματοδότησης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: