24/3/15

Προφανώς ο όρος "διαφυγόντα κέρδη" για το Ελληνικό Δημόσιο δεν υπάρχει στο Ελληνικό Δικονομικό Δίκαιο. Πλαστογραφήστε ελεύθερα! Απόφαση-«σταθμός» της ελληνικής δικαιοσύνης. Χέρι-χέρι πολιτικοί-δικαστικοί. ΜΠΑΝΑΝΙΑ.

Μια απόφαση-«σταθμό» για την ελληνική δικαιοσύνη έλαβαν το απόγευμα της Τρίτης οι δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου, που απεφάνθη για την υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, καθώς έκανε μεν τη λαθροχειρία στη λίστα Λαγκάρντ και αφαίρεσε τα ονόματα τριών συγγενικών  του προσώπων (εξαδέλφες), αλλά έπεσε στα μαλακά, καθώς το κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Αντίθετα, κρίθηκε αθώος από το Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας.

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να του επιβάλει ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή τριών ετών.

Ακόμη, το δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή της εγγύησης των 30.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Πάσσος είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών ότι το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκεια του.

Το Ειδικό Δικαστήριο, διά του προέδρου του, Νικολάου Πάσσου, έπειτα από 13 μέρες ακροαματικής διαδικασίας, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος κατά πλειοψηφία για τη νόθευση δημοσίου εγγράφου -και ειδικότερα, της λίστας Λαγκάρντ.

Το Πρώτο ΘΕΜΑ είχε αποκαλύψει με την έναρξη της δίκης τους ισχυρισμούς δικαστικών κύκλων, που έλεγαν ότι επιχειρείται μια παρασκηνιακή προσπάθεια, προκειμένου ο πρώην υπουργός Οικονομικών να μην καταδικαστεί για κακούργημα, κάτι  που μεταφράζεται και ως ισόβια κάθειρξη, αλλά να πέσει στα μαλακά. Πράγματι, οι ισχυρισμοί αυτοί επιβεβαιώθηκαν σήμερα το απόγευμα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου από την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.062 ονόματα καταθετών στην τράπεζα «ΗSBC» της Γενεύης (Ελβετία), η οποία εστάλη από την πρεσβεία μας στο Παρίσι χέρι με χέρι στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών,  αφαίρεσε τρία ονόματα συγγενικών προσώπων του (εξαδέλφες του).

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, αντιμετώπιζε δύο  κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, τα κακουργήματα τα οποία αντιμετώπιζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν: 1) της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και 
2) της απόπειρας απιστίας.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δεν επιδέχεται κανενός είδους ενδίκου μέσου (αναίρεση ή έφεση). Δηλαδή, η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη.

Το σκεπτικό της απόφασης
Κατ' αρχάς, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχει περίπτωση εξάλειψης αξιόποινου. Το δικαστήριο έκρινε, σε ό,τι αφορά την πράξη της νόθευσης, κατά πλειοψηφία, ότι ο πρώην υπουργός είναι ένοχος για το αδίκημα της νόθευσης σε βαθμό πλημμελήματος. 

Αντίθετα, τρία μέλη του δικαστηρίου, που αποτέλεσαν τη μειοψηφία, είχαν την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος για το συγκεκριμένο αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, με την πράξη της νόθευσης ο πρώην υπουργός είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του υπόσταση. Αντίθετα, κατά τη γνώμη της μειοψηφίας, ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να κηρυχθεί αθώος, διότι υπάρχουν αμφιβολίες για τον αν τέλεσε την πράξη της νόθευσης.

Αντίθετα, το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον κατηγορούμενο για τη δεύτερη πράξη -αυτή της απόπειρας απιστίας.

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου ζήτησε από το δικαστήριο  να του αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

Λαμβάνοντας το λόγο, η εισαγγελέας του δικαστηρίου τόνισε ότι ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός -πρόσωπο με περγαμηνές και προσόντα, όπως είπε- δεν δικαιούται το συγκεκριμένο ελαφρυντικό. 

Και αυτό επειδή, όπως είπε η εισαγγελέας, είχε ακριβώς αυτές τις περγαμηνές, «γιατί είναι ευφυής, δεν θα έπρεπε να βάλει αυτή τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια».

Η εισαγγελέας είπε: «Αυτή η δίκη δεν είναι δίκη του κ. Παπαπακωνσταντίνου. Είναι μια δίκη για τον ελληνικό λαό, τον οποίο ευτέλισε και διέσυρε και κόστισε πολλά εκατομμύρια. Ακριβώς γιατί έχει αυτά τα προσόντα, γι' αυτό δεν δικαιούται το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου». 

Φυλάκιση τεσσάρων ετών είχε προτείνει η εισαγγελέας
Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κ.Παπακωνσταντίνου το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου πρότεινε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών, ενώ οι συνήγοροι του πρότειναν να επιβληθεί το ελάχιστο της ποινής.
 

Ποιοι δίκασαν τον Γ. Παπακωνσταντίνου
Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που αποφάσισαν για τον πρώην υπουργό Οικονομικών είναι: 
Πρόεδρος ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Πάσσος και  μέλη από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι: Αγγελική Θεοφιλοπούλου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, Δημοσθένης Πετρούλιας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Δ' Τμήματος του ΣτΕ και οι σύμβουλοι Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος και Ταξιαρχία Κόμβου.

Από τον Άρειο Πάγο εκτός του κ. Πάσσου είναι οι εξής αρεοπαγίτες: Κωνσταντίνος Τσόλας, Δημήτριος Κράνης, Δημήτριος Κόμης, Αντώνης Ζευγώλης, Αργύριος Σταυράκης και Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου.

Πώς ψήφισαν οι δικαστές
Κατά πλειοψηφία οι δικαστές έκριναν ένοχο τον Γ. Παπακωσταντινου για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος. 

Οι δικαστές που τάχθηκαν υπέρ της άποψης να κριθεί ένοχος σε βαθμό πλημμελήματος ο κατηγορούμενος είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος και τα μέλη του, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Δημοσθένης Πετρούλιας, Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Ταξιαρχία Κόμβου. 
Αντίθετα, υπέρ της άποψης να καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος για το συγκεκριμένο αδίκημα ο Γ. Παπακωσταντίνου ήταν τα μέλη του δικαστηρίου Δημήτριος Κόμης, Αργύρης Σταύρακης και Μαρία Γαλάνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: