30/11/14

Γιατί κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοίνωσε: «Θα εισηγηθούμε στις επιμέρους Σχολές τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά Τμήματα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών να αποφασίζουν όλοι απευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων... Να δοθεί στη δημοκρατική πλειοψηφία η σύγχρονη δυνατότητα να μιλήσει και να χειριστεί τις τύχες της αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της».

Πρώτο λάθος στο γενναίο και τίμιο αυτό κείμενο: Οταν η παρακμιακή διάλυση είναι παγιωμένο καθεστώς, η τετράγωνη λογική της δημοκρατίας δεν έχει καμιά ελπίδα αποτελεσματικότητας. Οι μειοψηφίες της βίας και του ετσιθελισμού δεν πείθονται από τη γλώσσα της λογικής κοινωνίας και το χάος δεν τιθασεύεται με «βελτιώσεις». Στα ελλαδικά πανεπιστήμια της «μεταπολίτευσης» κάποιοι ετοιμάζουν την κομματική τους καριέρα, παγερά αδιάφοροι για την όποια λαχτάρα επενδύουν παιδιά στη σπουδή και στην έρευνα ή για την ελπίδα στενεμένων οικογενειών να κερδίζουν οι κλώνοι τους με τη σπουδή το ψωμί τους.

Δεύτερο λάθος στο μαχητικά δημοκρατικό πρυτανικό κείμενο: Οταν το μπάχαλο είναι «κατάκτηση», εδώ και σαράντα ολόκληρα χρόνια, μια πρυτανεία με ρεαλιστικό αυτοσεβασμό δεν «εισηγείται», απλώς αρνείται να παίξει στο ίδιο γήπεδο. Οργανώνει τότε λ.χ., με το ανθρώπινο δυναμικό των ειδικών Σχολών που διαθέτει και ασκούμενους φοιτητές, πανελλήνια δημοσκόπηση: «Θέλετε πανεπιστήμια για να υπηρετούν τη σπουδή και την έρευνα ή πανεπιστήμια - αρένες της κομματικής κοκορομαχίας;». Να έχει στο χέρι η πρυτανεία ξεκάθαρα εκφρασμένη την κοινωνική βούληση. Οπλο απέναντι στον φασισμό, στον τραμπουκισμό, στην ασυδοσία.

Τρίτο λάθος του σώφρονος πρυτανικού κειμένου: Απευθύνεται στους υποκινούμενους, όχι στους υποκινητές, στους αφιονισμένους εκτελεστές, όχι στα κέντρα που τους κατευθύνουν. Παραδειγματικά και πάλι: Μια πρυτανεία που ψηφίζεται για να διαχειριστεί την ευθύνη λειτουργίας του πρώτου πανεπιστημίου της χώρας, με δεδομένη τη σαραντάχρονη ατίμωση και τον ευτελισμό του από τη φασιστική ασυδοσία των κομματικών νεολαιών, ζητάει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη των κομματικών αρχηγών. Και τους προκαλεί: «Θα αποσύρετε τις κομματικές νεολαίες σας από τα πανεπιστήμια; Θα πάψετε να χρησιμοποιείτε τις εκλογές του φοιτητικού συνδικαλισμού σαν προκριματικές για την καταμέτρηση της δύναμης των κομμάτων σας; Εμείς, από δω και πέρα θα τηρήσουμε τον νόμο: για κάθε παρανομία στα πανεπιστήμια θα καλείται ο εισαγγελέας και η αστυνομία».

Ο φασισμός της κομματοκρατίας έχει, έντεχνα, εξαλείψει από τις μάζες τη συνείδηση ότι η αστυνόμευση είναι κοινωνικό λειτούργημα, συμφωνημένο από όλους όσους αποδεχόμαστε το Σύνταγμα της χώρας. Οι κάποιοι αστυνομικοί υπάλληλοι που κάνουν παράχρηση των αρμοδιοτήτων τους δεν είναι περισσότεροι από τους αντίστοιχους υπαλλήλους των εφοριών ή της πολεοδομίας. Η επέμβαση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια είναι επέμβαση των εντεταλμένων της λαϊκής βούλησης, της βούλησης να γίνονται σεβαστοί οι νόμοι, να πατάσσεται η παρανομία, να μην είναι ασύδοτα τα κομματικά πρακτοράκια ή οι ψυχανώμαλοι θεριακλήδες κάθε σέχτας ιδεολογικής. Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς αστυνόμευση της αυθαιρεσίας, της βίας, του ετσιθελισμού, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται.

Η σύγχυση περνάει από τις συνειδήσεις στη γλώσσα: Η φασιστική συμπεριφορά ονοματίζεται «δημοκρατικό δικαίωμα», ο τραμπουκισμός «λαϊκή πάλη», η ωμή βία των γκανγκστερικών εκβιασμών «κοινωνικοί αγώνες». Για την εμπειρική ενάργεια αντίληψης της πραγματικότητας, ας κατανοήσει ο αναγνώστης τη λέξη «ασυδοσία» με εικόνες: Ελάχιστοι φοιτητές («ομάδες κρούσης» κομματικών νεολαιών) να διαλύουν βίαια συνελεύσεις συγκλήτων ή πανεπιστημιακών Τμημάτων. Να κάνουν «κατάληψη» σε πρυτανείες. Να χτίζουν καθηγητές μέσα στα γραφεία τους. Να λεηλατούν γραμματείες και καθηγητικά γραφεία. Να αποφασίζουν αυτοί ποιο μάθημα θα το αφήσουν να διδαχθεί, ποιο όχι.

Εικόνες παγιωμένες, σαράντα χρόνια τώρα, στα ελλαδικά πανεπιστήμια: Η πλημμυρίδα της αφισοκόλλησης στις αυλές, στα κλιμακοστάσια, στους διαδρόμους, στα αμφιθέατρα –κολλημένες οι κομματικές αφίσες σε επάλληλα στρώματα και με τον καιρό φουσκωμένες, κομματιασμένες– σιχαμερή κουρελαρία. Τα αιωρούμενα πανό, άλλη γυφτιά. Τα συνθήματα με σπρέι σε κάθε παραμικρή επιφάνεια τοίχου, σε σκαλοπάτια, σε κάποτε αρχοντικές ορθομαρμαρώσεις. Ο μανιακός βανδαλισμός – καθίσματα, έδρες, πορτοπαράθυρα κατεστραμμένα με σουγιά, μαρκαδόρο, κλειδιά. Τα θηριώδη μεγάφωνα στα προαύλια τις μέρες των φοιτητικών εκλογών για την εκκωφαντική διαφήμιση κάθε κομματικής νεολαίας, ετσιθελική κατάλυση της δυνατότητας να λειτουργήσουν παραδόσεις και εργαστήρια. Τα τραπεζάκια - μαγαζάκια των κομμάτων απέναντι από τις θυρίδες κάθε γραμματείας τις μέρες των εγγραφών, να ψαρεύουν οπαδούς αντιχαρίζοντας δωρεάν εκδρομές, γλέντια ή την υπόσχεση για έγκαιρη «εμπιστευτική» γνωστοποίηση των «θεμάτων» που θα βάλουν στις εξετάσεις ξεπουλημένοι στα κόμματα καθηγητές.

Εικόνες ντροπής: Λευκασμένοι στην έδρα και στην έρευνα δάσκαλοι, με όνομα σεβαστό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, να εκλιπαρούν παιδάρια, μεθυσμένα από την αχαλίνωτη βία, να τους επιτρέψουν να τελειώσουν το πείραμα που έχουν ξεκινήσει στο εργαστήριο ή την προχωρημένη ανάλυση στο σεμινάριο. Να ικετεύουν τους κομματικούς γενίτσαρους να επιτρέψουν την πρόσβαση στα καθηγητικά γραφεία, μήπως και περισωθεί δουλειά ετών αποθησαυρισμένη στους υπολογιστές. Ο εφιάλτης που έζησαν τα ελλαδικά πανεπιστήμια τα τελευταία σαράντα χρόνια ούτε να περιγραφεί μπορεί ούτε υπαινικτικά να σκιαγραφηθεί. Τα κόμματα στην Ελλάδα κατέλυσαν το πανεπιστήμιο.

Ισως η Αννα Διαμαντοπούλου να ήταν η μόνη υπουργός Παιδείας που τόλμησε να αντιτάξει σθένος στο έγκλημα. Το κομματικό σύστημα που την ανέδειξε, αυτό και την εξουδετέρωσε. Ενας πανεπιστημιακός, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, εξαγόρασε λίγους μήνες υπουργικής αίγλης αναλαμβάνοντας να ξηλώσει, πόντο-πόντο, τα όσα πρόλαβε να νομοθετήσει η Διαμαντοπούλου. Η ζούγκλα της ψυχανώμαλης ασυδοσίας διαιωνίζεται αυτονόητα και θριαμβικά.

Ας αντιπαραβάλει ο αναγνώστης εικόνες και πάλι: Τα πανεπιστήμια της ντροπής στο φθίνον Ελλαδιστάν με οποιουσδήποτε χώρους ευρωπαϊκού (ή και τουρκικού) πανεπιστημίου. Οι στοχεύσεις κάθε οργανωμένης κοινωνίας, οι εκτιμήσεις της για την ποιότητα της ζωής, αντανακλώνται στην αρχοντιά ή στη γυφτιά των χώρων της ανώτατης παιδείας.

Τη συνταγματική απαλλαγή μας από την κομματοκρατία πώς θα την πετύχουμε;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/11/14

Αύξηση ΦΠΑ σε ξενοδοχεία! και τσιγάρα προτείνει η κυβέρνηση

Σβήνουν και γράφουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να είναι έτοιμη μέχρι το Σάββατο δέσμη νέων μέτρων, ως αντιπρόταση στις πιέσεις της τρόικας για κατάργηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο πακέτο μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 8%, αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως βιβλία, εφημερίδες και εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων, με εξαίρεση πάντως τα φάρμακα.
Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, είπε πως η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία ελήφθη προκειμένου να μην επιβαρυθούν επιπλέον οι πολίτες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά να μην υπάρξει νέα αλλαγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων, για την οποία πιέζει η τρόικα. «Η ρύθμιση για φέτος έχει κλείσει και δεν πρόκειται να τη ξαναφέρουμε στη Βουλή. Ίσως να υπάρξουν αλλαγές το 2015 με μια νέα, πάγια ρύθμιση», φέρεται να είπε ο αντιπρόεδρος τη κυβέρνησης.
Στο τραπέζι αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το in.gr, εξετάζεται ακόμη η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε τσιγάρα και καπνό.
Σημειώνεται πως τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί το 2015 από τον ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού είναι 2,24 δισ. ευρώ, ενώ από τον ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού αναμένονται 646 εκατ. ευρώ. Ενδεχόμενη νέα αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα εκτιμάται πως θα μπορούσε να εισφέρει περίπου 180 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας στα 2,4 δισ. ευρώ τον ετήσιο στόχο εσόδων για το 2015.
Πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν πως η κυβέρνηση προκρίνει την αύξηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή του 6,5% σε προϊόντα και υπηρεσίες στο 8% ή ακόμα και στο 10%, κρίνοντας πως και το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/11/14

Απειλούνται με κατάργηση τα Παιδικά Χωριά SOS!

«Καμπανάκι» χτυπούν οι υπεύθυνοι των Παιδικών Χωριών SOS, καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μη συνεχιστεί η λειτουργία τους.



Όπως σημειώνουν,η συνέχιση της λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS, με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Οκτωβρίου σε σχετικό ΦΕΚ, με το οποίο αναθεωρείται, με καθυστέρηση είκοσι ετών, ο τρόπος ίδρυσης και οργάνωσης των Μονάδων Προστασίας παιδιών (Ι.Δ.) και συγχρόνως τίθενται νέες προϋποθέσεις για τα ήδη λειτουργούντα κοινωνικά προγράμματα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνεται, μεταξύ άλλων:

«Μετά την παγκόσμια πρωτοτυπία να φορολογούνται στη χώρα μας τα κοινωφελή Ιδρύματα και Σωματεία, με τη νέα υπουργική απόφαση, καταργείται στην πράξη η λειτουργία στη χώρα μας των ήδη υπαρχόντων Παιδικών Χωριών SOS – και φυσικά κάνει απαγορευτική τη δημιουργία νέων - εφόσον στις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης δεν συμπεριλαμβάνεται καμιά διάταξη που να διέπεται από την αντίληψη «κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μία οικογένεια, σε ένα σπίτι, με τα φυσικά του αδέλφια».

Συγκεκριμένα:

- υποχρεώνει το διαχωρισμό ανά ηλικίες των παιδιών σε διαφορετικά κτήρια και αφαιρείται η δυνατότητα στα φυσικά αδέλφια να μεγαλώνουν στον ίδιο χώρο όπως γίνεται στις οικογένειες των Παιδικών Χωριών SOS.
- οι χωροταξικές και κτηριολογικές προδιαγραφές που απαιτούνται, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με βασική θέση της παιδαγωγικής μας αντίληψης και πρακτικής που επικρατούν στην Ευρώπη για την απο-ιδρυματοποίηση.
Παρά το γεγονός ότι τα Παιδικά Χωριά SOS ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους –ειδικά σε ότι αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές λειτουργίας - καμία από αυτές δεν συμπεριελήφθη στη σχετική απόφαση.

Τα Παιδικά Χωριά SOS ζητούν διάλογο και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όχι μόνο για να αλλάξει η σχετική υπουργική απόφαση λαμβάνοντας υπόψη το σεβασμό του δικαιώματος των παιδιών να μεγαλώσουν σε ένα οικογενειακό και όχι ιδρυματικό περιβάλλον, αλλά και να συμπεριληφθούν ποιοτικές προδιαγραφές για την πιστοποίηση και την εν γένει λειτουργία όλων των φορέων παιδικής προστασίας».

Ανοικτή επιστολή προς τον υφυπουργό Πρόνοιας Β. Κεγκέρογλου

Με αφορμή όλα αυτά οι υπεύθυνοι απέστειλαν και ανοικτή επιστολή προς τον υφυπουργό Πρόνοιας Β. Κεγκέρογλου.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Στο πρόσφατο παρελθόν, ως βουλευτής Ηρακλείου, είχατε παραβρεθεί σε εκδηλώσεις πού διοργανώναμε, με την ευκαιρία της δημιουργίας του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης, στην πόλη όπου εκλέγεσθε και μάλιστα, εκφράζατε τη χαρά σας για το γεγονός αυτό.

Επιπρόσθετα, όταν πριν ένα χρόνο μας είχε επισκεφθεί η Προϊσταμένη της Δ/νσης Προστασίας Οικογένειας του Υπουργείου σας, μαζί με μηχανικό των Τεχνικών Υπηρεσιών και ζήτησαν και έλαβαν όλα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και το Παιδαγωγικό Πλαίσιο λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS, πιστέψαμε ότι, επιτέλους, θα νομοθετηθεί και στη χώρα μας, η προστασία παιδιών σε ένα "οικογενειακό πλαίσιο" και όχι πια σε ιδρυματικό.

Όταν πριν από ένα μήνα μας εστάλη με email, το ΦΕΚ με τη σχετική υπουργική απόφαση για την ίδρυση, λειτουργία και κτηριακή υποδομή των Μονάδων Προστασίας Παιδιού, διαπιστώσαμε ότι, ό,τι αναφερόταν στο κείμενο και αφορούσε το «αύριο» των μη προνομιούχων παιδιών στη χώρα μας, ήταν αναχρονιστικό, βασισμένο σε μία ξεπερασμένη ιδρυματική λογική και σε ευθεία αντίθεση με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απο-ιδρυματοποίηση.

Η Ελλάδα, το 1982, υποδέχθηκε τη λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS σαν το «μέλλον» στην παιδική προστασία καθώς η φιλοσοφία και η πρακτική της λειτουργίας τους ήταν - και παραμένει να είναι - το διαφορετικό και το ανθρώπινο πρότυπο για τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη, με την έννοια της οικογενειακής φροντίδας, της παρουσίας Μητέρας SOS, της παραμονής των φυσικών αδελφών ενωμένων, σε ένα Σπίτι SOS. Μάλιστα, αυτή η φιλοσοφία αναφέρεται στη σχολική ύλη και τα βιβλία της Ε’ Δημοτικού και Β’ Γυμνασίου.

Στην Ελλάδα του 2014, ο εξανθρωπισμός της ζωής των παιδιών που στερήθηκαν τη φυσική τους οικογένεια και τα δικαιώματά τους, φαίνεται να μην χωρούν σε αυτό το ΦΕΚ.

Θεσπίστηκαν και εγκρίθηκαν γραπτοί κανόνες και προδιαγραφές και ουσιαστικά με αυτούς θεσμοθετείται το παρελθόν, ο αναχρονισμός, η επιστροφή στις Παιδοπόλεις, ο διαχωρισμός των φυσικών αδελφιών και βέβαια ακυρώνεται στην πράξη η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS.

Κύριε Υφυπουργέ, αν θέλετε ένα Παιδικό Χωριό SOS :

να ονομάζεται «Μονάδα Προστασίας Παιδιού»
να διαχωρίζει τα φυσικά αδέλφια ηλικιακά σε ξεχωριστά κτίρια
να εξαρτάται η δημιουργία του από τρείς (3) επιτροπές, αν αυτό δεν είναι ένα ενιαίο μεγάλο κτίριο
να φιλοξενεί ανά κτίριο 18 έως και 22 παιδιά με ένα «επόπτη»
να έχει  περιφραγμένο οικόπεδο και φύλακες
να έχει στα δωμάτια νιπτήρες, πόρτες στα μπάνια που να ανοίγουν ανάποδα, και τα παράθυρα να μην ανοίγουν κανονικά
να έχει κοινό μαγειρείο, τραπεζαρία, πλυντήρια, ενιαίους χώρους μελέτης, κουπαστές στους διαδρόμους και οι χώροι διαμονής να καλούνται "θάλαμοι"
να επανεγκρίνεται η άδεια λειτουργίας του με κάθε αλλαγή νομίμου εκπροσώπου
να υποχρεούται εντός 3ετίας να προσαρμόσει τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του στα αναχρονιστικά και δυσλειτουργικά δεδομένα, που ορίζει το ΦΕΚ
και εάν βέβαια, κύριε Υφυπουργέ, στο ΦΕΚ που, όπως δηλώσατε, δημιουργήθηκε με καθυστέρηση είκοσι ετών, συνεχίζεται:

να μην προβλέπονται ποιοτικές προδιαγραφές πιστοποίησης και λειτουργίας, καταλληλότητας και επάρκειας προσωπικού και κτηριακών υποδομών, τις οποίες είχαμε καταθέσει στις αρχές του έτους στη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας
να μην προβλέπεται η πραγματική οικογενειακού τύπου φροντίδα τόσο ως έννοια που αφορά σε σχέσεις ανθρώπων και δη παιδιών, όσο και ως χώρο που δεν μπορεί να είναι άλλος παρά ένα ζεστό σπίτι και όχι ένα κτήριο
τότε εμείς όχι μόνο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανέγερση του Παιδικού Χωριού SOS στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά δεν προτιθέμεθα να καταστρατηγήσουμε τη λειτουργία μας που στηρίζεται στο σεβασμό των Δικαιωμάτων των παιδιών και στις αρχές μας- Μητέρα SOS, αδέλφια, ένα σπίτι, ένα χωριό- προκειμένου να την προσαρμόσουμε στα αναχρονιστικά πλαίσια μίας λειτουργίας απρόσωπων δομών, με επόπτες, φύλακες, τεράστιους χώρους, θαλάμους κλπ .

Ειλικρινά, λυπούμαστε που μετά από 35 χρόνια λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS στη Βάρη, στο Πλαγιάρι και στην Αλεξανδρούπολη, με αδειοδότηση από τις Υπηρεσίες σας, δεν υπάρχει καμία αναφορά και καμία πρόβλεψη στο εν λόγω ΦΕΚ για τα Σωματεία και τους φορείς που λειτουργούν σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πνεύμα σύγχρονης αντίληψης προστασίας παιδιών που ζουν εκτός της φυσικής τους οικογένειας.

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος ζητάμε διάλογο και συνεργασία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι μόνο για να αλλάξει και να συμπληρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση λαμβάνοντας υπόψη το σεβασμό του δικαιώματος των παιδιών να μεγαλώσουν σε ένα οικογενειακό (σπίτια SOS) και όχι ιδρυματικό περιβάλλον, αλλά και για να συμπεριληφθούν ποιοτικές προδιαγραφές για την πιστοποίηση και την εν γένει λειτουργία όλων των φορέων παιδικής προστασίας.



Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Άντε βρε ξεφτέρι

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι. Πριν από λίγο ο Υπουργός οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα» και ουσιαστικά βάζει τέλος σε μια περίοδο κατά την οποία το βασικό «χαρτί» της κυβέρνησης ήταν η σταθερότητα που μπορεί να προσφέρει η υφιστάμενη Κυβέρνηση.

Από τη δήλωση του Υπουργού, είναι φανερό ότι οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν να υποχωρούν υπό την απειλή της διάλυσης της κυβέρνησης συνεργασίας και της διαφαινόμενης έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.  

Αυτός είναι πιθανότατα και ο παράγοντας που άλλαξε τη ροή της διαπραγμάτευσης κατά τους τελευταίους μήνες. Οι δανειστές (και αυτό δεν αφορά μόνον το ΔΝΤ) συνειδητοποίησαν ότι η κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από τον φόβο για «αλλαγή φρουράς» στη διακυβέρνηση της χώρας και ουσιαστικά καθυστερεί ή σαμποτάρει τις μεταρρυθμίσεις που δεν είναι αρεστές σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας αλλά κυρίως σε «φίλια» συνδικάτα και συντεχνίες που διατηρούν την επιρροή τους τόσο σε στελέχη της κυβέρνησης όσο και σε βουλευτές όλων των κομμάτων.

Τις επόμενες ημέρες η διαπραγμάτευση θα γίνει με διαφορετικούς όρους. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιχειρεί να διαβεβαιώσει άπαντες ότι με προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στους ευρωπαίους ηγέτες, θα επιχειρηθεί να βρεθεί πολιτική λύση στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης. Έτσι ελπίζει η κυβέρνηση ότι θα ξεπεράσει το σκόπελο των σκληρών μέτρων που θα χρειαστεί να λάβει προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Μέτρα ωστόσο που διάφοροι βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψήφιζαν, ανεξαρτήτως συνεπειών και εξελίξεων.

Πηγές ωστόσο από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούν ξανά πολιτική λύση για θέματα που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί και σε πολλές περιπτώσεις «περάσει» από το Κοινοβούλιο. Με βάση αυτή την εξέλιξη που παραδέχεται πλέον και ο ίδιος ο Γκίκας Χαρδούβελης, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συμπληγάδες και απομένει να δούμε με ποιόν τρόπο θα επιλέξει την «κάθαρση» του δράματος. Θα επιχειρήσει να φέρει τα σκληρά μέτρα στη Βουλή με το ενδεχόμενο να μην ψηφιστούν, ανοιχτό; Ή θα προτιμήσει εξαρχής τη ρήξη προκειμένου να εμφανίσει ενισχυμένο «αντιμνημονιακό» προφίλ ενόψει των ούτος ή άλλως διαφαινόμενων εκλογών; Η απάντηση θα δοθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα και σίγουρα πριν την σύνοδο κορυφής. Τα Χριστούγεννα θα ξέρουμε...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/11/14

Ενοποιούν τα ταμεία, κρατούν τους... διοικητές

Περισσότερο λειτουργική, παρά διοικητική θα είναι η “ενοποίηση” που σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας για το 2015, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

To επικρατέστερο σχέδιο παραπέρα “ενοποίησης” των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπει τα ακόλουθα:

Tο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και τα ταμεία προνοίας (σ.σ. που παρέχουν εφάπαξ) θα ενσωματωθούν στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ωστόσο, από το Υπουργείο Εργασίας τονίζουν πως ο κάθε ασφαλιστικός φορέας θα διατηρήσει την “οικονομική” αλλά και “διοικητική” αυτοτέλεια του, αν και αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχει “εσωτερικός δανεισμός” μεταξύ τους. Το ΕΤΕΑ παρέχει, βάσει των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος ελέγχου και πληρωμών των συντάξεων για τον Οκτώβριο του 2014, 1.076.415 επικουρικές συντάξεις. Συνεπώς αν ενοποιηθεί με το ΙΚΑ, το νέο “υπερ - ταμείο” θα δίδει 2.345.127 συντάξεις.

Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για το ασφαλιστικό, το διοικητικό κόστος του ΙΚΑ ανήλθε το 2013 σε 316 εκατ. ευρώ, ενώ του ΕΤΑΑ σε 40 εκατ. ευρώ. Το 39% των διοικητικών δαπανών του ΙΚΑ το παρέχει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο είναι ασφαλισμένοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί θα ενοποιηθεί πλήρως σε διοικητικό και λειτουργικό επίπεδο, δηλαδή θα πάψουν να υπάρχουν τρεις μεγάλες διοικήσεις και αντίστοιχες υπηρεσίες. To ΕΤΑΑ έδωσε τον περασμένο Οκτώβριο, 83.870 συντάξεις. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να φέρει αντιδράσεις στους ασφαλισμένους κάθε μίας κοινωνικής ομάδας η οποία θέλει να διατηρήσει το διοικητικό έλεγχο πάνω στο ταμείο της.

Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ) θα ενοποιηθεί λειτουργικά, δηλαδή θα ενοποιηθούν οι υπηρεσίες (σ.σ. θα υπάρχει ένα λογιστήριο, ένα πρωτόκολλο). Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ δίδει 8.392 συντάξεις. Το διοικητικό κόστος του εν λόγω ταμείου ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, το συνολικό διοικητικό και μισθολογικό κόστος των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται στο 1% του κοινωνικού προϋπολογισμού της χώρας (σ.σ. για ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ κλπ.)

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η τρόικα πιέζει “αφόρητα” για την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα “Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο” νωρίτερα από το 2017, οπότε το έχει προγραμματίσει καταρχάς το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να υπάρξουν τεράστιες “οικονομίες κλίμακας” σε λειτουργικές -μαζί και σε μισθολογικές – δαπάνες.

Ήδη, στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), εκτιμούν πως η λειτουργική ενοποίηση των ταμείων θα μπορούσε να μειώσει το προσωπικό τους έως και κατά 50%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ξεπέρασε κάθε όριο η χρηματοδότηση των Ταμείων σύμφωνα με το ΓΛΚ

Επιπλέον 1 δισ. ευρώ από την προϋπολογισμένη χρηματοδότηση θα απορροφήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η χρηματοδότηση των περισσότερων ταμείων είναι και επίσημα εκτός ελέγχου, γεγονός που ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει τις εκτιμήσεις του για το 2014, “φουσκώνοντας” κατά 1 δισ. ευρώ τον τελικό λογαριασμό.

Τα στοιχεία εκτέλεσης μέχρι το 9μηνο του έτους έδειχναν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπιζαν το ΕΚΑΣ που είχε απορροφήσει το 121,8% της χρηματοδότησης του, ο ΟΑΕΕ που είχε απορροφήσει το 106,3% της χρηματοδότησης του, ο ΟΓΑ με 86,3% και το ΙΚΑ με 85,6%.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 10μηνο του έτους, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες αναφορικά με τον κίνδυνο αρκετοί ασφαλιστικοί φορείς να βρεθούν εκτός ορίου έως το τέλος του χρόνου, γεγονός που ανάγκασε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να προχωρήσει σε έκτακτη χρηματοδότηση τους ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Τόσο οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΟΑΕΕ που έχει υπερβεί ήδη το στόχο, του ΙΚΑ και του ΟΓΑ που βρίσκονται στο όριο, αλλά και η υπέρβαση της δαπάνης για το ΕΚΑΣ, ανάγκασαν το ΓΛΚ να προχωρήσει σε αύξηση της χρηματοδότησης του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόβλεψη για τη συνολική ετήσια χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ, του ΟΓΑ κατά 500 εκατ. ευρώ, του ΙΚΑ κατά 600 εκατ. ευρώ και του ΕΚΑΣ κατά 200 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά έρχονται να προστεθούν στα 360 εκατ. ευρώ που έλαβε ήδη ως έκτακτη χρηματοδότηση ο ΕΟΠΠΥ, ώστε να καλύψει μέρος από τα “φέσια” που έχει προς ιδιώτες. Ωστόσο, οι οφειλές που απομένουν φτάνουν το 1,59 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να λάβει πριν λίγο καιρό ακόμα 250 εκατ. ευρώ για αποπληρωμές χρεών του.
Πλέον μετά την προσαρμογή των στόχων η πορεία χρηματοδότησης των ταμείων εμφανίζεται να βρίσκεται στο 10μηνο σε καλύτερη κατάσταση. Συγκεκριμένα ο Ο.Α.Ε.Ε από το 106,3% της επιχορήγησης που είχε απορροφήσει στο 9μηνο, μετά την έκτακτη χρηματοδότηση εμφανίζεται να βρίσκεται μόλις στο 84,4%, έχοντας εισπράξει έως και τον Οκτώβριο 960 εκατ. ευρώ από 850 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Αντίστοιχα o Ο.Γ.Α., στο τέλος Οκτωβρίου εμφανίζεται να έχει απορροφήσει το 82,9% (2,4 δισ. ευρώ) αν και το Σεπτέμβριο με βάση την προηγούμενη πρόβλεψη για τη συνολική χρηματοδότηση του είχε απορροφήσει το 86,3% (2,1 δισ. ευρώ).

Ίδια εικόνα και για το ΙΚΑ καθώς ενώ στο 9μηνο του έτους τα στοιχεία έδειχναν ότι έχει απορροφήσει ήδη 2,03 δισ. ευρώ δηλαδή το 85,6% της συνολικής επιχορήγησης για το 2014, πλέον αν και έχει εισπράξει 2,29 δισ. ευρώ, εμφανίζεται να έχει απορροφήσει το 81,4% του συνολικού κονδυλίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού η συνολική επιχορήγηση για το έτος θα ανέλθει στα 2,23 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 3,19 δισ. ευρώ που ήταν το 2013.

Στο όριο βρίσκεται και πάλι η πληρωμή του ΕΚΑΣ (πλην συνταξιούχων Δημοσίου), αν και στο 9μηνο τα στοιχεία έδειχναν να έχει φτάσει το 121,8%. Πλέον μετά την πρόβλεψη για επιπλέον χρηματοδότηση του με 200 εκατ. ευρώ, φαίνεται να έχει απορροφήσει το 93,6% δηλαδή 675 εκατ. ευρώ από τα 721 εκατ ευρώ που αναμένεται να εισπράξει στο σύνολο του έτους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Όλοι όσοι βγήκαν από τη συνάντηση με Σταθάκη - Μηλιό, θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα»

Ιδιαίτερα αρνητικός έως “σοκαρισμένος” εμφανίζεται ο εκπρόσωπος του μεγάλου επενδυτικού οίκου Capital που διαχειρίζεται πάνω από 1,3 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, από την παρουσίαση των οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στο Λονδίνο, από τους κ.κ. Γιώργο Σταθάκη και Γιάννη Μηλιό.
Στο συνοπτικό report που έστειλε μετά το πέρας της ενημέρωσης αναφέρει με γλαφυρό τρόπο πως οι παρόντες εκπρόσωποι των funds αποκόμισαν την εντύπωση πως πρέπει να πουλήσουν ταν πάντα στην Ελλάδα! Κι αυτό γιατί κατά τη γνώμη του κ. Sponer, το πρόγραμμα τους  είναι χειρότερο και από, εκείνο των κομουνιστών! Μοιράζεται μάλιστα με τους μετόχους και τους επενδυτές του Capital και την εκτίμηση του μετά από όσα άκουσε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει στις εκλογές την απόλυτη πλειοψηφία. Θα επαναληφθεί το σενάριο της Κύπρου, πιστεύει, με μαζική φυγή καταθέσεων, ενώ οι επιχειρήσεις θα μεταφέρουν ό,τι μπορούν στο εξωτερικό και θα υπάρξει απόλυτος τερματισμός ξένων επενδύσεων!
“Ήμουν στη συνάντηση με τον Σταθάκη (15 επενδυτές) και σε μια χωριστή συνάντηση με τον κ. Γιάννη Μηλιό, επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο (20 επενδυτές)
- Όλοι όσοι βγήκαν από τη συνάντηση θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα
- Το πρόγραμμα (σ.σ. που μας παρουσίασαν) είναι χειρότερο κι από εκείνο των κομμουνιστών (τουλάχιστον εκείνοι είχαν ένα σχέδιο που το 'χαν σκεφτεί καλά προηγουμένως) – αυτό εδώ θα φέρει το απόλυτο χάος.
- περιμένω ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει ποσοστό 36,5%, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία δεδομένων των +50 εδρών, θα δούμε να επαναλαμβάνεται το σενάριο της Κύπρου – μαζική φυγή καταθέσεων, οι επιχειρήσεις να μεταφέρουν ό,τι μπορούν στο εξωτερικό, ενώ θα σημειωθεί και απόλυτος τερματισμός ξένων επενδύσεων.
-Υπάρχουν σκέψεις ότι ο Σαμαράς δεν θα καταφέρει να πετύχει να συγκεντρώσει πάνω από 174 βουλευτές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο – υπάρχουν δηλώσεις από πολλά μέλη του Κοινοβουλίου ότι δεν θα ακολουθήσουν τον Σαμαρά.
Εάν δεν ήταν τόσο σοβαροί την ώρα που συνομιλούσαν (οι κκ Μηλιός, Σταθάκης), θα νόμιζα ότι βρισκόμουν σε φαρσοκωμωδία στο θέατρο.
- “Αισθανόμαστε πιο κοντά στο Podemos και στο γερμανικό “die Linke”, αν και εκείνοι είναι υπέρ το δέον φιλελεύθεροι”
- Θα τερματίσουμε τη λιτότητα – είπαμε στον κόσμο που βγαίνει στους δρόμους να σταματήσει να κάνει διαμαρτυρίες, γιατί θα αναλάβουμε (σσ την εξουσία) και θα τους φροντίσουμε
- 5 θεμέλιοι λίθοι του προγράμματός τους:
  • να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση παρέχοντας δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, φαγητό, στέγη, υγειονομική περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη
  • η αύξηση μισθών για όλους με κατώτατο μηνιαίο μισθό τα 750 ευρώ, επιστροφή στους 14 μισθούς και 750 ευρώ x 13 μήνες για τους συνταξιούχους. Η πρόσληψη πολλών χιλιάδων υπαλλήλων σε κυβερνητικές θέσεις (σσ Δημόσιο)
  • Πρωτογενές πλεόνασμα 1% με πάταξη της παραοικονομίας (δεν θα αποτελεί κίνητρο, γιατί οι φτωχοί θα έχουν τον βασικό μισθό των 750 ευρώ το μήνα (αστειεύονται...)) - δεν θα υπάρχουν φόροι στα ακίνητα (κόστος 2 δισ. ευρώ), περικοπή όλων των φόρων κατά 20%, εκτός των υψηλών εισοδημάτων (κόστος 2 δισ. ευρώ), όλα θα πληρωθούν από τα 70 δισ. των απλήρωτων φόρων. Αναμένουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ στη μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ εποχή θα απογειωθεί πάνω από 3-5%, καθώς οι ΜμΕ θα μπορούν να επενδύουν με κάθε εμπιστοσύνη (εδώ γελάμε δυνατά...). Αναμένουν επίσης (σσ στον ΣΥΡΙΖΑ) ότι θα έρθει κύμα ξένων επενδύσεων    
- Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους
  • Η ΕΚΤ θα αγοράσει ολόκληρο το ελληνικό χρέος για 60 χρόνια ( 70 δισ. ευρώ) και θα απολέσει κάθε τόκο (η Γερμανία κατάφερε να της γίνει το 1952 62% κούρεμα χρέους, άρα και η Ελλάδα μπορεί να πετύχει κι αυτή κούρεμα).
  • Ανέφερα πως η Γερμανία εκείνη την περίοδο έκανε και τεράστιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι 2 τους είπαν ότι εδώ έγιναν ήδη υπερβολικά πολλές μεταρρυθμίσεις.
  • Η αναλογία ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ θα πάει στο 20% έως το 2080 (χα χαχ χα – φοβερό αστείο)
  • Περαιτέρω αύξηση των επιδοτήσεων από τις Βρυξέλλες κατά 5 δισ.
  • Κανένας στις Βρυξέλλες δεν θα έχει κέρδος αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, γιατί έχουν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά ο Τσίπρας έκανε λάθος που συμφώνησε με τη Μέρκελ ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο Ευρώ
- Μορατόριουμ στο ιδιωτικό χρέος, με μάξιμουμ εξυπηρέτηση του 20% εξ αυτού όταν το το διαθέσιμο εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 750 ευρώ το μήνα.
  •  Η δημιουργία γραφείων πιστωτικής ανάλυσης που θα διαμεσολαβεί μεταξύ των τραπεζών και των δανειζομένων – και θα αποφασίζει ποιος θα πληρώνει, τι θα πληρώνει και τι θα “κουρεύεται”
  •  Το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με 3 δισ. (τον πρώτο χρόνο θα χαθούν τα παραπάνω), τον δεύτερο χρόνο θα ανακτηθούν (το είπαν και οι δυο τους αυτό, σοβαρά), καθώς το ελληνικό ΑΕΠ θα δει μεγάλη αύξηση και θα γίνει εισροή επενδύσεων.
  •  Οι τράπεζες είναι πολύ δυνατές, οι δανειολήπτες πολύ ανίσχυροι – αυτό θα αντιστραφεί
  •  Θα γίνει αλλαγή 100% στο διοικητικό σχήμα των τριών μεγάλων συστημικών τραπεζών – πλην της Eurobank που η πλειοψηφία του κράτους στο μετοχικό σχήμα δεν υφίσταται πλέον.
  •  Θα υπάρξει εντολή ώστε η δικαστική εξουσία να γίνει πιο παραγωγική”
Και καταλήγει ο κ. Sponer:
“Δεν θα μπορούσα να τα επινοήσω όλα αυτά, ακόμα κι αν το 'θελα”
Ποιος είναι ο  Joerg Sponer
Ο Joerg Sponer είχε επισκεφθεί την Ελλάδα την περυσινή χρονιά και συνάντηθηκε και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Capital Group Companies, του παγκόσμιο αμερικανικού κολοσσού που διαχειρίζεται ένα θηριώδες χαρτοφυλάκιο άνω του 1,3 τρισ. δολαρίων.
Η Capital Group Companies έχει εμπειρία άνω των 50 ετών στις επενδύσεις και υπηρεσίες σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία. Επίσης, το αμερικανικό fund έχει κατά περιόδους παρουσία σε πολλές μετοχές του ελληνικού Χρηματιστηρίου εκτός τραπεζών και παρακολουθεί τίτλους, όπως Tέρνα Eνεργειακή, EXAE, EYAΘ κ.λπ.
Ο κ. Joerg Sponer εδρεύει στη Βρετανία και το 2011 μπήκε στη λίστα με τα «TopGun Επενδυτικά Μυαλά» για την Ευρώπη, όπως αναδείχθηκαν από αναλυτές για λογαριασμό της Brendan Wood International.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Χωρίς συμφωνία έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι. Η τρόικα απέρριψε τις προτάσεις των ελληνόφωνων αρλεκίνων

Το δημοσιονομικό κενό του 2015, το έλλειμμα δηλαδή που οι δανειστές προβλέπουν ότι θα δημιουργηθεί το επόμενο έτος, ναρκοθέτησε τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα στο Παρίσι, αποτρέποντας την επίτευξη συμφωνίας για την έκθεση αξιολόγησης και την «επόμενη μέρα».
Οι πιστωτές υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό για το νέο χρόνο στα 2,5 δισ. ευρώ και επισημαίνουν ότι το κενό δεν κλείνει με τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θέλουν να συμφωνήσουν χωρίς τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα ληφθούν νέα μέτρα», λέει κυβερνητική πηγή επισημαίνοντας ότι το κλιμάκιο της Τρόικας άσκησε αφόρητες πιέσεις για το δημοσιονομικό κενό.
«Είχαμε έντονες και εποικοδομητικές συζητήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν», αρκέστηκε να δηλώσει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα.
Στο μεταξύ, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε σύμφωνα  με το Reuters, ότι οι συζητήσειςανάμεσα στις δύο πλευρές δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές για το δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο χαρακτήρισε ως το Νο1 θέμα των διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρει ότι "δεν έγινε καμία συζήτηση για παράταση του προγράμματος μετά το τέλος του έτους" και πρόσθεσε  ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής των επιθεωρητών της τρόικας στην Αθήνα.
Όπως είναι φανερό, όλο το θέμα είναι το έλλειμμα για το 2015 το οποίο οι δανειστές υπολογίζουν περίπου στα 2,5 δισ.ευρώ. Η Αθήνα υποβαθμίζει το δημοσιονομικό κενό σε περίπου 350 εκατ. ευρώ και θεωρεί ότι καλύπτονται χωρίς να χρειαστεί η επιβολή νέων μέτρων το 2015. Τα επιχειρήματα της ομάδας Χαρδούβελη, όπως ότι θα επιτευχθούν καλύτερα έσοδα από την ρύθμιση για τακτοποίηση αυθαιρέτων (μετά και την ευνοϊκή για την κυβέρνηση δικαστική έκβαση) αλλά και μεγαλύτερα από όσα υπολογίζει η Τρόικα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και λόγω της Ανάπτυξης, δεν πείθουν τους δανειστές.
Η Τρόικα, όπως λένε ενημερωμένες πηγές με γνώση των όσων έγιναν κατά τη δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, θεωρει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ημίμετρα «δεν χορταίνει» και ζητάει κι άλλα για να υποχωρήσει...
Οι δανειστές δεν κάνουν πίσω αν δεν ληφθούν νέα μέτρα, έλεγε μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής αποστολής. Η ίδια πηγή πάντως, δεν απέκλειε να συμφωνηθεί η επιστροφή του κλιμακίου των δανειστών στην Αθήνα συντόμως.
Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών (Ντάκλαν Κοστέλο-ΕΕ, Κλάους Μαζούχ-ΕΚΤ και Ρίσο Γκογιάλ-ΔΝΤ) συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (επιστρέφει σήμερα στη Αθήνα για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή), ο υφπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.
Ο κ. Χαρδούβελης πάντως έχει προγραμματισμένη ομιλία στις 19:30 το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα, την οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει αν προλάβει να επιστρέψει εγκαίρως από τη γαλλική πρωτεύουσα.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

25/11/14

Νέα χρέη προς την εφορία ύψους 1,2 δισ. μέσα στον Οκτώβριο

Στα 10,906 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν στο τέλος Οκτωβρίου οι οφειλές που είχαν συσσωρευτεί προς την εφορία από τις αρχές του χρόνου.
Μέσα στον Οκτώβριο, προστέθηκαν ληξιπρόθεσμα χρέη 1,223 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς τα ληξιπρόθεσμα τον Σεπτέμβριο ήταν 9,683 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Οκτώβριος είναι μήνας με πολύ μεγάλη σημασία για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων και πρέπει είτε να εξοφληθούν είτε να ρυθμιστούν σε 12 δόσεις κατόπιν σχετικής αίτησης.
Έτσι, όσοι θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, θα πρέπει πρώτα να τακτοποιήσουν ή να ρυθμίσουν αυτή την οφειλή, που σωρευτικά έφτασε στα 1,223 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το χρέος προς την εφορία που είχε συσσωρευτεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στα 60,35 δισεκατομμύρια ευρώ από 60,48 δισεκατομμύρια ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Από τα καινούργια χρέη του 2014, έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής 1,601 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ποσοστό 14,85%.
Βάσει μνημονίου, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το 25% των καινούργιων οφειλών, κάτι όμως που δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο δίμηνο που απομένει μέχρι το τέλος του έτους.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η κοινοπραξία Fraport-Slentel επικρατέστερος ανάδοχος για τα αεροδρόμια

Η κοινοπραξία των εταιρειών Fraport-Slentel Ltd αποτελεί τον προτιμητέο επενδυτή με προσφορά ύψους 1,234 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Ειδικότερα, το κοινοπρακτικό σχήμα προσέφερε 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, με την προσφορά ύψους 1,234 δισ. ευρώ να «διαιρείται»: 

-για την Ομάδα Α (Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Άκτιο και Καβάλα) στα 609 εκατ. εφάπαξ τίμημα και ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα 11,3 εκατ. ευρώ που διαμορφώνεται, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό και

- στα 625 εκατ. ευρώ με ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα 11,6 εκατ.  ευρώ για την Ομάδα Β (Ρόδος, Κως, Σάμος, Μυτιλήνη, Μύκονος, Σαντορίνη και Σκιάθος).

Σύμφωνα με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα τεσσάρων ετών ανέρχονται σε ποσό περίπου 330 εκατ. ευρώ ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης σε ποσό περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή διαμορφώθηκε στα 340 εκατομμύρια ευρώ.


H ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

«Με προσφορά που ανήλθε σε €1,234 δισ. εφάπαξ τίμημα και €22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, η κοινοπραξία FRAPORT AG- SLENTEL Ltd ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της χώρας.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινής συνεδρίασης του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές, που υποβλήθηκαν στις 10.10.2014 από τα επενδυτικά σχήματα CASA (Corporation America S.A.) – METKA Α.Ε., FRAPORT AG- SLENTEL Ltd και VINCI Airports S.A.S. – ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε. για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας (Ομάδες Α και Β).

Η FRAPORT AG- SLENTEL Ltd υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά και ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών. Το ποσό που προσέφερε η κοινοπραξία ήταν σημαντικά υψηλότερο τόσο από την ανεξάρτητη αποτίμηση όσο και από την αμέσως επόμενη προσφορά.

Ειδικότερα, ο προτιμητέος επενδυτής προσέφερε για την Ομάδα Α €609 εκατ. εφάπαξ τίμημα και €11,3 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό και €625 εκατ. και €11,6 εκατ. για την Ομάδα Β αντίστοιχα.

Οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα 4 ετών ανέρχονται σε ποσό περίπου €330 εκατ. ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης σε ποσό περίπου €1,4 δισ. Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον του εφάπαξ τιμήματος και του ετήσιου εγγυημένου καταβλητέου μισθώματος.

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Εμμανουήλ Κονδύλης δήλωσε σχετικά: «Η συμμετοχή στο διαγωνισμό και οι προσφορές που υποβλήθηκαν από τις κορυφαίες διεθνώς εταιρείες του χώρου της ανάπτυξης και λειτουργίας αεροδρομίων αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι διεθνείς επενδυτές στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Πασχάλης Μπουχώρης, είπε: «Η παραχώρηση θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα των υποδομών και το επίπεδο εξυπηρέτησης των επιβατών, μέσα από την καλύτερη συντήρηση, λειτουργία και ανάπτυξη των αεροδρομίων. Μέσα από αυτή την ιδιωτικοποίηση δεν αναβαθμίζονται μόνο τα αεροδρόμια αλλά ενισχύεται το τουριστικό προϊόν της χώρας».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

24/11/14

Με τιμές εκκίνησης τις εμπορικές αξίες οι πλειστηριασμοί

Με τιμές εκκίνησης τις πολύ χαμηλές εμπορικές αξίες αντί των αρκετά πιο υψηλών αντικειμενικών τιμών θα διενεργούνται το 2015 οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες, σύμφωνα με ρύθμιση-βόμβα που συμπεριέλαβαν στο πολυσέλιδο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου. 
 
Όπως φαίνεται και στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου και συγκεκριμένα στα άρθρα 993 και 995 τιμή της πρώτης προσφοράς για το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται ορίζεται η εμπορική αξία του όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση. 

Επιπλέον, με τις διαδικασίες εξπρές που θα ισχύουν για τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με τον αναμορφωμένο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι εξευτελιστικές τιμές πρώτης προσφοράς που θα καθορίζονται στους πλειστηριασμούς θα μπορούν να μειωθούν ακόμη περισσότερο, στις περιπτώσεις που οι πρώτοι πλειστηριασμοί  θα κηρύσσονται άκαρποι. 
 
Με τη νέα ρύθμιση εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες ή στις εισπρακτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν για λογαριασμό των τραπεζών την είσπραξη οφειλών από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, επιχειρηματικά ή ακόμη και καταναλωτικά δάνεια να προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων με διαδικασίες εξπρές και με τιμές πάρα πολύ χαμηλές, όπως αυτές που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην "νεκρή" αγορά ακινήτων.
 
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πάντως μεταβατική περίοδος μερικών μηνών μέχρι να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακίνητης περιουσίας. Και αυτό καθώς θα χρειαστεί προηγουμένως να νομοθετηθεί η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τον Ιανουάριο του 2015, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των διαδικασιών εκποίησης της ακίνητης περιουσίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. 
 
Κατά τη μεταβατική περίοδο οι αντικειμενικές αξίες θα εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη ως οι ελάχιστες τιμές εκκίνησης στους πλειστηριασμούς. 
 
Το νέο καθεστώς κατασχέσεων και πλειστηριασμών με βάση τις πολύ χαμηλές πραγματικές τιμές των ακινήτων θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2015 με Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει επακριβώς τις διαδικασίες προσδιορισμού των εμπορικών αξιών. 


http://www.newmoney.gr/sites/default/files/nomosxedio_pleistiriasmoi2.pdf
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η λίστα του πάρτι με τις παράνομες επιδοτήσεις Χατζηγάκη 424 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλοαγρότες ήταν αυτοί που πρωταγωνίστησαν στο πάρτι των παράνομων αποζημιώσεων που δόθηκαν το 2009 μέσω ΕΛΓΑ με το περίφημο πακέτο Χατζηγάκη. Και αυτοί που όπως φαίνεται πρώτοι που θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά και μάλιστα εντόκως, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση, η οποία όμως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για να ελαχιστοποιήσει το προς ανάκτηση ποσό. 
 
Στην πρώτη θέση της λίστας που δημοσιοποιούν "Τα Νέα" φιγουράρει μεγαλοαγρότης από την Πέλλα με 250 στρέμματα πατάτας που εισέπραξε πάνω από 100.000 ευρώ για ζημιές που είτε δεν έγιναν είτε δεν δικαιολογούνται από τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ και της Κομισιόν. Ακολουθούν καλλιεργητής με 3.800 δέντρα από την Αρκαδία που πήρε αδικαιολόγητα 81.000 ευρώ και παραγωγός με αχλάδια από την Ημαθία που έβαλε στην τσέπη 59.000 ευρώ.
 
Ενώ ο μ.ο. αποζημίωσης που εισέπραξε η μεγάλη μάζα των 500.000 αγροτών δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ κατ' άτομο, για μια ομάδα 1.818 μεγαλοαγροτών το μέσο "μπόνους" κυμαίνεται στα 11.600 ευρώ, ενώ για 783 ανέρχεται σε 19.330 ευρώ. Υπάρχουν όμως και 83 προνομιούχοι που έβαλαν στην τσέπη από 30.000 ευρώ ως και άνω 100.000 ευρώ. 
 
Οι παραπάνω είναι και οι πρώτοι που θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα. Διότι εισέπραξαν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ, πλαφόν του λεγόμενου κανονισμού De Minimis, που προσδιορίζει τις επιτρεπόμενες κρατικές ενισχύσεις που δικαιούται κάθε χώρα να καταβάλλει για έκτακτες καταστάσεις. 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ως άλλος Τσολάκογλου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ.Κωσταράκος κατάθεσε στεφάνι στο Ναζιστικό νεκροταφείο Διονύσου(Δεν υπάρχει άλλο στην Ευρώπη) για τους ΝΑΖΙ νεκρούς των στρατευμάτων Κατοχής. Λίγα λόγια για τον Λοχία Δημήτρη Ίτσιο για να καταλάβετε το μέγεθος του δωσιλογισμού

Σε μια κίνηση που ξεφεύγει κατά πολύ από τα όρια της διπλωματικής "αβρότητας", προέβη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ.Κωσταράκος την περασμένη Κυριακή, καταθέτοντας στεφάνι στο γερμανικό νεκροταφείο του Διονύσου για τους Γερμανούς νεκρούς των στρατευμάτων Κατοχής και όσων είχαν σκοτωθεί στην Ελλάδα κατά την γερμανική εισβολή.
Πρώτη φορά συνέβη αυτό.
Πρώτη φορά ο φυσικός αρχηγός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ανταποκρίθηκε στην σχετική πρόσκληση της γερμανικής πρεσβείας και παρέστη στην  τελετή, καταθέτοντας και τιμητικό στεφάνι.
Στο νεκροταφείο βρίσκονται θαμμένοι 9.973 Γερμανοί στρατιώτες των στρατευμάτων που αιματοκύλησαν έναν ολόκληρο λαό επί 3,5 χρόνια, έφεραν τον Εμφύλιο και προκάλεσαν ένα άνευ προηγουμένου εθνικό ολοκαύτωμα.
Αναλογικά η Ελλάδα θρήνησε το μεγαλύτερο ποσοστό νεκρών αμάχων από όλες τις χώρες της Ευρώπης από τα χέρια αυτών των νεκρών.
Σε αυτούς κατέθεσε στεφάνι ο Μ.Κωσταράκος, νέος "πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ".
Πιθανόν να ήθελε να ανταποδώσει το στεφάνι που κατέθεσαν οι Γερμανοί κατακτητές στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στο Σύνταγμα, απ'όπου και η φωτό...
Υπάρχει νεκροταφείο πεσόντων Γερμανών - και ήταν πολλοί, κάπου 3,5 εκατομμύρια - στην Ρωσία ή στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης; Στην πρώην Γιουγκοσλαβία; Στην Πολωνία; ΟΧΙ.
Στην Ελλάδα γιατί να υπάρχει;

Ας θυμηθούμε μια ιστορία που αποδεικνύει ότι σημασία δεν έχουν τα γαλόνια, αλλά η αντρειοσύνη: Όπως είναι γνωστό η Γερμανία εισέβαλε στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941 από τα Ελληνο – Γιουγκοσλαβικά και Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα. Από τα 24 οχυρά που αποτελούσαν τη Γραμμή Μεταξάμόνο δύο έπεσαν, και αυτά μόνον αφού καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Τα περισσότερα οχυρά, συμπεριλαμβανομένων των Ρούπελ, Εχίνος, Καρατάς, Λίσσε και Ιστίμπεη αντιστάθηκαν για τρεις ημέρες. Ο λοχίας Δημήτριος Ίτσιος ήταν ο διοικητής του Πολυβολείου 8 (Π.8) στο οροπέδιο της Ομορφοπλαγιάς του όρους Κερκίνη (Μπέλες), πάνω από τo χωριό Άνω Πορρόϊα Σερρών.
Το Π.8 ήταν ένα μεμονωμένο εξωτερικό αμυντικό έργο, που μαζί με το Π.9 αποτελούσαν τα σημαντικότερα σημεία στήριξης των Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπολης. Τα πολυβολεία αυτά δεν είχαν σχέση με τα οχυρά.
Την πρώτη ημέρα της γερμανικής εισβολής, ένα σύνταγμα γερμανών καταδρομέων της 6ης Ορεινής Μεραρχίας με επικεφαλής τον ίδιο τον διοικητή της μεραρχίας, στρατηγό Ferdinand Shorner, επιτέθηκε στο ελληνικό τάγμα που υπερασπιζόταν την Ομορφοπλαγιά.
Για πέντε ώρες οι Έλληνες αντιστάθηκαν λυσσαλέα στη γερμανική υπεροπλία, υποχρεώνοντας τον Shorner να διατάξει τις βαριές πυροβολαρχίες του στο έδαφος της Βουλγαρίας, καθώς και τους πιλότους των στούκας να επικεντρώσουν τη δράση τους πάνω στις θέσεις του συγκεκριμένου τάγματος.
Το αποτέλεσμα ήταν οι γερμανικοί βομβαρδισμοί να μετατρέψουν σε κόλαση την Ομορφοπλαγιά, και να υποχρεώσουν τους επιζώντες Έλληνες στρατιώτες να πραγματοποιήσουν τακτική υποχώρηση προς τα Κρούσσια.
Στο πλαίσιο αυτό οι άνδρες του Π.8 και Π.9 ανέλαβαν να καθυστερήσουν την προέλαση των γερμανών καταδρομέων, ώστε να δοθεί χρόνος να εκκενώσουν οι Έλληνες την Ομορφοπλαγιά. Το Π.9 καταλήφθηκε μέσα σε λίγη ώρα από τους Γερμανούς, αλλά το Π.8 με τον λοχία Δημήτριο Ίτσιο και δύο στρατιώτες του αντιστάθηκε για πάνω από τέσσερις ώρες.
Στο διάστημα αυτό οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να προωθηθούν προς τα Άνω Πορρόια, για να ανακόψουν την υποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων προς τα Κρούσσια.
Ο Δημήτριος Ίτσιος ήταν ο χειριστής του πολυβόλου και ξόδεψε και τις 33.000 σφαίρες που υπήρχαν στο πολυβολείο, προτού παραδοθεί στους Γερμανούς. Σύμφωνα με έρευνα, οι άνδρες του Π.8 ευθύνονται για τον θάνατο 232 γερμανών στρατιωτών, δηλαδή όσους σκότωσε ολόκληρος ο στρατός της Γιουγκοσλαβίας στη διάρκεια της γερμανικής εισβολής τον Απρίλιο 1941! Σε αυτούς κατέθεσε στεφάνι ο Μ.Κωσταράκος.
Στη διάρκεια της μάχης της Ομορφοπλαγιάς σκοτώθηκε και ο αντισυνταγματάρχης Ebeling, διοικητής του 138ου Συντάγματος Ορεινών Καταδρομών, ο πιο υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματικός που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της Μάχης των Οχυρών.
Η αντίσταση του Π.8 εξόργισε τον στρατηγό Shorner, καθώς εκτός από τις μεγάλες απώλειες που προκάλεσε στους άνδρες του, ανέτρεψε τον σχεδιασμό του για την πρώτη ημέρα του πολέμου.
Όταν ο στρατηγός Shorner πληροφορήθηκε το γεγονός ότι ο διοικητής του πολυβολείου ήταν ένας απλός έφεδρος λοχίας, θίχτηκε ο εγωισμός του και αφού συναντήθηκε με τον αιχμάλωτο Ίτσιο τον ρώτησε:
- Ποιος είναι ο Διοικητής σου στο πυροβολείο?
- Εγώ είμαι, απάντησε ο Ίτσιος
- Δεν υπάρχει αξιωματικός?
- Όχι!
- Ξέρεις ότι για χάρη σου έχασα έναν αντισυνταγματάρχη και 232 στρατιώτες?

- Λυπάμαι στρατηγέ αλλά υπερασπίζομαι την πατρίδα μου.
Μετά από αυτό ο Shorner έδωσε εντολή παρουσίασης όπλων σε μια διμοιρία Γερμανών στρατιωτών προς τιμήν του Ίτσιου, και αμέσως μετά έδωσε διαταγή να εκτελεσθεί ο Ίτσιος, κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης, αλλά να μην πειραχτούν οι δύο στρατιώτες που ήταν μαζί του, τους οποίους απελευθέρωσε στα Ανω Πορρόϊα!!!.
Επρόκειτο για το πρώτο έγκλημα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα.
Οι φωτογραφίες της Βέρμαχτ επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες των στρατιωτών του λοχία Ίτσιου που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του, ότι πυροβολήθηκε εξ επαφής στο κεφάλι με περίστροφο, ενώ είχε ήδη παραδοθεί. Ο σημερινός επισκέπτης του Π.8 μπορεί να εντοπίσει ακόμη και τον βράχο όπου ο λοχίας έπεσε και ξεψύχησε όταν πυροβολήθηκε.
Ελπίζουμε πριν πάει στις Βρυξέλλες ο στρατηγός Μ.Κωσταράκος να καταθέσει ένα στεφάνι και στο σημείο που ο εκτελέστηκε ο Ίτσιος...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »