29/11/14

Αύξηση ΦΠΑ σε ξενοδοχεία! και τσιγάρα προτείνει η κυβέρνηση

Σβήνουν και γράφουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να είναι έτοιμη μέχρι το Σάββατο δέσμη νέων μέτρων, ως αντιπρόταση στις πιέσεις της τρόικας για κατάργηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο πακέτο μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 8%, αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως βιβλία, εφημερίδες και εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων, με εξαίρεση πάντως τα φάρμακα.
Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, είπε πως η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία ελήφθη προκειμένου να μην επιβαρυθούν επιπλέον οι πολίτες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά να μην υπάρξει νέα αλλαγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων, για την οποία πιέζει η τρόικα. «Η ρύθμιση για φέτος έχει κλείσει και δεν πρόκειται να τη ξαναφέρουμε στη Βουλή. Ίσως να υπάρξουν αλλαγές το 2015 με μια νέα, πάγια ρύθμιση», φέρεται να είπε ο αντιπρόεδρος τη κυβέρνησης.
Στο τραπέζι αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το in.gr, εξετάζεται ακόμη η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε τσιγάρα και καπνό.
Σημειώνεται πως τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί το 2015 από τον ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού είναι 2,24 δισ. ευρώ, ενώ από τον ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού αναμένονται 646 εκατ. ευρώ. Ενδεχόμενη νέα αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα εκτιμάται πως θα μπορούσε να εισφέρει περίπου 180 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας στα 2,4 δισ. ευρώ τον ετήσιο στόχο εσόδων για το 2015.
Πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν πως η κυβέρνηση προκρίνει την αύξηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή του 6,5% σε προϊόντα και υπηρεσίες στο 8% ή ακόμα και στο 10%, κρίνοντας πως και το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: