11/11/14

Συμφωνία χωρών Apec για δημιουργία Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου Ασίας- Ειρηνικού

Την επιτάχυνση των συζητήσεων για την απελευθέρωση του εμπορίου μεταξύ των χωρών - μελών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (APEC) ζήτησε ο κινέζος Πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της.

Η αποκαλούμενη περιοχή ελεύθερου εμπορίου Ασίας και Ειρηνικού (FTAAP) προωθείται από το Πεκίνο. «Σήμερα, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη περιβάλλεται ακόμη από πολλούς ασταθείς και αβέβαιους παράγοντες. Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση, πρέπει να προωθήσουμε περαιτέρω την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση και να δημιουργήσουμε ένα υπόδειγμα ανοίγματος που οδηγεί στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Σι Τζίνπινγκ, προσθέτοντας: «Πρέπει να προωθήσουμε δραστήρια την ελεύθερη ζώνη εμπορίου Ασίας και Ειρηνικού, θέτοντας τους στόχους, την κατεύθυνση και τον οδικό χάρτη και να υλοποιήσουμε όσον το δυνατόν ταχύτερα το όραμα αυτό».

Ορισμένοι θεωρούν την προτεινόμενη μελέτη για το σχέδιο FTAAP, το οποίο θα παρουσιασθεί στους ηγέτες της APEC για έγκριση, ως έναν τρόπο να αποσπασθεί η προσοχή από τη συμφωνία εμπορίου στην περιοχή του Ειρηνικού (Trans - Pacific Partnership, TPP) που προωθείται από τις ΗΠΑ. Η Κίνα δεν μετέχει στη συμφωνία αυτή, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου που θα επεκτείνεται από το Βιετνάμ έως τη Χιλή και την Ιαπωνία και θα αφορά περίπου 800 εκατομμύρια ανθρώπους και σχεδόν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Κίνα δεν δείχνει ενθουσιασμό για τη ζώνη αυτή ελεύθερου εμπορίου, φοβούμενη ότι χρησιμοποιείται από την Ουάσιγκτον είτε για να την αναγκάσει να ανοίξει τις αγορές της με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, είτε για να την απομονώσει από τις άλλες περιφερειακές οικονομίες, καθώς το εμπόριο θα κατευθύνεται στις χώρες που θα έχουν υπογράψει τη συμφωνία TPP. H συμφωνία αυτή θεωρείται ευρύτερα ως οικονομικός άξονας της ασιατικής πολιτικής του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο Σι δήλωσε χθες στο κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ότι η ζώνη ελεύθερου εμπορίου των χωρών της APEC «δεν κινείται εναντίον υφιστάμενων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου που αποτελούν πιθανές διαδρομές για να υλοποιηθούν οι στόχοι της». Στην APEC, που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ινδονησία και τον Καναδά, αντιστοιχεί το 40% του πληθυσμού, το 54% της παραγωγής και το 44% του εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: