11/11/14

Τα 19 προαπαιτούμενα της τρόικας

Συνολικά 19 δράσεις συμπεριλαμβάνονται στην επιστολή - τελεσίγραφο που έστειλε η τρόικα στον υπ. Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το  Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και να δρομολογηθεί συμφωνία για την "επόμενη μέρα" και την ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης. 
 
Σύμφωνα με την Καθημερινή τα προαπαιτούμενα είναι: 
 
1. Κάλυψη δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το υπολογίζει στα 2,6 δισ. για το 2015.
 
2. Αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Η τρόικα θεωρεί ότι οι δόσεις είναι «πολύ γενναιόδωρες» και δεν δημιουργούν τα κατάλληλα κίνητρα για την αποπληρωμή των οφειλών.
 
3. Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει οριζόντια ρύθμιση δανείων για νοικοκυριά (δηλαδή στεγαστικών και καταναλωτικών). Επίσης ότι θα άρει τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς στο τέλος του έτους.
 
4. Περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
 
5. Στο θέμα του ασφαλιστικού η τρόικα ζητάει να παράσχει η ελληνική πλευρά παραμετρικές αλλαγές (δηλαδή αλλαγές σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης μεταξύ άλλων), να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά ορόσημα που αναφέρονται στο Μνημόνιο, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ο εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης.
 
6. Διεύρυνση του αριθμού υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ (23%) και κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων (που συνήθως παρέχονται στα νησιά).
 
7. Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων χρησιμοποιώντας τις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
 
8. Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης η κυβέρνηση πρέπει να κάνει προτάσεις για το lockout σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές στην Ε.Ε.
 
9. Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο ώστε πρώτον να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις προηγούμενες αξιολογήσεις και δεύτερον να συνάδει με τους εξωδικαστικούς μηχανισμούς.
 
10. Παρουσίαση του νέου ενιαίου μισθολογίου για τον δημόσιο τομέα.
 
11. Περιορισμός των επιδομάτων εκτός από τις βασικές αποδοχές στο Δημόσιο (π.χ. οδοιπορικά, εκτός έδρας, πληρωμή κινητού τηλεφώνου κ.λ.π). Να περιοριστούν οι μισθολογικές διαφορές στη δημόσια διοίκηση.
 
12. Αξιολόγηση δαπανών και στα υπουργεία και όχι μόνο στους δημόσιους φορείς.
 
13. Προτάσεις αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ.
 
14. Βελτίωση «δημοσιονομικών κανόνων» που θα προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δημοσιονομική ευελιξία στους δημόσιους φορείς. Θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή το 2015.
 
15. Επισήμανση ότι ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις το 2014 έχει χαθεί (ήταν 1,5 δισ. και τελικά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ανέρχονται στα 600-700 εκατομμύρια). Επισήμανση ότι έχουν χαθεί οι στόχοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και οι στόχοι για τις απολύσεις, επιστροφές φόρων και αιτήσεις για συντάξεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί.
 
16. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ αλλά και στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
 
17. Στον τομέα των στατιστικών η τρόικα ζητάει να επεκταθεί η θητεία της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
 
18. Υιοθέτηση ώς τις αρχές Δεκεμβρίου της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης.
 
19. Κατάθεση στη Βουλή του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: