17/11/14

Χέρι - χέρι με δυο offshore

Στάση αναμονής τηρούν οι δικαστικές Αρχές, περιμένοντας τα στοιχεία που θα τους διαβιβαστούν από τη Βουλή μετά τον έλεγχο που θα διενεργηθεί στο «πόθεν έσχες» του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη. Πλέον η δικογραφία της υπόθεσης, μετά την άσκηση κακουργηματικών διώξεων εις βάρος πέντε προσώπων και κατά παντός άλλου υπευθύνου, βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή.

Εκείνος, μελετώντας τα στοιχεία που θα του διαβιβαστούν από τη Βουλή αλλά και εκείνα που ήδη περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης, θα αποφασίσει εάν τα εμβάσματα που εντοπίστηκαν σε offshore συμφερόντων του κ. Καρατζαφέρη συνδέονται ή όχι με την προμήθεια των ελικοπτέρων και εάν η δικογραφία της υπόθεσης θα μείνει ενιαία ή θα διαχωριστεί.

Το κρίσιμο στοιχείο της υπόθεσης είναι εάν έχουν δηλωθεί από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ οι δύο υπεράκτιες εταιρίες που φέρεται ότι διατηρούσε και έχουν εντοπιστεί από τις δικαστικές Αρχές. Επίσης θα εξεταστεί εάν περιλαμβάνεται στο «πόθεν έσχες» του κ. Καρατζαφέρη και η ακίνητη περιουσία που είχαν οι δύο offshore στο χαρτοφυλάκιό τους. Δικαστικές πηγές τόνιζαν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι η ποινική μεταχείριση του κ. Καρατζαφέρη θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το εάν έχουν δηλωθεί οι δύο offshore εταιρίες.

Η υπόθεση της επίμαχης προμήθειας ερευνάται από τη Δικαιοσύνη εδώ και έναν χρόνο, έπειτα από ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Την προκαταρκτική εξέταση διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου. Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα τους οδήγησαν στην άσκηση κακουργηματικών διώξεων στην υπόθεση. Για την υπόθεση απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, στρεφόμενης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Κατά περίπτωση, η ποινική δίωξη στρέφεται κατά των επιχειρηματιών Σταύρου Κομνόπουλου και Αλέξανδρου Τσάτσου, εκπροσώπων στη χώρα μας της εταιρίας Eurocopter, και τριών στρατιωτικών. Ο ανακριτής Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής θα αποφασίσει εάν στο μέλλον η ποινική δίωξη θα ασκηθεί και εις βάρος άλλων προσώπων, τα οποία ενδεχομένως έλαβαν παράνομη χρηματοδότηση για την προμήθεια του επίμαχου εξοπλιστικού προγράμματος.


Το μακρύ ταξίδι της μίζας

Η αποστολή αιτημάτων δικαστικής συνδρομής για τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών των δύο επιχειρηματιών οδήγησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον εντοπισμό ποσού 5.500.000 ευρώ, για το οποίο οι δικαστικές Αρχές έχουν ενδείξεις ότι δόθηκε ως μίζα για την προμήθεια των ελικοπτέρων.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού, γύρω στα 5.000.000 ευρώ, πιστώθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο επιχειρηματιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα διοχετεύτηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι ανήκαν έμμεσα ή άμεσα σε Ελληνες πολίτες στο νησί Guernsey, το οποίο βρίσκεται στα στενά της Μάγχης.

Ακολουθώντας τη διαδρομή του χρήματος, οι δύο εισαγγελείς έφτασαν και στα εμβάσματα, συνολικού ύψους πάνω από 1.500.000 ευρώ, που δέχεται τον Νοέμβριο του 2007 η offshore εταιρία Catalina International, συμφερόντων του προέδρου του ΛΑΟΣ και του γιου του Γιάννη, από την εταιρία Premium Properties, συμφερόντων του επιχειρηματία Αλέξανδρου Τσάτσου. Η αιτιολογία για την εκταμίευση του ποσού φέρεται ότι είναι η εξόφληση δανείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία που διατηρούσε η τράπεζα, βρέθηκαν και έγγραφα ακόμη μίας υπέρακτιας εταιρίας, η οποία φέρεται ότι είναι συμφερόντων του Γιώργου Καρατζαφέρη, με την επωνυμία Homeric (GT).

Δεν υπάρχουν σχόλια: