12/11/14

Μέχρι 20.000 ευρώ χρωστά το 60% των οφειλετών του ΟΑΕΕ

Σωτήρια για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ αλλά και το Ταμείο, μπορεί να αποδειχθεί η ρύθμιση των πολλών δόσεων, του νέου νόμου 4305/2014 καθώς, το 60% των ενεργών οφειλετών, δηλαδή των οφειλετών που συνεχίζουν δραστηριότητα, οφείλουν ποσά ως 20.000 ευρώ, οφειλές που δημιουργήθηκαν στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για 225.000 επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, ανθρώπων της αγοράς, εκ των οποίων ποσοστό 30%, ανήκουν στην 1η και τη 2η ασφαλιστική κατηγορία, κάτι που σημαίνει ότι είναι ασφαλισμένοι της τελευταίας πενταετίας. Άρχισαν δραστηριότητα επαγγελματική μέσα στην κρίση και βρέθηκαν, προφανώς, εγκλωβισμένοι σε οικονομικά αδιέξοδα.

Αυτά και ορισμένα ακόμη αποκαλυπτικότερα στοιχεία για το προφίλ των οφειλετών του ΟΑΕΕ, βρίσκονται επεξεργασμένα στον Οργανισμό, ο οποίος δεν επιδιώκει μόνο την είσπραξη των οφειλουμένων, όπως συμβαίνει με τη φορολογική διοίκηση, αλλά επιπλέον, συγκράτηση των ασφαλισμένων και καταβολή, από μέρους των, των τρεχουσών εισφορών.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που αποκαλύπτει τις επιπτώσεις της κρίσης στους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι και το εξής: Σε αυτές τις δύο πρώτες κατηγορίες ασφάλισης, ανήκει και το 55% των οφειλετών που έχουν διακόψει, δηλαδή αυτών που έχουν κάνει διακοπή στην Εφορία. Τουτέστιν, η οικονομική κρίση  δεν δημιούργησε μόνο οφειλέτες που ακόμη κατορθώνουν να δραστηριοποιούνται, έστω και με δυσκολίες και οικονομικά προβλήματα, αλλά έβγαλε και πολλούς εκτός αγοράς.

Οι περισσότεροι οφειλέτες του ΟΑΕΕ (σήμερα αναρτήθηκε η εγκύκλιος για την υπαγωγή στη ρύθμιση), είναι πολύ....μικροί, μικροοφειλέτες, αφού ως 5.000 ευρώ οφείλει ποσοστό 26% των ασφαλισμένων και ως 15.000 ευρώ, ποσοστό 50%.

Άλλωστε στην κατηγορία των οφειλετών που χρωστούν ως 15.000 ευρώ, ανήκει και το 80% των διακοψάντων, κοντά 183.000 άτομα.

Ασφαλισμένοι και ασφαλιστικά ταμεία χρειάζονταν και χρειάζονται οπωσδήποτε μία ρύθμιση του τύπου που προβλέπεται με τον ν. 4305/2014, κάτι που υποστήριζαν οι φορείς των επαγγελματιών αλλά και οι διοικήσεις των Ταμείων μα που δεν ήθελαν να ακούσουν, επ' ουδενί, οι εκπρόσωποι των δανειστών. Τα Ταμεία, όπως βεβαίως και η Εφορία, μόνο με πολλές δόσεις, διευκολύνσεις και χαμηλά επιτόκια, θα μπορέσουν να εισπράξουν. Γι' αυτό άλλωστε και δεν «περπάτησαν» ο ν.4152/2013 και η «Νέα Αρχή», αλλά ούτε και η Πάγια ρύθμιση, αφού από την Νέα Αρχή απεντάχθηκε το 53% και από την Πάγια, το 66%.
Τα στοιχεία, όπως συνήθως συμβαίνει, μιλούν από μόνα τους. Έτσι λοιπόν αποδεικνύεται ότι η πλειονότητα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, δεν ανήκουν στις κατηγορίες των «κακοπληρωτών», των «αδιάφορων».

Πιο συγκεκριμένα, από τους πίνακες οφειλών προκύπτει ότι στους ενεργούς ασφαλισμένους,  το 70% του συνόλου της οφειλής δημιουργήθηκε από το 2009 και μετά, δηλαδή στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Τα παραπάνω στοιχεία βοηθούν στο να σχεδιαστεί το προφίλ των οφειλετών του ΟΑΕΕ, να βγούνε χρήσιμα συμπεράσματα για τη διόγκωση των οφειλών κατά τα τελευταία χρόνια και, βεβαίως, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τουλάχιστον μέχρι ενός βαθμού και κυρίως για τους ενεργούς οφειλέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: