27/11/14

Το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Άντε βρε ξεφτέρι

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι. Πριν από λίγο ο Υπουργός οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα» και ουσιαστικά βάζει τέλος σε μια περίοδο κατά την οποία το βασικό «χαρτί» της κυβέρνησης ήταν η σταθερότητα που μπορεί να προσφέρει η υφιστάμενη Κυβέρνηση.

Από τη δήλωση του Υπουργού, είναι φανερό ότι οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν να υποχωρούν υπό την απειλή της διάλυσης της κυβέρνησης συνεργασίας και της διαφαινόμενης έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.  

Αυτός είναι πιθανότατα και ο παράγοντας που άλλαξε τη ροή της διαπραγμάτευσης κατά τους τελευταίους μήνες. Οι δανειστές (και αυτό δεν αφορά μόνον το ΔΝΤ) συνειδητοποίησαν ότι η κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από τον φόβο για «αλλαγή φρουράς» στη διακυβέρνηση της χώρας και ουσιαστικά καθυστερεί ή σαμποτάρει τις μεταρρυθμίσεις που δεν είναι αρεστές σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας αλλά κυρίως σε «φίλια» συνδικάτα και συντεχνίες που διατηρούν την επιρροή τους τόσο σε στελέχη της κυβέρνησης όσο και σε βουλευτές όλων των κομμάτων.

Τις επόμενες ημέρες η διαπραγμάτευση θα γίνει με διαφορετικούς όρους. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιχειρεί να διαβεβαιώσει άπαντες ότι με προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στους ευρωπαίους ηγέτες, θα επιχειρηθεί να βρεθεί πολιτική λύση στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης. Έτσι ελπίζει η κυβέρνηση ότι θα ξεπεράσει το σκόπελο των σκληρών μέτρων που θα χρειαστεί να λάβει προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Μέτρα ωστόσο που διάφοροι βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψήφιζαν, ανεξαρτήτως συνεπειών και εξελίξεων.

Πηγές ωστόσο από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούν ξανά πολιτική λύση για θέματα που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί και σε πολλές περιπτώσεις «περάσει» από το Κοινοβούλιο. Με βάση αυτή την εξέλιξη που παραδέχεται πλέον και ο ίδιος ο Γκίκας Χαρδούβελης, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συμπληγάδες και απομένει να δούμε με ποιόν τρόπο θα επιλέξει την «κάθαρση» του δράματος. Θα επιχειρήσει να φέρει τα σκληρά μέτρα στη Βουλή με το ενδεχόμενο να μην ψηφιστούν, ανοιχτό; Ή θα προτιμήσει εξαρχής τη ρήξη προκειμένου να εμφανίσει ενισχυμένο «αντιμνημονιακό» προφίλ ενόψει των ούτος ή άλλως διαφαινόμενων εκλογών; Η απάντηση θα δοθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα και σίγουρα πριν την σύνοδο κορυφής. Τα Χριστούγεννα θα ξέρουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: