Και το όνομα αυτού: ECCL. Πρόκειται για το νέο μεταβατικό πρόγραμμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM στο οποίο κατέληξε το Eurogroup ότι θα πρέπει να εισέλθει η Ελλάδα μετά τη λήξη του υφιστάμενου και εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το Newmoney.gr εδώ και περίπου 20 ημέρες.
Ο πλήρης τίτλος του προγράμματος είναι «ενισχυμένη και υπό όρους πιστωτική γραμμή» (ECCL), περιγράφοντας ακριβώς την ταυτότητα του...
Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στη σύμβαση του ECCL, προβλέπεται η υπογραφή Μνημονίου (MoU) μεταξύ της χώρας που αιτείται το πρόγραμμα και του ESM, η πιστωτική γραμμή θα είναι διάρκειας ενός έτους με δυνατότητα δύο εξάμηνων ανανεώσεων και θα δύναται να υπάρχει η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην εποπτεία της χώρας.
Το ECCL μπορεί να χορηγηθεί σε μια χώρα ακόμα κι αν δεν πληροί κάποιο από τα κριτήρια για τη διάθεση της πιστωτικής γραμμής. Γι’ αυτό και θεωρείται το κατάλληλο για την Ελλάδα. Σε αυτό εντάσσονται χώρες αποκλειστικά "με την εγγύηση της Κομισιόν και της ΕΚΤ", όπως έγραφε το Newmoney.gr στις 14 Οκτωβρίου (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ).
Κάτι που σημαίνει ότι η εποπτεία είναι μεγαλύτερη και η χώρα καλείται "να υιοθετήσει μέτρα εξορθολογισμού που έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες και να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα αναφορικά με την πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Κάτι βέβαια που θυμίζει έντονα το τρέχον πρόγραμμα το οποίο ακολουθεί ήδη η Αθήνα.
Από τη στιγμή που εγκριθεί το ECCL, η χώρα που το έχει ζητήσει θα βρεθεί αυτομάτως υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Και ο έλεγχος θα υπάρχει ανεξαρτήτως του εάν θα αντληθούν κεφάλαια από την πιστωτική γραμμή ή όχι. Η Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ -που θεωρεί ότι χρειάζεται και συμμετοχή του ΔΝΤ- θα πραγματοποιεί «τακτικούς ελέγχους» για να διαπιστώνει την πρόοδο της χώρας στην υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί και θα ανακοινώνει «κάθε τρίμηνο» τα ευρήματά της στο συμβούλιο του ESM. Παράλληλα, θα αξιολογεί εάν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.
Επίσης, στη σύμβαση του ESM για το ECCL προβλέπεται και η επανεξέταση της επάρκειας της πιστωτικής γραμμής. Δηλαδή, ακόμα κι όταν θα έχει συμφωνηθεί, θα εξετάζεται διαρκώς εάν αρκεί για τη χώρα, εάν απαιτείται κάποια αλλαγή ή εάν θα πρέπει να διατηρηθεί ακόμα και μετά τη λήξη της. Αν κριθεί ανεπαρκής, τότε η χώρα που έχει λάβει τη βοήθεια θα πρέπει να ζητήσει κανονικό πρόγραμμα.
Μάλιστα, προβλέπεται πως από τη στιγμή που μια χώρα θα λάβει για πρώτη φορά δάνειο από το ECCL ή θα δανειστεί από τις αγορές για πρώτη φορά μετά τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας, τότε το συμβούλιο των διοικητών του ESM (ύστερα από πρόταση του επικεφαλής του που θα στηριχθεί σε εκτίμηση της κατάστασης από την Κομισιόν και την ΕΚΤ) «θα αποφασίσει εάν η πιστωτική γραμμή συνεχίζει να είναι επαρκής ή εάν χρειάζεται κάποιου άλλου είδους χρηματοδοτική βοήθεια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου