5/11/14

Καμία δυνατότητα αποζημίωσης από το Δημόσιο για τους 100.000 επενδυτές της “Ασπίδας”

Κόλαφος  για τα 100.000 θύματα της Ασπίδας στάθηκε ουσιαστικά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι επενδυτές της ασφαλιστικής δεν μπορούν να αξιώσουν αποζημίωση από το Δημόσιο, αλλά θα λάβουν, αυτόματα μετά  την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασφαλιστικής εκκαθάρισης της εταιρείας  -μέσω του μηχανισμού εγγυήσεων (εγγυητικό κεφάλαιο)- το 70% των ποσών που διεκδικούν ως αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο.
Η απόφαση του Α΄  Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσιοποιήθηκε χθες από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από δίκη - πιλότο που δεσμεύει κάθε διοικητικό δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε ότι δεν μπορούν να αξιώσουν αποζημίωση από το Δημόσιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα θύματα της «Ασπίς» δεν μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωση από το Δημόσιο (ακόμα κι αν υπήρξαν πρόδηλες παραλείψεις του) μέσω του άρθρου 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, καθώς το Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 (περί ιδιωτικής επιχειρήσεως ασφαλίσεως), προβλέπει ειδικό μηχανισμό για τις περιπτώσεις αυτές.
Το επίμαχο Νομοθετικό Διάταγμα προβλέπει ένα μηχανισμό χρηματοδότησης προερχόμενο από εισφορές των ασφαλτικών εταιρειών (κάτι ανάλογο με Επικουρικό Κεφάλαιο  για την κάλυψη ζημιών από τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα). Ο μηχανισμός αυτός  καλύπτει τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όπως είναι όταν αυτές βρίσκονται υπό πτώχευση, όταν ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους για παράβαση νόμου, κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι επενδυτές είναι έξαλλοι με την απόφαση γιατί αφενός θεωρούν πως το ΣτΕ γλίτωσε το Δημόσιο και αφετέρου πως ουσιαστικά μια τέτοια απόφαση είναι για πολλούς λόγους ανεφάρμοστη. Στην κρινόμενη αγωγή 4 επενδυτές ζητούσαν αποζημίωση σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ, σε παλαιότερη 2.500 επενδυτές ζητούσαν 140 εκατομμύρια και αν υπολογιστούν και οι 100.000 τότε το ποσό φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη. ΟΙ επενδυτές την προσεχή Πέμπτη θα παρουσιάσουν δια του δικηγόρου Ιωάννη Μαρκουλάκου τις απόψεις τους, αλλά οι πληροφορίες τους φέρουν έτοιμους να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατά της χώρας, θεωρώντας την απόφαση λανθασμένη και ανεφάρμοστη.
Από την άλλη, υπάρχει και η άποψη κάποιων δικαστών, οι οποίοι θεωρούν νίκη των επενδυτών την απόφαση, καθώς η Διοίκηση ακόμα και αν δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα ο ασφαλιστικός μηχανισμός αποζημίωσης, θα πρέπει να σπεύσει να τον εκκινήσει άμεσα, και αν δεν υπάρχουν χρήματα σε αυτόν για τις αποζημιώσεις των επενδυτών να τα βρει, ώστε να εφαρμόσει άμεσα την δικαστική απόφαση. Η υποψία ή  φόβος βέβαια όλων πλέον είναι ότι ίσως αυτός ο μηχανισμός να μην λειτουργεί


Δεν υπάρχουν σχόλια: