Την άποψη ότι η χώρα μας θα πρέπει να ρίξει το βάρος στις μεταρρυθμίσεις εξέφρασε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη.
Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς, κάτι το οποίο φάνηκε στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Όπως είπε, η Ελλάδα αρχίζει να καρπώνεται τα οφέλη από τις εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Απευθυνόμενος στους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ντράγκι τόνισε το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ευρωζώνη κατά το τρίτο τρίμηνο. Αναπτύχθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,7% όταν συνολικά οι 18 χώρες της ΕΕ σημείωσαν ανάπτυξη 0,2%.
Ο ίδιος είπε, όπως μεταδίδει το Associated Press, ότι οι «τα πλεονεκτήματα αυξάνονται». Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Ελλάδα έχει θεσπίσει σκληρά μέτρα ελέγχου του προϋπολογισμού και επιδιώκει ευρείες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να ξεπληρώσει τη βοήθεια που έλαβε και τη γλίτωσε από την χρεοκοπία.
Είπε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως της αγοράς κρατικών ομολόγων, αν ο πληθωρισμός ξεκολλήσει από τα τρέχοντα «πολύ χαμηλά» επίπεδα.
Ωστόσο απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών μελών για μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως η νομισματική πολιτική δεν αρκεί από μόνη της για την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.
«Το 2015 πρέπει να είναι η χρονιά όπου όλοι οι παράγοντες στην ευρωζώνη, οι κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα αναπτύξουν μια ενιαία συνεκτική στρατηγική για την επαναφορά των οικονομιών μας σε τροχιά. Η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να το επιλύσει αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη για ένα πειστικό σχέδιο βραχυπρόθεσμων δεσμεύσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη, για μια εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, για την συνολική δημοσιονομική στάση για την ευρωζώνη, για μια στρατηγική για τις επενδύσεις» ανέφερε ο κ. Ντράγκι.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή των ΑΝΕΛ Επαμεινώνδα Μαριά ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα επιστρέφονται μέσω των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου