9/12/14

Καταρρέει η ελληνική κεφαλαιαγορά καθώς ο Σαμαράς προχωρά σε προεδρική εκλογή

Ισχυρή πτώση καταγράφουν σήμερα οι ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα μετά την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού  Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει την διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ρισκάροντας παράλληλα να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές πιθανότατα τον Ιανουάριο σύμφωνα με το Bloomberg.
Η είδηση πυροδότησε ξεπούλημα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με το γενικό δείκτη  να καταγράφει πτώση έως και 8,2% στις 949 μονάδες ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 40 μονάδες βάσης στο 7,64%.
Ο Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα προκειμένου μα συζητήσουν για την πολιτική κατάσταση της χώρα  αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία για ένα νέο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, στις 17 Δεκέμβρη.
Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τώρα τουλάχιστον 180 βουλευτές, όπως απαιτεί το ελληνικό Σύνταγμα ώστε να εκλεγεί ο διάδοχος του απερχόμενου Προέδρου Κάρολου Παπούλια, του οποίου η θητεία λήγει τον Μάρτιο.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση συγκεντρώνει μόνο 155 βουλευτές. Η αποτυχία να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός μετά από τρεις προσπάθειες, θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης και τη διάλυση του κοινοβουλίου.
Την ίδια ώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, χαιρέτισε την ανακοίνωση, λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις ψήφους για να εξασφαλίσει την εκλογή του προέδρου.
Το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά ανακοινώθηκε μετά την χθεσινή απόφαση του Eurogroup για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν τις ελληνικές αρχές  να διασφαλίσουν την ταχεία και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για τη σύναψη της πέμπτης αναθεώρησης.
Η αναθεώρηση, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, παραμένει σε αδιέξοδο, καθώς οι δανειστές αμφιβάλλουν με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον προυπολογισμό του 2015.


Δεν υπάρχουν σχόλια: