4/12/14

Πρώτη διαταγή πληρωμής σε βάρος του Δημοσίου, από δικαστικό λειτουργό με απόφαση Ειρηνοδικείου

Την πρώτη διαταγή πληρωμής σε βάρος του Δημοσίου, που επιτυγχάνει δικαστικός λειτουργός , εξεδόθη χθες από το Ειρηνοδικείο Αθηνών για τα αναδρομικά των δικαστικών λειτουργών, τα οποία κούρεψε με τροπολογία το ΥΠΟΙΚ. Η απόφαση αυτή προσθέτει ένα ακόμα πονοκέφαλο στην κυβέρνηση αφού πλέον θα έχει την υποχρέωση να καταβάλλει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ αναδρομικά στους δικαστές με βάσει τις δικαστικές αποφάσεις που θα εκδοθούν. 

Την δικαστική απόφαση πέτυχε  ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών και Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στηριζόμενος στην πάγια νομολογία των Ανωτάτων Δικαστηρίων (Αρείου Πάγου και Μισθοδικείου) ζήτησε και πέτυχε την έκδοση της με αριθμό 28.063/2014 διαταγής πληρωμής από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, με την οποία επιδικάστηκε το 50% των οφειλόμενων αναδρομικών, τις οποίες περιέκοψε ο Ν. 4307/2014. Το Υπ. Οικ μετά την απόφαση του Μισθοδικείου επανέφερε τους μισθούς των δικαστών στα επίπεδα του 2012 ενώ όσον αφορά στα αναδρομικά αφενός μείωσε στο 50% τις συνολικές απαιτήσεις των δικαστών (100 εκατομμυρίων ευρώ) αφετέρου τα υπόλοιπα τα δίνει σε δόσεις σε βάθος τριετίας. 

Χιλιάδες διαταγές – Απαίτηση για φορολογική εξίσωση με τους βουλευτές

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ακολουθήσει η επίδοση της διαταγής πληρωμής και η επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ενώ τα αιτήματα για έκδοση διαταγών πληρωμής από δικαστές αναμένεται να είναι χιλιάδες με το δημόσιο να υποβάλλει ανακοπές για να μπλοκάρει τη διαδικασία.  

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως οι δικαστές μπαίνουν δυνατά στη μάχη της διεκδίκησης και του δεύτερου σκέλους της  απόφασης του Μισθοδικείου, που αφορά στη φορολογική εξομοίωσή τους με τους βουλευτές, δηλαδή την καθιέρωση και για τους ίδιους του αφορολόγητου 25% στις αποδοχές τους . 

Μάλιστα στα πλαίσια της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσής Δικαστών Εισαγγελέων  το Σάββατο 6.12.2014,  θα υπάρξει ενημέρωση για το θέμα, ενώ  θα αναρτηθούν εντός των επόμενων ημερών σχέδια αιτήσεων και διαταγών πληρωμής και αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσής τους για να προσφύγουν στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο μέχρι το τέλος του έτους, αποφεύγοντας τον κίνδυνο παραγραφής των αξιώσεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: