10/12/14

Αλέξη πιάσε το νταούλι επειγόντως...

Εδώ και καιρό διαφαίνεται η αλλαγή πλεύσης των εταίρων  προς την κυβέρνηση και τη χώρα. Η στήλη έχει επισημάνει πως διαφαίνεται διάθεση παραδειγματισμού του διογκούμενου κύματος Ευρωσκεπτικισμού στην Ευρωζώνη με την τιμωρία του μικρότερου και πλέον απείθαρχου μέλους της.

Ένα βασικό εργαλείο της παραδειγματικής τιμωρίας φαίνεται πως είναι το κλείσιμο των στροφίγγων των τριών βασικών πηγών χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Οι τρεις πηγές είναι: η ΕΚΤ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και η εγγύηση των εισαγωγών από το γερμανικό οργανισμό Hermes. 

Η ΕΚΤ 

Τις τελευταίες εβδομάδες διεφάνη αυτή η πρόθεση ακόμη ευκρινέστερα με τη διάψευση του δημοσιεύματος της Handelsblat από την ΕΚΤ που στην ουσία επιβεβαιώνει την πιθανότητα επιστροφής στο μηχανισμό ELA  για τις ελληνικές τράπεζες. 

Αυτό όμως σημαίνει επιστροφή στην κατάσταση «ασφυξίας» από πλευράς ρευστότητας. Η ΕΚΤ δεν μπορεί εκ των προτέρων να διευκρινίσει πως αν παραστεί ανάγκη θα στείλει εκ νέου νταλίκες να εφοδιάζουν τα ΑΤΜ των τραπεζών. Αν δεν το κάνει ποιος μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος τους χάους που θα προκληθεί.

Ερμής

Μετά ήρθε η είδηση πως ο γερμανικός οργανισμός εγγύησης εξαγωγικών πιστώσεων που εγγυόταν τις ελληνικές εισαγωγές σταματά να εγγυάται  επειδή οι ιδιώτες αρχίζουν να  ασφαλίζουν πάλι τις εξαγωγές προς την Ελλάδα.

Αν σε λίγες μέρες οι ιδιώτες ανακρούσουν πρύμναν ξανά λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, οι Γερμανοί θα αναλάβουν εκ νέου να φροντίζουν να γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Τρόικα

Η τρίτη πηγή που είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης πράττει ανάλογα με τις αποφάσεις της Τρόικα. Στο βαθμό που η συμφωνία αναβάλλεται, αναβάλλονται και οι εκταμιεύσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία.

Απομένουν οι αγορές, οι οποίες όμως έχουν κλείσει ξανά για την Ελλάδα και οι καταθέσεις στις τράπεζες.

Επιπλέον, οι αναταράξεις στην οικονομία αναμένεται να έχουν άμεσο αντίκτυπο στα δημόσια έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές τις επόμενες εβδομάδες. Ποιος θα σκεφτεί να πληρώσει δόσεις, φόρους ή εισφορές όταν όλα θα παραμένουν ανοιχτά;

Αδιέξοδο για κυβέρνηση

Οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων δείχνουν πως η κυβέρνηση βρέθηκε σε αδιέξοδο και επιθυμεί να παραδώσει τη σκυτάλη. Η επιλογή του κ. Δήμα ως υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενός στενά κομματικού προσώπου και όχι κάποιου που θα μπορούσε να συγκεντρώσει και από άλλες πτέρυγες της Βουλής ψήφους, εκλαμβάνεται σαν επίγνωση της αδυναμίας εκλογής και πρόθεση να περάσει η «καυτή πατάτα» στους εκλογείς και την επόμενη κυβέρνηση.

Το Λονδίνο
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του μπορεί σε επίπεδο ηγεσίας να επιχειρεί μια στροφή στο ρεαλισμό, αλλά η ηγεσία και τα στελέχη του απέχουν πολύ από το να έχουν μια ρεαλιστική αίσθηση των συνεπειών διαφόρων οικονομικών εξελίξεων.

Τα στελέχη που πήγαν στο Λονδίνο π.χ. να καθησυχάσουν τις αγορές πέτυχαν το αντίθετο και αυτό που είναι ακόμη χειρότερο είναι πως δεν αντιλαμβάνονταν πως αυτά που έλεγαν προκαλούσαν πανικό και όχι αίσθημα εμπιστοσύνης. 

Ο κ. Τσίπρας λέει τα περί των νταουλιών που θα βαράει ο ΣΥΡΙΖΑ για να χορεύουν οι αγορές, γιατί δεν έχει αντιληφθεί πως οι αγορές είναι κάτι που ξεκινάει από την τσέπη του και τον οικογενειακό προϋπολογισμό και φτάνει στα Hedge Funds. Πως όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και πως η φυγή των Hedge Funds από το χρηματιστήριο ή  η φυγή από τα ομόλογα είναι σκαλοπάτια πριν την φυγή των καταθέσεων και το άδειασμα των ραφιών και των πρατηρίων καυσίμων.

Είναι νυχτωμένοι αλλού...

Όταν ο μακαρίτης ο Νικήτα Χρουτσώφ είχε επισκεφτεί κάποτε τον Ρίτσαρντ Νίξον στη Νέα Υόρκη, ο τελευταίος μεταξύ άλλων τον ξενάγησε και σε μερικά σούπερ μάρκετ και υπεραγορές ηλεκτρικών ειδών.

Ο Χρουτσώφ θαμπώθηκε τόσο από την επάρκεια των αγαθών και τα γεμάτα ράφια, που ζήτησε από το Νίξον να του γνωρίσει τον υπεύθυνο των κεντρικών αποθηκών της Νέας Υόρκης, από όπου εφοδιάζονται τα καταστήματα με αγαθά, για να τον συγχαρεί για την άψογη οργάνωση. 

Έμεινε εμβρόντητος όταν ο Νίξον του εξήγησε πως δεν υπάρχουν ούτε κεντρικές αποθήκες, ούτε κεντρικός αποθηκάριος, αλλά κάθε επιχείρηση φροντίζει μόνη της για τις προμήθειές της.

Κατά ένα ανάλογο τρόπο με αυτόν του Χρουτσώφ φαίνεται πως αντιλαμβάνονται και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις αγορές και την οικονομία. 

Επειδή όλοι δεν έχουν εργαστεί πέραν του κόμματος ή του δημοσίου όπου όλα λειτουργούν με βάση μια κεντρική πηγή χρηματοδότησης δεν έχουν αντίληψη του τι είναι και πως λειτουργεί η αγορά και πως τον κυρίαρχο ρόλο παίζει η εμπιστοσύνη και όχι οι διοικητικές αποφάσεις κάποιων γραφειοκρατών. 

Οι αγορές διαβλέπουν τις συνέπειες των πράξεων κα όχι τις πιθανές αγαθές προθέσεις.

Συνέπεια αυτών των στρεβλών αντιλήψεων είναι και τα συνθήματα πως εμείς θα τους βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν...

Αν ήταν έτσι δεν θα χρειαζόταν να δουλεύει κανένας και θα είμαστε όλοι οργανοπαίκτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: