31/12/14

Το αποτυχημένο στοίχημα του Αν. Σαμαρά

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται πιθανό ότι θα χάσει τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, αλλά δεν είναι σαφές ποια κυβέρνηση θα τον διαδεχθεί, αναφέρει ο Economist.

Όπως επισημαίνει, ο κεντροδεξιός Έλληνας πρωθυπουργός έχασε τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας. Τώρα πρέπει να δώσει άλλον έναν εκλογικό αγώνα, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ βρίσκεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Για άλλη μία φορά, οι πιθανότητες του πρωθυπουργού για νίκη, είναι μικρές».

Τονίζεται δε ότι εάν ο Αν. Σαμαράς είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, η εύθραυστη κυβέρνησή του θα παρέμενε στην εξουσία για ικανό διάστημα προκειμένου να διαπραγματευτεί την έξοδο της Ελλάδας από το αντιδημοφιλές πρόγραμμα λιτότητας, μαζί με μια προληπτική πιστωτική γραμμή από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης. «Πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης που απέρριψαν την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα, είναι απίθανο να επανεκλεγούν, ωστόσο ούτε και το προσωπικό τους συμφέρον τους έπεισε να στηρίξουν την κυβέρνηση».

Το δημοσίευμα του Economist υπογραμμίζει ότι μια τέτοια «ξεροκεφαλιά» είναι ενδεικτική του άσχημου κλίματος της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Αλ. Τσίπρας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλεί τον Αν. Σαμαρά «τελειωμένο». Σχεδιάζει να επαναδιαπραγματευτεί την διάσωση της Ελλάδας. Αν και δεν απειλεί πλέον με μονομερή στάση πληρωμών εάν το κόμμα του έλθει στην εξουσία, συνεχίζει να θέλει μια μεγάλη διαγραφή χρέους. 

Οι πιστωτές της Ελλάδας αντιτίθενται σε αυτό,. Επίσης, ο Αλ. Τσίπρα προτείνει να αντιστρέψει άλλες μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα πρόνοιας 11 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει από την καλύτερη συλλογή των φόρων. «Καθώς περίπου 7 δισ. ευρώ των δανείων έχουν παγώσει μέχρι η Αθήνα να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα σχετικά με περισσότερες φορολογικές, εργασιακές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα σύντομα θα βρεθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Οι πιεσμένοι φορολογούμενοι ήδη συναντούν δυσκολίες. Η συγκέντρωση φόρων, ακίνητης περιουσίας και εισοδήματος, υπολείπεται περίπου 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Οι υποσχέσεις του Αλ. Τσίπρα ηχούν δελεαστικές στους θυμωμένους, εξασθενημένους ψηφοφόρους».

Ωστόσο, ορισμένοι της αριστερής πλευράς, εμφανίζονται σκεπτικοί. «Πώς μπορεί να υπαγορεύσει η Ελλάδα όρους στην τρόικα, όταν αυτή ελέγχει τα λουριά;», διερωτάται ο Λευτέρης Μανιατάκης, πρώην υπάλληλος της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε δει όλες τις κυβερνήσεις να αντιστέκονται αρχικά στις απαιτήσεις (της τρόικας), αλλά στο τέλος να υποκύπτουν».

Ο Αν. Σαμαράς ελπίζει να συρρικνώσει και ίσως να αντιστρέψει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ήπια ανάκαμψη, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να φτάνει το 0,6%-0,8% το 2014, χάρη σε μια επιτυχημένη καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, στις βελτιωμένες εξαγωγές και στην αύξηση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για έργα υποδομής. Άλλη μία τακτική θα είναι να παραθέσει τους κινδύνους που θέτονται από μια επιθετική αλλά άπειρη αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι Έλληνες ιδιοκτήτες πλοίων, ανήσυχοι ότι μπορεί να υποστούν πλήγμα από ένα νέο φόρο εισοδήματος, ήδη αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τοπικές τράπεζες. Μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και οι μικρότεροι καταθέτες, φοβούμενοι μια επανάληψη του bail-in του 2013 στην Κύπρο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, δεν θα κατορθώσει να λάβει την αυτοδυναμία. Ο Αλ. Τσίπρας μιλάει για μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στον πυρήνα της. Τουλάχιστον τέσσερα μικρά κόμματα αναμένεται να μπουν στην Βουλή, αλλά μόνο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι φαίνονται πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι. Ο Αλ. Τσίπρας θα είναι δύσκολο να συνεργαστεί είτε με το ΠΑΣΟΚ, που ήταν μέλος της κυβέρνησης της ΝΔ για δυόμιση χρόνια, είτε με το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη.

Το 2012, η εκλογική διαδικασία ακολουθήθηκε από μία επόμενη, ένα μήνα αργότερα. Αυτή τη φορά, τα deadlines είναι πιο σφιχτά: μια δίμηνη παράταση της διάσωσης της Ελλάδας εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου, αυξάνοντας τις πιέσεις στον νικητή των εκλογών να σχηματίσει γρήγορα μια κυβέρνηση. «ΟΙ τελευταίες πολιτικές φωτοβολίδες στην Ελλάδα, μπορεί και πάλι να μετατραπούν σε μια ακόμη διευρυμένη κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: