15/12/14

"Ο Σαμαράς θέλει να φοβίσει τους ψηφοφόρους, όχι να τους πείσει"

«Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να φοβίσει τους ψηφοφόρους παρά να προσπαθήσει να τους πείσει», σχολιάζει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι αγορές υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα καθώς η ανακοίνωση επίσπευσης της εκλογικής διαδικασίας προκάλεσε φόβους για το πώς θα είναι η διαρκής προσπάθεια μεταρρύθμισης και ανάκαμψης της Ελλάδας. «Αυτός ο πανικός για τη δημοκρατία, είναι διδακτικός».

Εκτιμά δε ότι η απόφαση του Αν. Σαμαρά να επισπεύσει την διαδικασία εκλογής ΠτΔ που απειλεί την κυβέρνησή του, φαίνεται να είναι ένα τρικ για να εξουδετερώσει την όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται να ανατρέψει τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις και να υποχρεώσει τους πιστωτές να αναλάβουν μεγαλύτερα haircuts του ελληνικού χρέους.

«Με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης να παραμένουν ανοιχτές, ο Αν. Σαμαράς φαίνεται να ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν την αντί-λαϊκή κυβέρνησή του στην εξουσία αντί να ρισκάρουν περαιτέρω χάος, παραδίδοντας την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ για τις συνομιλίες σχετικά με την έξοδο από το πρόγραμμα», αναφέρει η WAJ.

Αυτή η στρατηγική, εξηγεί η εφημερίδα, είναι ενδεικτική των ευρύτερων πολιτικών αποτυχιών που έχουν φέρει την Ελλάδα σε αυτό το μονοπάτι. «Από το 2010 η Αθήνα έχει μειώσει συντάξεις, τις δαπάνες για την υγεία και την απασχόληση στον δημόσιο τομέα, και ως αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού έχει υποχωρήσει και η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης ξανά. Αλλά σχεδόν κανένας Έλληνας πολιτικός, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, έχει ασχοληθεί να προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους για τα πλεονεκτήματα της υιοθέτησης επώδυνων μεταρρυθμίσεων σήμερα , ώστε να έρθει ταχύτερη, βιώσιμη ανάπτυξη αύριο.

Αντιθέτως, σχολιάζει η Wall Street Journal, ο Αν. Σαμαράς έχει προσπαθήσει να ανακόψει κάποιες μεταρρυθμίσεις, δήθεν για να δείξει την ανεξαρτησία του από την τρόικα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό ήταν καλό, όπως με τα σχέδια για φορολογικές περικοπές για να μετακυλήσει κάποιες από τις απερίσκεπτες αυξήσεις του ΔΝΤ. Αλλά έχει επίσης καθυστερήσει σε πολλά άλλα μέτρα, όπως την περαιτέρω μείωση του φουσκωμένου αριθμού των υπαλλήλων του δημοσίου, περιμένοντας την τρόικα να τον αναγκάσει να το κάνει και στη συνέχεια να κατηγορήσει τους ξένους όταν τα μέτρα δεν είναι δημοφιλή.

«Αυτή η προσέγγιση δεν έχει δημιουργήσει κάτι που να θυμίζει μια πολιτική συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις, πόσο μάλλον μια ευρύτερη κατανόηση μεταξύ των ψηφοφόρων ότι η κρίση της Ελλάδας ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας λαθών της Ελλάδας. Για αυτό δεν είναι παράξενο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γνωρίσει τέτοια επιτυχία υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν παντελώς περιττές. Ο ίδιος ο Αν. Σαμαράς ήταν εναντίον της διάσωσης και των μεταρρυθμίσεων που τη συνόδευαν όταν ξεκίνησε το 2010, προτού τις υποστηρίξει το 2012, αφού κέρδισε τις εκλογές. Τώρα η στρατηγική του είναι να φοβίσει τους ψηφοφόρους αντί να τους πείσει».

Ο υποψήφιος του Αν. Σαμαρά μπορεί να έχει ελπίδες να κερδίσει την προεδρική εκλογή, αλλά, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, οι επενδυτές θα την θυμούνται ως αμφίρροπη. Προτού κανείς θρηνήσει για την αστάθεια των Ελλήνων ψηφοφόρων, ας κοιτάξει αυτό το συμβάν ως προειδοποίηση για το τι γίνεται όταν η πολιτική τάξη επιχειρεί να φορτώσει με πολιτικές τους ψηφοφόρους, χωρίς να προσπαθήσει να τους πείσει. «Θα βοηθούσε εάν, αντί να φοβούνται την δημοκρατία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες γινόταν καλύτεροι σε αυτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: