16/12/14

Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας το 2015

Με το νόμο Κατσέλη και μόνο θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία από την 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Καθημερινής, το  υπουργείο Ανάπτυξης, δεν φαίνεται να προχωρά σε παράταση της μεταβατικής διάταξης για την αναστολή των πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος 4224/2013 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η προστασία του νόμου Κατσέλη είναι επαρκής, ενώ παράλληλα, ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών πρόκειται να παρέχει ευελιξία στις ρυθμίσεις δανείων, με αποτέλεσμα οι πλειστηριασμοί να γίνονται για όσους χαρακτηρίζονται ως “μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες”.
Σύμφωνα με τον νόμο 4224/2013, υπό προστασία βρισκόταν η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα να είναι έως 35.000 ευρώ, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία έως 270.000 ευρώ και εξ αυτών οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ.
Όμως, με την λήξη αυτής της μεταβατικής νομοθεσίας (για όσους δήλωναν προσωρινή αδυναμία πληρωμής), οι δανειολήπτες έχουν πλέον δύο επιλογές.
Είτε να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη, όπου με την κατάθεση της αίτησης και μέχρι τον ορισμό δικασίμου αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα, και στη συνέχεια εάν η αίτηση γίνει δεκτή,  να βγει επίσης προσωρινή διαταγή αναστολής του πλειστηριασμού μέχρι την εκδίκασή της υπόθεσης, η οποία συνήθως αργεί πολλά χρόνια.
Είτε να καταφύγουν σε ρύθμιση απευθείας με τους πιστωτές, μέσω του νέου Κώδικα Δεοντολογίας, που περιλαμβάνει από την πληρωμή για μια περίοδο μόνο των τόκων έως και διαγραφή μέρους του δανείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: