Αντισυνταγματική έκρινε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και την απαγόρευση ανάληψης οποιουδήποτε χρηματικού ποσού, κίνησης θυρίδων και κάθε χρηματιστηριακού προϊόντος, που ανήκουν στην οικογένεια και οι οποίες επιβλήθηκαν στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου.
Σύμφωνα με το “Εθνος”, το Δ' Τμήμα ΣτΕ ακύρωσε πράξη του ΣΔΟΕ με την οποία “μπλοκαρίστηκε” πριν από λίγους μήνες ποσό 2,6 εκατ. ευρώ που υπήρχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρηματία (κοινούς με τη σύζυγο και ένα από τα παιδιά τους).
Το Δ' Τμήμα ΣτΕ χτυπά ουσιαστικά “καμπανάκι” προς το υπουργείο Οικονομικών για άμεσο κίνδυνο ακύρωσης πολλών παρόμοιων δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων, εξαιτίας των συνταγματικών προβλημάτων που παρουσιάζει η νομοθεσία με βάση την οποία το ΣΔΟΕέχει τη δυνατότητα να κλείνει άμεσα τραπεζικούς λογαριασμούς, “παγώνοντας” κάθε συναλλαγή και περιουσιακό στοιχείο τα οποία διερευνά χωρίς κανέναν περιορισμό.
Το σκεπτικό της απόφασης έγκειται στο ότι η απεριόριστη εξουσία των διωκτικών οικονομικών αρχών να δεσμεύουν τα πάντα, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, καθώς αποτελεί μία ιδιαίτερα σοβαρή και μεγάλη σε εύρος επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά του ελεγχόμενου ατόμου και ειδικότερα μια επέμβαση στα περιουσιακά δικαιώματα, στην επαγγελματική και οικονομική ελευθερία του.
Το ΣτΕ δέχεται ότι η ισχύουσα νομοθεσία παρουσιάζει πολλά κενά, ασάφειες και αόριστες έννοιες, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι προϋποθέσεις και εγγυήσεις που απαιτεί το Σύνταγμα για την προστασία δικαιωμάτων που περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου