3/12/14

Τι σημαίνει η αλλαγή των ενεργειακών σχεδίων της Ρωσίας

O χρόνος έχει πάψει από καιρό να είναι σύμμαχος της Ρωσίας. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών δοκιμάζεται έντονα το τελευταίο διάστημα  εξαιτίας των ευρωπαϊκών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί λόγω της ουκρανικής κρίσης ενώ η αύξηση που υπάρχει στις καθαρές εκροές κεφαλαίων, οι οποίες ανήλθαν στα 125 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014,  εντείνει την ανησυχία.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν θα γίνει ο South Stream, το έργο των 20 δισ. δολαρίων που υποθαλάσσια θα έφερνε το ρωσικο φυσικό αέριο στην Βουλγαρία, και από εκεί μέσω Ελλάδας και Ιταλίας στην Ευρώπη. Για το έργο είχε αμφιβολίες τη Ε.Ε, έτσι ο Ρώσος πρόεδρος, σε δήλωσή του ανέφερε πως αφού η Ε.Ε δεν θέλει το φυσικό αέριο της χώρας  του, τότε καλύτερα να μην ξεκινήσει το έργο ώρα για να σταματήσει αργότερα.
Οι Βρυξέλλες απείλησαν με κυρώσεις επτά κράτη μέλη τη Ε.Ε που ενέχονται στο πρόγραμμα του South Stream, αν άρχιζαν τις εργασίες.
Οι ενδιαφερόμενες χώρες ήταν η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Κροατία και η Σλοβενία, καθώς και η υποψήφια προς ένταξη Σερβία.
Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της Ρωσίας έρχεται να προστεθεί τώρα και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας το οποίο εκτιμά ότι η χώρα θα εισέλθει σε ύφεση το επόμενο έτος, προβλέποντας ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 0,8% το 2015, αναθεωρώντας την προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση 1,2%. Η κεντρική τράπεζα είχε προηγουμένως προβλέψει μηδενική ανάπτυξη το 2014.
Η άσχημη αυτή εικόνα που παρουσιάζει η ρωσική οικονομία έχει προκαλέσει ανησυχία στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος βλέπει την ρωσική οικονομία να εισέρχεται σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης. Παραδόξως, ωστόσο, η δημοτικότητά του παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου ο Πούτιν έχει ένα ποσοστό αποδοχής της τάξεως του 85% αν και αυτό είχε μειωθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Οκτώβριο.
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός της Ρωσίας ανέρχεται περίπου στο 8% και φαίνεται να αυξάνεται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας αγγίζοντας ακόμα και το 9% πριν από το τέλος του έτους. Η ρωσική κεντρική τράπεζα προχώρησε στη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, με το βασικό επιτόκιο να ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 9,5%.
Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα για το Βλαντιμίρ Πούτιν αφού η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε κατάρρευση και το ρούβλι. Τη Δευτέρα, το ρούβλι υπέστη τη χειρότερη ημερήσια πτώση του από το 1998.
Τα παραπάνω λοιπόν, γεγονότα, δημιουργούν ερωτήματα για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Ρώσου τσάρου. Ήδη η ένταση που έχει δημιουργηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον ανάγκασε να δώσει τέλος στα σχέδια για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream που θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ακόμα και τώρα λειτουργεί επιθετικά και θα συνεχίσει να έχει την ίδια στάση σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές αφού είναι ο μόνος τρόπος για να αμυνθεί απέναντι στις πιέσεις των Ευρωπαίων. Ωστόσο, πιστεύουν ότι δεν θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα. Στην πραγματικότητα, θεωρούν πως ο Πούτιν βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ της απομόνωσης και στην ανάπτυξη μιας νέας σχέσης με τη Δύση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει το θέμα του αγωγού South Stream στις 9 Δεκεμβρίου, παρόλο που η Ρωσία δηλώνει ότι το σχέδιο έχει εγκαταλειφθεί, δήλωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το Reuters.



Δεν υπάρχουν σχόλια: