29/12/14

Με ψήφους 168 υπέρ και 132 "παρών" η ελληνική βουλή απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο 9% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πτώση 11% στο ΧΑ

Με ψήφους  168 υπέρ και 132 "παρών" η ελληνική βουλή απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην τρίτη ψηφοφορία, κάτι που σημαίνει ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους είναι η 25η Ιανουαρίου ή η 1η Φεβρουαρίου. 
Το γεγονός επιτείνει το φόβο των επενδυτών για μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας αναφορικά με την πορεία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας κατά την προεκλογική περίοδο που, σύμφωνα με την αγορά, ήδη έχει ξεκινήσει. Και αυτό γιατί το προβάδισμα που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στα γκάλοπ συνεπάγεται ανατροπή της σημερινής οικονομικής πολιτικής, καθυστέρηση της συμφωνίας με την τρόικα και εγείρει αναπάντητα ερωτήματα για το πως θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου μετά το Μάρτιο. 
 
Ο φόβος αυτός έχει διαφανεί και στο χρηματιστηριακό ταμπλό απ' το πρωί, όπου οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη ξεπερνούν το 11% 
 
Είναι προφανές ότι όλα αυτά δυναμιτίζουν τις προσδοκίες στην οικονομία και εγκυμονούν την εμφάνιση ακραίων φαινομένων. 
 
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινείται κάτω από τις 770 μονάδες και ο FTSE 25 κάτω απ' τις 250 μονάδες.
 
Την ίδια ώρα limit down καταγράφεται στα παράγωγα. Προς στιγμήν οι market makers άρχισαν να αποσύρονται για να επανέλθουν όμως λίγη ώρα αργότερα με το συμβόλαιο του δείκτη στις 231 μονάδες. Κάτι που σημαίνει ότι το discount του συμβολαίου του FTSE 25 έναντι του δείκτη είναι πάνω από 3,5%.  
 
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει φτάσει στο 9% και του 5ετούς έχει ανέλθει στο 9,30%. Η απόδοση της τριετίας στο 10,5%. Την ίδια ώρα τα τραπεζικά ομόλογα διαπραγματεύονται στο 83%-90% της ονομαστικής τους αξίας με ενδεικτικές τιμές στο 83% το ομόλογο της Εθνικής λήξης του 2019, στο 86% το ομόλογο της Εurobank λήξης το 2018 και στο 90% το ομόλογο της Πειραιως λήξης 2017.


Δεν υπάρχουν σχόλια: