31/12/14

Στα 2,5 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων τον Δεκέμβριο

Εκροές καταθέσεων 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να καταγραφούν τον Δεκέμβριο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, καθώς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και μεγάλοι καταθέτες επέλεξαν  να μετατρέψουν μέρος των χρημάτων τους σε αμοιβαία κεφάλαια, διαχείρισης διαθεσίμων, ομολογιακά ή μετοχικά, να τα μεταφέρουν σε λογαριασμούς που είχαν ήδη ανοίξει σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά και να τακτοποιήσουν τις βεβαρημένες υποχρεώσεις τους.
Οι καταθέσεις αναμένεται να διαμορφωθούν περίπου στα περσινά επίπεδα, καθώς, όπως σημειώνει η Καθημερινή, δεν εκτιμάται ότι οι πρόωρες εκλογές και η πολιτική αβεβαιότητα θα επιφέρουν μαζική εκροή αποταμιεύσεων, αν και φέτος δεν παρατηρείται η αύξηση των καταθέσεων που παραδοσιακά καταγράφεται τον Δεκέμβριο λόγω της καταβολής των δώρων.
Η άνοδος αυτή συνήθως ξεκινάει από τα 2 δισ. ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 5 δισ. ευρώ.
Τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφηκε μικρή μείωση της τάξης των 199,7 εκατ. ευρώ στα υπόλοιπα των καταθέσεων, το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε από τα 164,5 δισ. ευρώ στα 164,3 δισ. ευρώ. Η πραγματική μείωση είναι ωστόσο μεγαλύτερη, καθώς τον Νοέμβριο εισέρρευσαν στο σύστημα πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι και η αιτία που οι καταθέσεις στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου των νοικοκυριών εμφανίζονται αυξημένες κατά 451,5 εκατ. ευρώ, στα 43,6 δισ. ευρώ, ενώ οι τοποθετήσεις σε προθεσμιακούς λογαριασμούς μειώθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ στα 84,7 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: