18/12/14

Ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές η Ελλάδα

Ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές προχώρησε η Ελλάδα μετά από την χθεσινή ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας, αναφέρουν τα διεθνή μέσα.

Συγκεκριμένα, τοBloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του Μιχάλη Μιχαηλίδη, στρατηγικού αναλυτή στην Royal Bank of Scotland Group Plc, αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βρίσκεται στο χαμηλότερο εύρος των κυβερνητικών προσδοκιών. «Θα χρειαστεί μια μεγάλη πολιτική εξέλιξη στο διάστημα μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου για να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους».

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής αναλυτής στην Bank of America Merrill Lynch, επισημαίνει ότι ο Αν. Σαμαράς πρέπει να κάνει κάτι για να πείσει περισσότερους βουλευτές να υποστηρίξουν τον Στ. Δήμα. «Η υπόσχεση πρόωρων εκλογών, ίσως βοηθήσει», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Γ. Παγουλάτο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην χθεσινή ψηφοφορία κυριάρχησε η ψήφος τακτικής, καθώς ορισμένοι που σχεδιάζουν να υποστηρίξουν τον Στ. Δήμα, είναι πρόθυμοι να το κάνουν μόνο στον τελευταίο γύρο.

«Όταν έρθει αυτή η στιγμή, θέλουν να δείξουν πως αναγκάστηκαν να το κάνουν μετά από έντονες πιέσεις. Το πρόβλημα είναι πως, καθώς προστίθενται, ακόμη και τότε δεν είναι αρκετοί να φτάσουν τους 180, εκτός και εάν κάτι μεγάλο, ένα game-changer, αλλάξει την κατάσταση. Ίσως κάτι που να προκαλεί αποσταθεροποίηση της οικονομίας», ανέφερε ο Γ. Παγουλάτος στις δηλώσεις του στο Bloomberg.
Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα φαίνεται πιθανή περισσότερο από ποτέ μετά από τον πρώτο γύρο της διαδικασίας ανάδειξης προέδρου της δημοκρατίας, αναφέρει καιτο CNBC σε δημοσίευμά του.

Το αποτέλεσμα αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών και υπάρχει μια σαφής πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να τις κερδίσει, «πιθανώς βάζοντας τη διεθνή διάσωση της χώρας σε κίνδυνο».

Ο David Lea, επικεφαλής αναλυτής της Control Risks, δηλώνει στο CNBC ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το momentum με το μέρος του πολιτικά τους τελευταίους 18 σχεδόν μήνες στην Ελλάδα, και η δυσαρέσκεια των Ελλήνων για το πρόγραμμα διάσωσης είναι πολύ έντονη».

Ο ίδιος εκτιμά ότι δεν είναι «ρεαλιστικό» να αναμένουμε ότι ο Στ. Δήμας θα συγκεντρώσει αρκετές ψήφους ώστε να εκλεγεί. «Με κάποιον τρόπο οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές και δεν βλέπω την βουλή να παραμένει μέχρι το τέλος της θητείας της, στα μισά του 2016».

Από την πλευρά του ο Wolfang Piccoli, της Teneo Intelligence, συμφωνεί, δηλώνοντας πως η Ελλάδα πιθανώς θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου. Ο Piccoli τονίζει πως ο Αν. Σαμαράς θα μπορούσε να αλλάξει την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα με έναν υποψήφιο πιο «αριστερό», αλλά πρόσθεσε ότι «δεδομένων των θεμελιωδών πολιτικών διαφορών σχετικά με τις κυβερνητικές πολιτικές περισσότερο παρά του προσώπου που θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, παραμένει αμφίβολο το εάν αυτή η κίνηση θα ενισχύσει τις πιθανότητες της κυβέρνησης για εκλογή του προέδρου».

Επίσης, ο Μιχάλης Μασσουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας είναι «διαχειρίσιμο» και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βοήθησαν την οικονομία να ανακάμψει. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες των επενδυτών για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα ήταν υπερβολικές αν και οι αγορές φαίνεται να διαφωνούν.

«Οι αγορές αντιδρούν υπερβολικά. Ασφαλώς υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα και δεν το αρνούμαι, αλλά δεν πρόκειται για μια χώρα που αξίζει αυτού του είδους των προσδοκιών (για περαιτέρω οικονομική αναταραχή) από τις αγορές», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: