31/3/13

Συγγενείς του Αναστασιάδη γνώριζαν και έβγαλαν 21 εκατ. € στο εξωτερικό 3 ημέρες πριν την κατάσχεση σύμφωνα με το ΑΚΕΛ


Τεράστιο είναι το θέμα που προκύπτει ύστερα από το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας της Κύπρου «Χαραυγή» -η οποία αποτελεί κομματικό όργανο του ΑΚΕΛ- όπου σύμφωνα με αυτό στενός συγγενής του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη έβγαλε στο εξωτερικό λίγο πριν τη συνεδρία του Eurogroup της 15ης Μαρτίου όπου αποφασίστηκε για πρώτη φορά το «κούρεμα» των καταθέσεων 21 εκατομμύρια ευρώ!
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η κυπριακή εφημερίδα η εταιρεία Loutsios & Sons ltd ιδιοκτησίας του πατέρα του γαμπρού του Ν. Αναστασιάδη, δηλαδή ουσιαστικά ο γαμπρός και η κόρη του Αναστασιάδη, 3 μόλις ημέρες πριν την 15η Μαρτίου «έσπασε» εσπευσμένα πέντε γραμμάτια που διατηρούσε στη Λαϊκή τράπεζα συνολικής αξίας 21 εκατομμυρίων (!) ευρώ και τα έστειλε στο Λονδίνο. Μάλιστα προτίμησε να χάσει τους τόκους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το τεράστιο ποσό, προκειμένου να σπάσει τα γραμμάτια!
Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή ότι η κυβέρνηση γνώριζε για το «κούρεμα», δημιουργείται τεράστιο θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Χαραυγή», ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η απάντηση από πλευράς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις βαριές κατηγορίες.
Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου σχολιάζοντας το δημοσίευμα είπε «εξ αγχιστείας συγγενείς του Προέδρου Αναστασιάδη φέρονται να μετακίνησαν προς διάφορες κατευθύνσεις από την Λαϊκή Τράπεζα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις 12/3/2013 και 13/3/2013, παραμονές δηλαδή της συμφωνίας για το “κούρεμα” των καταθέσεων».
Με δεδομένη τη παραδοχή του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή ότι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι ετίθετο θέμα κουρέματος, πρόσθεσε, «καλούμε τόσο τη νεοδιορισθείσα ερευνητική επιτροπή όσο και το Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσουν σε βάθος τις καταγγελίες αυτές όπως και όλες τις άλλες που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως για παράδειγμα ότι και Υπουργός της Κυβέρνησης είχε μετακινήσει ποσό ύψους 300.000 ευρώ», πρόσθεσε.
Εάν οι κατηγορίες ευσταθούν και ο πρόεδρος της Κύπρου δεν καταφέρει να τις αντικρούσει πειστικά τότε είναι σίγουρο πως οδηγούμαστε σε κατακλυσμιαίες πολιτικές εξελίξεις στην Μεγαλόνησο, εξελίξεις που μπορεί να φτάνουν έως και στην παραίτηση του προέδρου και τη διενέργεια νέων εκλογών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σε περίπτωση εθνικής ανάγκης οι κυβερνήσεις θα δημεύουν καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων


Η νομιμοποίηση της επιβολής εισφοράς επί των καταθέσεων ακόμη και των κάτω των 100.000 ευρώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η θέση της Κομισιόν, όπως την παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε εμπιστευτική ενημέρωση στους Ευρωπαίους πρεσβευτές στη Μόσχα την 21η Μαρτίου.
«Δεν αρέσει στην Κομισιόν η ιδέα φορολόγησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ και αρχίζει και σχετική οδηγία με αυτό. Με δεδομένο αυτό είναι ξεκάθαρο σε μας ότι σε περίπτωση εθνικής ανάγκης εάν μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει χρεοκοπία αποφασίσει να εισάγει μια έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, έχει το δικαίωμα να το κάνει περιλαμβάνοντας και τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Το να το παρουσιάζεις αυτό σαν δήμευση είναι έξω από την αναλογία» φέρεται να είπε ο Μπαρόζο στη διάρκεια της αναλυτικής ενημέρωσης προς τους πρέσβεις των 27 στη Μόσχα με την οποία διατηρείτο μια συνεχής επικοινωνία από πλευράς Βρυξελλών.
Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, υπήρξαν πολλές διμερείς επαφές ενώ ο ίδιος ο Μπαρόζο στο τέλος της συνάντησης Κορυφής Ε.Ε.- Ρωσίας (21/12/2012) συνομίλησε με τον πρόεδρο Πούτιν και συζήτησαν οι δυο τους σύντομα το θέμα και συμφώνησαν ότι ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών θα είναι σε επαφή με τον επίτροπο Ρεν. Μετά ο επίτροπος Ρεν πήγε τον Φεβρουάριο για το G20 στην Αγία Πετρούπολη όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Σιλουάνοφ.
«Στις 7 Μαρτίου υπήρξε μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του κ. Σιλουάνοφ και του επιτρόπου Ρεν και ήμασταν ως Κομισιόν πολύ ανοικτοί με τους ρώσους εταίρους μας» δηλώνει ο Μπαρόζο, ο οποίος είχε συγχρόνως πολλές επαφές με πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, όπου ο πρόεδρος Χριστόφιας του είχε ζητήσει να φέρει εις πέρας μερικές από αυτές τις επαφές, γιατί ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να βρει επαφή με τον πρόεδρο Πούτιν καθώς δεν απαντούσε στο τηλέφωνο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Υπέρ της κατάσχεσης καταθέσεων ο Α.Γεωργιάδης!


Ο βουλευτής της ΝΔ Αδωνης Γεωργιάδης, λειτουργώντας προφανώς ως "λαγός" της τρόϊκα και της κυβέρνησης, τάχθηκε υπέρ του μέτρου του "κουρέματος", δηλαδή της κατάσχεσης των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «γκρινιάζουμε για τους Ρώσους ολιγάρχες, έχει νόημα να μη μεταθέτουμε στους φορολογουμένους τις ζημιές των τραπεζών».
Δηλαδή όσοι έχασαν τα λεφτά τους στην Κύπρο, κατά τον Α.Γεωργιάδη, ήταν "Ρώσοι ολιγάρχες" (για τους οποίους δεν πρέπει να στεναχωριόμαστε άσχετα αν η Κύπρος καταστράφηκε ως χρηματοπιστωτικό κέντρο) και πρέπει πλέον να "προστατευτούν" οι φορολογούμενοι των οποίων τις καταθέσεις θα δημεύουν άμεσα, χωρίς να ... σταναχωριούνται με εφορίες και άλλα τέτοια!
Φοβερή λογική!
Κατόπιν αυτού "γνωστοποίησε" την πρόθεσή του "να μην ψηφίσει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και νέες αυξήσεις στη φορολογία". Αφού θα τα παίρνουν κατ'ευθείαν από τις  καταθέσεις, προφανώς.

 Μάλιστα Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ είπε χαρακτηριστικά «Και 100% φόρο να βάλεις δεν έχει νόημα», ενώ εκτίμησε πως οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα είναι «απολύτως ασφαλείς μέχρι τα 100.000 ευρώ».

 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η τρόικα είχε ζητήσει κατάσχεση καταθέσεων για τις τράπεζες Proton και Ασπίς


H τρόικα έχει ήδη θέσει θέμα κατάσχεσης ποσοστού τραπεζικών καταθέσεων πάνω από τα 100.000 ευρώ στο πλαίσιο των συζητήσεων για το PSI, κατ'αρχήν για τις τράπεζες Proton και ΑΣΠΙΣ, του Λ.Λαυρεντιάδη και του Π.Ψωμιάδη, αντίστοιχα..

Tότε, ωστόσο, την άνοιξη του 2011, πρυτάνευσαν, περισσότερο λογικές, δεύτερες σκέψεις. Οτι, δηλαδή, ακόμη και η χρεοκοπία τους ενδεχομένως να επιτάχυνε την κατάρρευση των λοιπών τραπεζών που στο πλαίσιο του «κουρέματος» των ομολόγων αγωνίζονταν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Λίγες εβδομάδες αργότερα η τράπεζα Πειραιώς, χωρίς να γίνει τότε γνωστό σε κανέναν ζήτησε και πήρε βοήθεια από το ELA για να μπορέσει να επιβιώσει, αποδεικνύοντας το τι είχε να γίνει έτσι και γινόταν κατάσχεσεη καταθέσεων στις δύο πρώτες μικρές τράπεζες.

Την ώρα που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει με όλους τους τρόπους ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» - κατάσχεσης στις ελληνικές καταθέσεις, οι πολίτες μετά τις δραματικές αποφάσεις για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας πιστεύουν ο κίνδυνος να εφαρμοστεί το «κούρεμα» και στην Ελλάδα είναι ορατός.

Σε δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύει η Realnews, έξι στους δέκα Ελληνες φοβούνται «κούρεμα» καταθέσεων και στη χώρα μας.

Το ποσοστό που απαντά μάλλον ή σίγουρα «ναι» στον κίνδυνο να «κουρευτούν» οι καταθέσεις φτάνει στο 61%, ενώ 72,9% όσων ρωτήθηκαν εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν κόμματα στην Βουλή που να τους έχουν πείσει ότι διαθέτουν plan B για έξοδο της χώρας από την κρίση σε περίπτωση ρήξης με την Τρόικα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Άκουσα τον Ερντογάν να λέει ότι μισεί Έλληνες και Αρμένιους

Οι δηλώσεις του Γάλλου τραγουδιστή Σαρλ Αζναβούρ ο οποίος έχει τοποθετηθεί πρέσβης της Αρμενίας στην Ελβετία δημιούργησαν σοβαρό θεμά. Ο Αζναβούρ είπε ότι σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, στο πλαίσιο των επαφών για την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με την Αρμενία, τον άκουσε να λέει τη φράση «μισώ τους Αρμένιους και τους Ελληνες».

  Από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

 
  «Αντικρούουμε σθεναρά αυτή την αβάσιμη και χωρίς νόημα κατηγορία. Εχουμε τονίσει με έμφαση ότι είναι λάθος να αναβιώνουμε την εχθρότητα».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/3/13

Από 37,5% έως 60% το "κούρεμα" στην Τρ. Κύπρου


Από 37,5% έως 60% θα ανέλθει το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με το διάταγμα που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το κούρεμα καταθέσεων στην Τρ. Κύπρου αρχίζει από 37,5% και μπορεί να αυξηθεί κατά 22,5% ανάλογα με τα αποτελέσματα μελέτης ανεξάρτητου εκτιμητή για τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας.
Όσον αφορά τους μετόχους, πρόκεται να δημιουργηθούν τέσσερις κατηγορίες, σύμφωνα με το διάταγμα.
Στην πρώτη κατηγορία, θα δοθούν στους καταθέτες μετοχές κατηγορίας Α, οι οποίες θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο, ενώ στους μετόχους παραχωρείται και το δικαίωμα ψήφου.
Στην κατηγορία Β, εντάσσονται οι κάτοχοι αξιογράφων οι οποίοι δεν επέλεξαν την μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές, ενώ η κατηγορία Γ αγορά όσους δεν έφεραν οποιαδήποτε ένσταση.
Στην κατηγορία Δ, εντάσσονται οι σημερινοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου πριν την αναδιάρθρωσή της, με μετοχές των οποίων η αξία θα είναι απειροελάχιστη.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις άνω των €100.000 συμψηφίζονται με δανειακές υποχρεώσεις, δηλαδή αφαιρείται το ποσό του δανείου αν υπάρχει, από το ποσό της κατάθεσης και για το εναπομείναν ποσό κατάθεσης ακολουθείται η παρακάτω η διαδικασία.

Ειδικότερα:

- Το 37,5% μετατρέπεται σε συνήθεις μετοχές Α τάξης με τιμή μετατροπής 1 ευρώ ονομαστικής αξίας μετοχών για κάθε ένα ευρώ μετατρεπόμενης κατάθεσης.

- Αφού γίνει η πιο πάνω πράξη, το υπόλοιπο 22,5% αντικαθίσταται με τίτλο ο οποίος υπόκειται σε μετατροπή μετά την ολοκλήρωση εντός 90 ημερών έκθεσης αποτίμησης από την Αρχή Εξυγίανσης ως εξής:

Μετατρέπεται: (α) είτε σε μετοχές Α τάξης στο σύνολό του ή κατά μέρος ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από την έκθεση αποτίμησης και (β) για το μέρος που δεν θα απαιτηθεί κεφαλαιοποίηση σε κατάθεση πλέον του αναλογούντος τόκου.

- Μετά τις ανωτέρω πράξεις το εναπομείναν 40% μετατρέπεται σε τίτλο ο οποίος υπόκειται σε μετατροπή σε κατάθεση στο σύνολό του η εν μέρει κατόπιν απόφασης της Αρχής Εξυγίανσης.

Στην περίπτωση που κάποιος πελάτης διατηρεί κατάθεση άνω των €100.000 αλλά δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις, το πρώτο κούρεμα θα είναι 37,5% και στη συνέχεια ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα υπάρχουν μέχρι να καλύψει τον στόχο η τράπεζα, μπορεί να υποστεί δεύτερο κούρεμα μέχρι 22,5%.

Η κεντρική τράπεζα εξέδωσε παράλληλα το διάταγμα για να ξεκινήσει η διαδικασία απορρόφησης της «καλής» Λαϊκής. Συγκεκριμένα, από τη Λαϊκή στην Τρ. Κύπρου μεταβιβάζονται οι υποχρεώσεις στον ELA και οι υποχρεώσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ.

Επίσης θα μεταβιβασθούν οι καταθέσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών εταιρειών, γενικής κυβέρνησης, εγχώριων χρηματοοικονομικών οργανισμών, υποχρεώσεις που προκύπτουν από συμφωνίες επαναγοράς χρηματοοικονομικών Μέσων, καταθέσεις της JCC, φιλανθρωπικά ιδρύματα και σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παρατείνονται 5 ημέρες οι περιορισμοί στις συναλλαγές


Για άλλες πέντε μέρες παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στις τραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρεται, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι σήμερα δημοσιεύτηκε δεύτερο Διάταγμα με τροποποιήσεις στα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές.

Σύμφωνα με το διάταγμα, πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εντός της Δημοκρατίας, μέσω χρεωστικής ή/και πιστωτικής ή/και προπληρωμένης κάρτας, επιτρέπονται χωρίς περιορισμό.

Επιτρέπεται η μεταφορά 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο από λογαριασμό προειδοποίησης φυσικών προσώπων σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.

Η εξαργύρωση επιταγών απαγορεύεται και με το νέο διάταγμα, όπως απαγορεύεται και κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας ή προς λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις, όπως πληρωμή για συναλλαγή που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, για πληρωμή μισθών υπαλλήλων με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, έξοδα συντήρησης μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ ανά τρίμηνο και δίδακτρα προσώπου που σπουδάζει στο εξωτερικό και για πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εντός της Δημοκρατίας μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας.
Για ταξίδια απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα πέραν των χιλίων ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι. Η ΚΤΚ, αναφέρει στην ανακοίνωσή της, παρακολουθεί στενά την εξέλιξη στον τομέα της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα και προβαίνει σε ανάλογες προσαρμογές.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το Λιοντάρι της Αμφίπολης προέρχεται από τον Τύμβο Καστά

Σημείο κατατεθέν για το νομό Σερρών, έμβλημα της Μακεδονίας, το Λιοντάρι της Αμφίπολης, είναι βέβαιο ότι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του 4ου αιώνα π.χ. που διασώθηκαν και μέχρι τώρα είναι το μοναδικό που αναστηλώθηκε και βρίσκεται σήμερα δίπλα στην παλιά γέφυρα του Στρυμόνα στην επαρχιακή οδό Αμφίπολης - Σερραϊκής Ακτής. 

Μετά την τελευταία ανακάλυψη του ταφικού περιβόλου του τύμβου «Καστά» στην αρχαία Αμφίπολη, όπως αποκαλύπτει η έρευνα της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το ταφικό μνημείο του Λέοντος συνδέεται άρρηκτα με το ταφικό σήμα του τύμβου που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιό του και τοποθετείται στο μέσον και στο υψηλότερο σημείο του βάσει και της γεωμετρίας που δίνει ο ταφικός περίβολος.

«Η ανασκαφή του τύμβου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έφερε στο φως σημαντικό ταφικό περίβολο, μοναδικό στο είδος του, που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ., με μαρμάρινες βάσεις, ορθοστάτες, επιστέψεις και λοιπή ανωδομή, ύψους 3μ. και συνολικού μήκους 497μ., από τα οποία έχουν μέχρι τώρα ανασκαφεί τα 300μ.

Η μοναδικότητα της κατασκευής του ταφικού περιβόλου με τη χρήση αρχιτεκτονικών μελών από θασίτικο μάρμαρο καθώς και η σημαντική χρονική περίοδος που δημιουργείται οδηγούν την σκέψη μας στην ύπαρξη σημαντικών τάφων στο εσωτερικό του περιβόλου που μόνο η συνέχεια της ανασκαφικής έρευνας θα αποκαλύψει.

Ο Τύμβος Καστά Αμφίπολης και το μνημείο του Λέοντος είναι δύο μνημεία που συνομιλούν μεταξύ τους συνδυάζοντας συγκρίσιμα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και η χρονολόγησή τους ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα.

Οι λατύπες (θραύσματα από επεξεργασία μαρμάρου) που βρέθηκαν γύρω από το ταφικό σήμα στην κορυφή του τύμβου Καστά, δηλώνει την ύπαρξη μεγάλου μαρμάρινου μνημείου, που δεν είναι άλλο από το Λέοντα και την βάση του» επισημαίνει η Προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη.

Οι ανασκαφές του ταφικού περιβόλου του τύμβου «Καστά» αποκάλυψαν ότι ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μη βρίσκονται στη θέση τους.

Μια ευρύτερη αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη και του συνεργάτη της αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη τους, οδήγησε στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης όπου βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος, μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη με προέλευση τον ταφικό περίβολο.

Η έρευνα αυτή συνδέει τον σημαντικό ταφικό περίβολο του τύμβου Καστά με τον Λέοντα της Αμφίπολης ρίχνοντας άπλετο φως στην ιστορίας της περιοχής και στις μέχρι τώρα υποθέσεις κατασκευής και προέλευσης του μνημείου, σύμφωνα με τις οποίες κατά τον καθηγητή Αρβανιτόπουλο, το λιοντάρι της Αμφίπολης στήθηκε από τον Άγνωνα με υπόδειξη του φίλου του Περικλή, για να θυμίζει τους 10000 νεκρούς που έπεσαν στην μάχη του Δραβίσκου για το μεγαλείο της Αθήνας, ενώ κατά τον αρχαιολόγο Λαζαρίδη το ταφικό έργο του 4ου αιώνα π.Χ. ιδρύθηκε προς τιμήν του ναυάρχου του Μ. Αλεξάνδρου Λεωσθένους από την Μυτιλήνη. Παράλληλα πιθανολογείται ότι το επιτάφιο μνημείο ανήκει στον Λαομέδοντα, ναύαρχο και πιστό σύντροφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Γεγονός είναι ότι κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης.

Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μ. Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή, εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη και το γιο του Αλέξανδρο Δ’.

Το λιοντάρι της Αμφίπολης έχει ύψος 5,30μ. και εικονίζεται καθιστό στα πίσω πόδια. Πρώτη φορά έγινε γνωστή η ύπαρξη του ευρήματος στην Αθήνα από μία αναφορά της 7ης μεραρχίας του ελληνικού στρατού το 1912.

Κατά τον μήνα Αύγουστο το 1916, Άγγλοι στρατιώτες που κατασκεύαζαν οχυρωματικά έργα στην γέφυρα της Αμφίπολης, βρήκαν τα μαρμάρινα κομμάτια του λιονταριού και προσπάθησαν να τα μεταφέρουν ως την θάλασσα προκειμένου να τα φυγαδεύσουν στην Αγγλία. Μα η προσπάθεια τους ματαιώθηκε από τους Βουλγάρους οι οποίοι μόλις είχαν καταλάβει το Παγγαίο και άρχισαν να τους βομβαρδίζουν.

Όπως επισημαίνει η Προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη «το υλικό της βάσης του Λέοντα, είχε χρησιμοποιηθεί ως φράγμα σε δεύτερη χρήση ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή και βρέθηκε από τον Ελληνικό Στρατό το 1912, κατά την αποξήρανση της κοίτης του Στρυμόνα για την κατασκευή της σύγχρονης γέφυρας κοντά στις εκβολές του.

Μετά το 1917 τα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη συγκεντρώθηκαν κοντά στο θεμέλιο που ταυτίστηκε λανθασμένα, ως θεμέλιο της βάσης του μνημείου. Πρώτος ο Α. Ορλάνδος μελέτησε μαζί με τον P. Perdrizet το υλικό μέχρι τη δεκαετία του ’30.

Το 1936 οι J. Roger και O. Broneer συνεχίζουν τη μελέτη και την αποκατάσταση του μνημείου στη θέση αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα με την κατασκευή μιας συμβατικής βάσης.

Την ίδια εποχή, η Ulen βρίσκει νέα κομμάτια στην αποξήρανση της αρχικής Κερκινίτιδας Λίμνης και μεταφέρει το υλικό, 60 χμ. μακριά στην θέση του νέου φράγματος της λίμνης Κερκίνης, στο Λιθότοπο.

Το 1971 ο S. Miller ταυτίζει το υλικό στο Λιθότοπο και αυτό επιστρέφει στην αρχική του περιοχή. Ο Miller αποδίδει σωστά το υλικό, δεν βρίσκει όμως την προέλευση του και ότι προέρχεται από κυκλικό τοίχο.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς και αρχαιολόγους το πρόσωπο του λιονταριού, που υπήρξε ανέκαθεν ιερό σύμβολο των Μακεδόνων, ήταν στραμμένο κατά την πόλη, εκφράζοντας έτσι πληρέστερα το σκοπό και το μεγαλείο της.

Ο Λέων της Αμφίπολης ανεγέρθηκε ως συμβολικό μνημείο, που εξέφραζε την μεγάλη δύναμη της πόλης, όπως συνέβη και με τους Λέοντες της Δήλου.

Επιπροσθέτως η λαϊκή παράδοση λέει ότι ο γλύπτης του, αγνώστου ταυτότητας, αφού τελείωσε το δημιούργημα του, το οποίο αποτελούσε και την αποκορύφωση της καριέρας του -και έπρεπε να είναι σύμβολο δύναμης αφού ήταν αφιερωμένο σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο- βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη.

Το λιοντάρι δεν είχε την γλώσσα του. Απελπισμένος λοιπόν το πέταξε στον ποταμό Στρυμόνα προκειμένου να μην το δει κανείς και ντροπιαστεί.

Η ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο «Καστά» της αρχαίας Αμφίπολης συνεχίζεται και μέρα με τη μέρα ολοκληρώνεται το παζλ της ιστορίας, με το Λιοντάρι της Αμφίπολης να στέκει αγέρωχο και επιβλητικό αποκαλύπτοντας τη σημαντικότητα των ανασκαφικών ευρημάτων που ξετυλίγουν το κουβάρι της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τέλος το επίδομα γάμου στον ιδιωτικό τομέα

Στα επίπεδα της δεκαετίας του 1970 πέφτει ο μισθός των εργαζομένων που αμείβονται με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Την τελευταία τριετία οι αποδοχές έχουν μειωθεί κατά 30% με 40%.


Χάνεται το επίδομα γάμου από τη Δευτέρα για όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση, με αποτέλεσμα νέα μείωση στους κατώτατους μισθούς των έγγαμων κατά 10%.
Η καταβολή του επιδόματος από τους εργοδότες θα είναι πλέον... προαιρετική, ενώ δεν δικαιούνται επίδομα γάμου και όσοι αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις των οποίων η μετενέργεια έχει λήξει (εκτός αν προβλέπεται σε νέα σύμβαση).
Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών που αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση κατρακυλά στα επίπεδα που ήταν στο τέλος της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η γαλλική Cristal Financiere προτιμητέος υποψήφιος για ΕΒΖ


Την ανακήρυξη της Cristal Financiere, 100% θυγατρική της Cristal Union Societe Cooperative Agricole, ως προτιμητέου υποψήφιου για το 82,33% (30.256.689 κοινές μετοχές) της ΕΒΖ ανακοίνωσε η υπό ειδική εκκαθάρισηATEbank.
Το ενδιαφέρον της συνεταιριστικής γαλλικής ζαχαροβιομηχανίας για την ΕΒΖ είχε αποκαλύψει πρώτη η Voria.gr, με αποκλειστικό δημοσίευμά της στις 13 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, επιλαχόντες υποψήφιοι ανακηρύχθηκαν η πολωνική Krajowa Spolka Cukrowa S.A. και η βουλγαρική Litex Commerce JSC.
Ποια είναι η Cristal Union
Πρόκειται για έναν γαλλικό συνεταιριστικό όμιλο, που δημιουργήθηκε το 2000 από τη συνένωση τεσσάρων συνεταιρισμών που ήθελαν έτσι να ενισχύσουν τη θέση τους στη παγκοσμιοποιημένη αγορά.
Η Cristal Union,100% συνεταιριστική, έχει 10 παραγωγικά συγκροτήματα, παράγει κατά μέσο όρο 1,1 εκατ. τόνους ζάχαρης το χρόνο, έχει στη δύναμή της 6.000 παραγωγούς και απασχολεί 1.500 άτομα προσωπικό. Στη ζαχαρική χρήση 2010-2011, ο τζίρος του ομίλου ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ.
Ο Όμιλος είναι συνεργάτης της ΕΒΖ, καθώς παράγει φασόν ζάχαρη για την ελληνική εταιρεία και μόνο μέσω αυτής προμηθεύει την ελληνική αγορά.
Η Cristal Union δεν περιορίζεται στην παραγωγή ζάχαρης (με τα brand names ‘Daddy’ και ‘Erstein’). Παράγει αιθανόλη και αλκοόλη για τις βιομηχανίες τροφίμων, ποτών, καλλυντικών.  Επίσης, παράγει φυσικά συμπληρώματα τροφίμων, επεξεργάζεται υποπροϊόντα της τευτλοκαλλιέργειας για τη βιομηχανία ζωοτροφών, ενώ έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στις ΑΠΕ, με τα βιοκαύσιμα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/3/13

Μεγάλος ηγέτης ο Κεμάλ Ατατούρκ. Ψήφισε Μπουτάρη για να γουστάρης(βίντεο)


Φωτιές άναψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναφερόμενος στον Κεμάλ Ατατούρκ με αφορμή μια ερώτηση που δέχθηκε για τη μετατροπή του σπιτιού του σε μουσείο.
Μιλώντας στην εκπομπή του Μανώλη Κοττάκη «Αλλη Οψη» ο κ. Μπουτάρης, αναφερόμενος στον Κεμάλ Ατατούρκ τον χαρακτήρισε μεγάλο ηγέτη, σημειώνοντας, παράλληλα, πως δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως στη Θεσσαλονίκη κηρύχθηκε η επανάσταση των Νεότουρκων και συνεπώς ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία.
«Ανεξάρτητα με την πολιτική διάσταση, υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης, από τους μεγαλύτερους ηγέτες του τουρκικού κράτους. Μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που κηρύχθηκε η επανάσταση των Νεότουρκων. Εδώ ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης.
Παράλληλα, τόνισε πως οφείλουμε να αναδείξουμε και να σεβαστούμε την ιστορία που έχει η πόλη με τους Τούρκους και τους Εβραίους. «Η Θεσσαλονίκη ήταν μια πόλη πολυεθνική, ας μην το ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε όσα έγιναν με τις διώξεις και τις γενοκτονίες αλλά είναι βλακώδες να κρατάμε μίσος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της συμπρωτεύουσας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού με μισθό 73.000 ευρώ


Τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με νέα διάταξη και με αμοιβή για τον αρμόδιο γραμματέα ύψους 73.000 ευρώ ετησίως, ετοιμάζει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Στο σχέδιο αντέδρασαν ακόμη και βουλευτές της ΝΔ κάνοντας λόγο για «ρουσφετολογική διάταξη».
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την πρώτη ανάγνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην αρμόδια Επιτροπή είπε «δεν καταλαβαίνω τι χρειαζόμαστε τη γραμματεία αφού υπάρχει αρμόδιος υφυπουργός ο Κώστας Τσιάρας».
Η Ντόρα Μπακογιάννη «κάρφωσε» τον υπουργό Εξωτερικών λέγοντας «το υπουργείο Εξωτερικών είναι συνηθισμένο σε μεγαλοπρέπειες».
Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος και τις αντιδράσεις των βουλευτών κατέγραψε ο υφυπουργός Δημήτρης Κούρκουλας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μπλόκο για την Κασσιώπη από το ΣτΕ


"Τα γυαλιά" στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακόμα και σε θέματα εθνικής ασφάλειας βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας για το ξεπούλημα του ναυτικού οχυρού της περιοχής Κασσιώπη Κέρκυρας σε Αμερικανούς επενδυτές, κρίνοντας ότι η εκχώρηση της περιοχής όπου βρίσκεται το οχυρό ενέχει κινδύνους για την Εθνική Ασφάλεια και συνεπώς είναι παράνομη.
Η απόφαση αποτελεί κόλαφο και για τον, "ναι, σε όλα", Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αφού το Προεδρικό Διάταγμα φέρει την υπογραφή του!  
Το Δικαστήριο (Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 52/2013 γνωμοδότησή τους) έκρινε αντίθετα από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου του ΓΕΝ που βέβαια υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που είχε αποφανθεί υπέρ της μεταφοράς του σε νέα θέση χωρίς, όπως αναφέρει η απόφαση,  να γνωρίζει που ακριβώς είναι η νέα θέση, αφού θα την προσδιόριζε το ... ΤΑΙΠΕΔ.
Δηλαδή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε δεχθεί να καθορίσει το ... ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχεται 100% από την τρόϊκα, το που θα εγκατασταθεί το ναυτικό οχυρό, το οποίο σημειωτέον βρίσκεται επάνω στην γραμμή ελέγχου των τουρκικών υποβρυχίων που εδρέυουν στον Αυλώνα της Αλβανίας!
Με το διάταγμα που είχε τεθεί προς έγκριση αποφασιζόταν η κατάργηση του ναυτικού οχυρού στην περιοχή της Κασσιώπης και επανακαθορίζονταν τα όρια του σε νέα θέση. Η έκταση όμως έχει ήδη μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.), το οποίο με τη σειρά του το παραχώρησε για εκμετάλλευση στην εταιρεία NCH Capital.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2012 μνημόνιο μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), επί ηγεσίας Α/ΓΕΝ αντιναυάρχου Κ.Χρηστίση, στο οποίο πέραν της μετάθεσης αποφασίζεται το ΤΑΙΠΕΔ να καλύψει το κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων του νέου οχυρού και μετεγκατάστασης του υφιστάμενου οχυρού.
Φυσικά, ούτε ναυτικό οχυρό δεν θα υπήρχε, ούτε ευρώ έχει προβλεφθεί από την τρόικα για ναυτικό οχυρό, ούτε τίποτα τέτοιο! Ουσιαστικά το ΣτΕ λέει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι υπακούoντας τις εντολές της τρόικα, κάνετε ζημια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και βέβαια πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά η απόφαση του ΑΝΣ και να μας πουν οι αξιωματικοί πώς και ποιοι την επέβαλαν
Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο συναίνεσε χωρίς να πάρει καμία εγγύηση, αλλά οι δικαστές επισημαίνουν ότι δεν γνώριζε τις συντεταγμένες , αφού σύμφωνα με τη γνωμοδότησή τους στην απόφαση αναφέρεται ότι «το ΑΝΣ, αφού έλαβε υπόψη σχέδιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ΓΕΝ και σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, στα οποία προβλέπεται μόνο η έκταση της νέας θέσεως του ναυτικού οχυρού (7,2 στρέμματα) και το γεγονός ότι η ακριβής νέα θέση (συντεταγμένες) του νέου ναυτικού οχυρού αναμένεται να καθοριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ, πριν από τη θεσμοθέτηση του ΠΔ».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο πρακτικό του το ΣτΕ: «Κατά τον χρόνο λήψεως της εν λόγω γνωμοδοτήσεως, το ΑΝΣ δεν ήταν σε θέση να κρίνει αν με την εγκατάσταση του ναυτικού οχυρού στη νέα θέση εξασφαλίζεται ισοδύναμο αποτέλεσμα ως προς την εξυπηρέτηση της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας.
Περαιτέρω, όπως προκύπτει από το τοπογραφικό διάγραμμα και το από 12.12.2012 «μνημόνιο συνεργασίας», στη νέα θέση του οχυρού τα όρια της απαγορευμένης ζώνης και της επιτηρούμενης ζώνης αυτού σχεδόν συμπίπτουν. Ενόψει όμως του σκοπού που εξυπηρετείται με τις δυο αυτές ζώνες προστασίας, που συνίσταται στην απόκρυψη και διασφάλιση των έργων άμυνας, ο καθορισμός των ανωτέρω ζωνών προϋποθέτει πλήρη γνώση της ακριβούς θέσης του οχυρού, από τη μορφολογία του εδάφους της οποίας (κλίση κ.λπ.) ο εν λόγω καθορισμός επίσης εξαρτάται.
Η ακριβής όμως νέα θέση του οχυρού, όπως έχει ήδη αναφερθεί, δεν ήταν γνωστή στο ΑΝΣ. Υπό τα δεδομένα όμως αυτά δεν ήταν δυνατόν και να αιτιολογηθεί γιατί τα όρια των ανωτέρω ζωνών σχεδόν συμπίπτουν και συνεπώς η γνωμοδότηση του ΑΝΣ πάσχει και κατά τούτο».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνεχίζονται οι συζητήσεις ΟΤΟΕ, τραπεζών

Με ζητούμενο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, πραγματοποιείται σήμερα, η 3η κρίσιμη συνάντηση ΟΤΟΕ – τραπεζιτών για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης. 

Η τρίτη κατά σειρά συνάντηση έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, χωρίς να διαφαίνονται κάποια σημάδια υπαναχώρησης από τις αρχικές τους θέσεις, τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους τραπεζοϋπαλλήλους. Άλλωστε, οι εξελίξεις των τελευταίων δύο εβδομάδων στον κλάδο, κάθε άλλο παρά χώρο και χρόνο έδωσε στους τραπεζίτες να ασχοληθούν με τη διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρός της Σταύρος Κούκος κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρει ότι οι ώρες αγωνίας και ανασφάλειας τόσο για τους καταθέτες όσο και για τους εργαζόμενους στις τράπεζες σε Κύπρο και Ελλάδα, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Άλλωστε, οι αναδιαθρώσεις στο χώρο, που βρίσκονται σε εξέλιξη, η σκληρή στάση των εργοδοτών, κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων συναντήσεων, αλλά και οι αλλαγές που επέβαλε η Τρόικα και ισοπεδώνουν τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, κάθε άλλο παρά θετικές εξελίξεις προεξοφλούν.   

Σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουν οι Τραπεζοϋπάλληλοι, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών φαίνεται να  παραμένουν στην αρχική τους πρόταση για μείωση των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων, που θα κυμανθεί από 15%-20% και για κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων. Η πρόταση αυτή έχει ήδη απορριφθεί στις δύο πρώτες συναντήσεις, με την πλευρά της ΟΤΟΕ να επιμένει ότι τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει.

Μάχη αναμένεται να δοθεί στο θέμα του επιδόματος ισολογισμού. Η κατάργησή του τίθεται από τους εργοδότες σχεδόν σε κάθε διαπραγμάτευση τα τελευταία χρόνια, διασώζεται όμως καθώς η επιμονή της ΟΤΟΕ είναι έντονη. Αντιστοιχεί περίπου σε μισό μισθό ενός τραπεζοϋπαλλήλου και χορηγείται μία φορά τον χρόνο, έως τον Μάρτιο.

Η πλευρά της εργοδοσίας έχει ζητήσει το επίδομα πολυετίας που χορηγείται στους τραπεζοϋπαλλήλους να υποχωρήσει στα επίπεδα του επιδόματος που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Στις επιμέρους προτάσεις των εργοδοτών περιλαμβάνονται και μια σειρά από αλλαγές στη θεσμική λειτουργία των τραπεζών, που επίσης βρίσκουν αντίθετους τους συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ. Ειδικότερα, οι τραπεζίτες ζητούν αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από 37 σε 39 ώρες και ελαστικότητα στο ωράριο λειτουργίας.

Στην πράξη αυτό οδηγεί σε τράπεζες ανοικτές  από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ανάλογα με την περιοχή και την εποχή. Θέλουν ας πούμε να είναι διαφορετικό το ωράριο για υποκαταστήματα που βρίσκονται σε νησιά με τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες και να υπάρχει άλλο ωράριο στις ίδια υποκαταστήματα το χειμώνα. Να σημειωθεί ότι βάσει της προηγούμενης Κλαδικής Σύμβασης, αρκετές τράπεζες έκαναν χρήση της αλλαγής του ωραρίου, επικαλούμενοι ειδικές συνθήκες και μετά από συμφωνία στην επιχειρησιακή σύμβαση. 

Η μεγάλη μάχη πάντως, αναμένεται να δοθεί στην προσπάθεια διασφάλισης μιας κεντρικής συμφωνίας για διατήρηση των θέσεων εργασίας στον κλάδο. Το σενάριο των απολύσεων έχει απομακρυνθεί προς στιγμήν, με τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου να έχουν μπει στο προσκήνιο. Τα τελευταία χρόνια πάντως, ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων έχει μειωθεί αισθητά, από 63.000 πριν από δύο χρόνια, σε περίπου 56.000 εφέτος. Και η συρρίκνωση αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι το προσωπικό των τραπεζών θα μειωθεί έως το 2015 κατά 20% με 25%. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στον Ιβάν Σαββίδη το 50,36% της ΣΕΚΑΠ

Την ανακήρυξη της εταιρείας Donskoy Tabak JSC ως Προτιμητέου Υποψήφιου και την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, στο πλαίσιο του διενεργηθέντος διαγωνισμού για την μεταβίβαση 1.849.171 κοινών ονομαστικών με δικαίωμα ψήφου μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 50,36% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Συν/κής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε. ΣΕΚΑΠ, ανακοίνωσε η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται πως η Donskoy Tabak, μία από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες της Ρωσίας, είναι εταιρεία συμφερόντων του Ιβαν Σαββίδη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σε ποιους χάρισαν δάνεια στην Κύπρο

Τράπεζες που έσυραν στον γκρεμό την κυπριακή οικονομία διέγραφαν συστηματικά δάνεια, τα οποία είχαν χορηγήσει σε κομματικά στελέχη και σε παράγοντες της δημόσιας διοίκησης. 
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του iefimerida.gr, η λίστα που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος» έχει παραδοθεί ήδη στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής. Οι σκανδαλωδώς ευνοημένοι των διορισμένων από το κράτος τραπεζικών διοικήσεων καλούνται τώρα να εξηγήσουν τους λόγους της χαριστικής μεταχείρισης και της αφαίμαξης του δημόσιου ταμείου που οδήγησαν στην καταστροφή.

Μείζον ζήτημα πολιτικό, ηθικό αλλά και με προφανείς σοβαρότατες ποινικές διαστάσεις δημιουργεί η αποκάλυψη στη Λευκωσία ότι οι τράπεζες που παρέσυραν στον βυθό την Κύπρο διέγραφαν αφειδώς δάνεια που είχαν λάβει πολιτικοί από τα τρία μεγάλα κόμματα και άλλα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν παραδοθεί στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής οι λίστες με τα ονόματα πολιτικών προσώπων από όλα τα κόμματα (εκτός ΕΔΕΚ και Οικολόγων) που πέτυχαν τη διαγραφή σημαντικών οφειλών τους από τις τράπεζες και θα πρέπει τώρα να αποδείξουν το πώς και το γιατί της ειδικής αυτής μεταχείρισης που είχαν από τα διορισμένα από την ίδια την πολιτική ηγεσία Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, ώστε να μην πλανάται η «οσμή» χρηματισμού των πολιτικών με την ταυτόχρονη κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.
 
Από το διαδικτυακό Δελτίο ξεκίνησε η αποκάλυψη 
Το διαδικτυακό Δελτίο Ειδήσεων της Κύπρου αποκάλυψε τη λίστα των πολιτικών, των συγγενών τους και συνδικαλιστών στους οποίους διεγράφη ολόκληρο ή μέρος δανείου που είχαν λάβει από τις δύο υπό κατάρρευση τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου.
 
Πρόκειται για 19 ονόματα στη Λαϊκή τράπεζα και στην τράπεζα Κύπρου.
 
Στο Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη παρέδωσαν τη λίστα ο Γενικός Διευθυντής της «Nikodea» Κώστας Ντάλτας και ο Σύμβουλος Ενημέρωσης της εταιρείας Σωτήρης Παπαδόπουλος, λίστα η οποία παραδόθηκε και στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.
 
Δελτίο Τύπου της «Nikodea» που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα «24Η» αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας «δέχτηκε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη λίστα, ευχαρίστησε τα στελέχη της εταιρείας για τη συμβολή τους στη διαφάνεια που πρέπει να υπάρξει στην πολιτική ζωή του τόπου, λέγοντας ότι θα ακολουθήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς διερεύνηση, για το αν υπάρχει κάτι μεμπτό στην υπόθεση».
 
Στο Δελτίο Ειδήσεων του 24Η μίλησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, και κάλεσε να παραδοθεί η λίστα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
 
Παρενέβη επίσης ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, ο οποίος ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για «λαμόγια».
 
Η διαγραφή άρχισε τον Απρίλιο του 2007 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2012.
 
Οι λίστες αυτές αποτελούν την άκρη του νήματος για τη διερεύνηση του οργίου της ρεμούλας και της διαφθοράς, που συνέβαλε με δραματικό τρόπο στη σημερινή καταστροφή.
 
Τα ονόματα της ντροπής
 
Διαγραφές δανείων από την Τράπεζα Κύπρου:
 
Ξενοδοχειακή εταιρεία Τ.Η.Ε. (συνδέεται με το ΑΚΕΛ) δάνειο 2,8 εκατ. ευρώ
 
Παγκύπρις Εργατική Ομοσπονδία χαρίστηκε δάνειο 193.00 ευρώ
 
Εταιρεία Ν.Μ.G. (συνδέεται με κορυφαίο στέλεχος ΑΚΕΛ) χαρίστηκε δάνειο 11.000 ευρώ
 
Γνωστός πρώην βουλευτής ΔΗΣΥ Π.Π. διεγράφη δάνειο 101.000 ευρώ
 
Εταιρεία At.ltd. (συνδέται με βουλευτή του ΔΗΣΥ) διεγράφη δάνειο 11.000 ευρώ
 
Π.Γ. γιός πρώην υπουργού του ΑΚΕΛ διεγράφη δάνειο 2.000 ευρώ
 
Σοφ. Χ. πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ διεγράφη δάνειο 26.000 ευρώ
 
Ευ.Σ. πρώην βουλευτής ΔΗΣΥ διεγράφη δάνειο 16.000 ευρώ
 
Δήμαρχος του ΑΚΕΛ διεγράφη δάνειο 17.000 ευρώ
 
Λ.Π. νύφη βουλευτή ΔΗΚΟ διεγράφη δάνειο 330.000 ευρώ
 
Πρώην υπουργός, πρόεδρος κόμματος, στέλεχος του ΔΗΣΥ με εταιρεία διεγράφη δάνειο 399.000 ευρώ
 
Διαγραφές δανείων από την Ελληνική Τράπεζα
 
Ν.Κ. βουλευτής μικρού κόμματος κατέχει το 80% εταιρείας με τη σύζυγό του διεγράφη δάνειο της εταιρείας 543.000 ευρώ
 
Διαγραφές δανείων από την Τράπεζα Κύπρου
 
Αρ.Γ. πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, γραμματέας σε τουριστική εταιρεία διαγράφη δάνειο 39.000 ευρώ
 
Αν.Γ. πρώην βουλευτής ΔΗΣΥ διεγράφη οφειλή 71.000 ευρώ
 
Σοφ. Χ. πρώην βουλευτής ΔΗΣΥ διεγράφη οφειλή 54.000 ευρώ
 
Γ.Β. κορυφαίος Κύπριος πολιτικός με θητεία σε ανώτερα αξιώματα εμφανίζεται να έχει κάνει συμφωνία για διαγραφή ποσού 5,8 εκατ. δολαρίων για το 2014.
 
Π.Α. πρώην σύζυγος κορυφαίου υπηρεσιακού στελέχους του ΥΠΕΞ Ν.Α. διεγράφη οφειλή 18.500 ευρώ
 
Πρέσβης Ν.Π. εν ενεργεία διεγράφη ποσό 14.000 ευρώ
 
Μπήκαν δικαστές για να ψάξουν το σκάνδαλο
 
Σύμφωνα πάντα με το iefimerida.gr, ευρύτατοι και εκτεταμένοι χαρακτηρίζονται οι όροι εντολής της τριμελούς ερευνητικής, που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να εξετάσει το θέμα των ευθυνών για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ο Πρόεδρος της Διερευνητικής Επιτροπής, Γιώργος Πικής τα μέλη της, Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης, θα εξετάσουν ζητήματα που αρχίζουν από την αποχώρηση της HSBC από τη Λαϊκή Τράπεζα το 2006, την αγορά και πώληση ομολόγων ελληνικού δημοσίου, την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, την επιλογή του οίκου Pimco για τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου, την παροχή έκτακτης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις κυπριακές τράπεζες μέσω του ELA.
 
Στους όρους εντολής, περιλαμβάνονται οι μισθοί και τα μπόνους των υψηλόβαθμων στελεχών των τραπεζών, η τήρηση των εσωτερικών μηχανισμών ελέγχου των τραπεζών, καθώς και η επάρκεια των αποφάσεων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των τραπεζών και των ΔΣ τους, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνεργάτης του Τσίπρα, πήρε τον Χριστόφια στο λαιμό του

Ο λέκτορας Σπυρίδων Λαπατσιώρας και συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ήταν αυτός που ανέλαβε να βοηθήσει το ΑΚΕΛ και τον πρώην πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια να εκπονήσει σχέδιο εξόδου από την κρίση και τον πήρε στο λαιμό του, αναφέρουν τα «Νέα».

«Ο Σπυρίδων Λαπατσιώρας, λέκτορας το επάγγελμα, που με εντολή Αλέξη ανελίχθηκε προσφάτως σε συντονιστή της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου (ΕΕΚΕ για τους ρέκτες των αρχικών) για την Οικονομία, είναι αυτός ο οποίος ανέλαβε να βοηθήσει το ΑΚΕΛ στην Κύπρο για την εκπόνηση, λέει, ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση», αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει: «Διερωτώμαι, γιατί ο συναγωνιστής Αλέξης δεν τον είχε στείλει πακέτο στη Λευκωσία πριν από κανέναν χρόνο, όταν ο πρόεδρος Χριστόφιας έπαιζε την «πινακωτή» με την τρόικα που του ζητούσε να λάβει μέτρα; Διότι αν το είχε κάνει (ο Χριστόφιας, όχι ο Αλέξης), πιθανότατα η Κύπρος να μην αντιμετώπιζε σήμερα αυτή την τραγωδία...

Ρώτησα σχετικά ειδήμονα περί των θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και το απέδωσε στην πιθανότητα ο φωστήρας αυτός να μην μπορούσε -όχι ότι ο πρόεδρος Αλέξης δεν είχε τη διορατικότητα- να προβλέψει τις εξελίξεις στην Κύπρο....

Παιδί μου, ξέρεις τι λένε στο πανεπιστήμιο για περιπτώσεις σαν του Λαπατσιώρα; «Κουβάλα τον προτζέκτορα για να σε κάνω λέκτορα»!

Κακίες. Μη δουν άνθρωπο να προκόβει. Ο εν λόγω Λαπατσιώρας άλλωστε είναι αυτός ο οποίος είχε προτείνει την καταπληκτική ιδέα να δώσει η Ελλάδα βοήθεια στην Κύπρο δύο δισ. ευρώ, ιδέα που υιοθέτησε ασμένως ο πρόεδρος Αλέξης - και περίμεναν πώς και πώς να υλοποιηθεί οι κοντοκουρεμένοι Ρώσοι ολιγάρχες».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τοκογλύφος ο πρώην υφυπουργός Γ. Ανθόπουλος. Τα καλύτερα παιδιά βγάζει η αριστερά

Με την επιβολή υψηλής χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή που διερευνά υποθέσεις διαφθοράς προσώπων που άσκησαν δημόσια διοίκηση από θέση εξουσίας, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.


Ελεύθερος, με την επιβολή υψηλής χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή που διερευνά υποθέσεις διαφθοράς προσώπων που άσκησαν δημόσια διοίκηση από θέση εξουσίας, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών βουλευτής Σερρών Γιάνης Ανθόπουλος, που εμπλέκεται σε υπόθεση τοκογλυφίας.
Ο 64χρονος πρώην πολιτικός κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία σε βάρος ιδιοκτήτριας εταιρείας Καπνεμπορίου με έδρα την Καβάλα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Ανθόπουλος ενεπλάκη στην υπόθεση ως δικηγόρος, αλλά και ως πρόσωπο που κατείχε δημόσια θέση.
Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί και στην οποία περιλαμβάνονται άλλοι δέκα κατηγορούμενοι μέλη διοικήσεων εμπλεκόμενων εταιρειών, ως φυσικοί αυτουργοί σε τοκογλυφία, αφορά την επίμαχη εταιρία Καπνεμπορίου, η ιδιοκτήτρια της οποίας φέρεται να απευθύνθηκε στον κ. Ανθόπουλο, καθώς είχε πρόβλημα ρευστότητας και αντιμετώπιζε δυσκολία χρηματοδότησης. Ο πρώην υπουργός, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια και εμφανίζεται να μεσολαβεί σε 7 συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005.
Έτσι, η εταιρεία εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Βάσει των στοιχείων του ανακριτή διαχειρίστρια της μονοπρόσωπης εμφανίζεται η ανήλικη κόρη της ιδιοκτήτριας της εταιρείας από την Καβάλα.
Κατά το κατηγορητήριο το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον κ. Ανθόπουλο και συνολικά προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ, ενώ βάσει πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε οι εν λόγω πωλήσεις φέρονται να ήταν εικονικές.
Ο ανακριτής διαθέτει στοιχεία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορούμενου και των οικείων του, από τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτουν εμβάσματα τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε λογαριασμούς του πρώην πολιτικού και της συζύγου του.
Ο πρώην υφυπουργός αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και φέρεται να υποστηρίζει ότι τα επίμαχα χρήματα αποτελούσαν δάνειο που του χορήγησε η ιδιοκτήτρια της εταιρείας Καπνών, γιατί ήθελε να φτιάξει σπίτι στη Βούλα.
Ωστόσο, κατά την δικογραφία, ο κατηγορούμενος από το 2005 ως σήμερα δεν εμφανίζει επιστροφή καμίας δόσης από τα χρήματα και επιπλέον -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν προσκόμισε στη Δικαιοσύνη κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τα περί δανεισμού.
Η εμπλεκόμενη επιχειρηματίας, με την οποία ο πρώην υπουργός βρίσκεται σε αστική αντιδικία από το 2007, και η κόρη της κατηγορούνται για απάτη μετά από μήνυση της εταιρείας που εμφανιζόταν να αγοράζει ακατέργαστο καπνό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/3/13

Κανείς πλέον δεν πληρώνει τους φόρους του

Όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και οδηγούνται σε στάση πληρωμών προς την εφορία.  Μόνο τον Φεβρουάριο το συνολικό φέσι που έβαλαν οι φορολογούμενοι στο δημόσιο ταμείο ανήλθε στο 1,3 δις ευρώ σκορπώντας ρίγη ανησυχίας στο οικονομικό επιτελείο αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και την ολοένα αυξανόμενη πιθανότητα να ζητηθούν νέα μέτρα για τη διόρθωση της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις φορολογικές εισπράξεις αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη ότι όσο αυξάνονται οι φόροι, τόσο μειώνεται και ο αριθμός των φορολογούμενων που μπορούν να τους πληρώσουν. Και μάλιστα αυτό ισχύει κατά κανόνα σε περιόδους λιτότητας στα εισοδήματα και γενικευμένης ύφεσης στην οικονομία.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο ανήλθε στο τέλος Φεβρουαρίου στα 56,6 δις ευρώ ενώ μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους προστέθηκε στον «ωκεανό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1,3 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών το ποσό αυτό αφορά όλο το φάσμα των φόρων, όπως είναι ο ΦΠΑ, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και οι φόροι ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία πληρωμής για την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και για την εξόφληση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και πολλοί φορολογούμενοι επέλεξαν να αφήσουν τους παραπάνω φόρους να βγουν ληξιπρόθεσμοι και να προχωρήσουν στη συνέχεια στη ρύθμισή τους.

Από το συνολικό ποσό των 56,6 δις., τα 9,013 δισ. ευρώ είναι παλαιά χρέη επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει και φυσικών προσώπων, ενώ άλλα 3,671 δισ. ευρώ είναι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, Δημοτικών Επιχειρήσεων και λοιπών φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Από το «παλιό» ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που συσσωρεύτηκε έως το τέλος του 2012 μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους εισπράχθηκαν 432 εκατ. ευρώ ενώ από το «νέο» ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που συσσωρεύτηκε από τις αρχές του έτους εισπράχθηκαν μόλις 56 εκατ. ευρώ. Οι εισπρακτικές αυτές επιδόσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τους στόχους που έχουν τεθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού και του μνημονίου. Συγκεκριμένα αν και προβλέπεται η είσπραξη φέτος του 14% του «νέου» ληξιπρόθεσμου χρέους έως το τέλος Ιουνίου, το πρώτο δίμηνο του έτους έχει εισπραχθεί μόλις το 4,28%.

Στο μεταξύ απογοητευτικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με τη φορολογική συμμόρφωση των ελευθέρων επαγγελματικών αλλά και των εισπράξεων από τους φορολογικούς ελέγχους. Ένας στους πέντε επαγγελματίες δεν υποβάλει την περιοδική δήλωση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και δεν καταβάλει το φόρο ενώ περιορισμένες είναι και οι εισπράξεις από τους ελέγχους. 

Το Φεβρουάριο έπρεπε να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ συνολικά 1.066.489 φορολογούμενοι. Ωστόσο υποβλήθηκαν συνολικά 852.274 δηλώσεις. Με άλλα λόγια 214.194  δεν υπέβαλαν δήλωση. Στη συνέχεια το ΥΠΟΙΚ έστειλε ειδοποιήσεις  με email και τηλεφωνικές οχλήσεις. Ανταποκρίθηκαν τελικά άλλοι 13.472.

Επίσης, τον περασμένο Φεβρουάριο έγιναν 1.144 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν 27,4 εκατ. ευρώ σε φόρους και πρόστιμα. Οι εισπράξεις ανήλθαν  σε μόλις 9,1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν 25 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, οι οποίοι απέδωσαν στο Δημόσιο 520 χιλιάδες  ευρώ από το σύνολο των 1,5 εκατ. που βεβαιώθηκαν.

Τέλος, τον Φεβρουάριο ολοκληρώθηκαν 215 προσωρινοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 16,55 εκατ. ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν 3,4 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκαν 324 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις με εισπράξεις 1,5 εκατ. ευρώ από τα 5 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ημερήσιο όριο ανάληψης τα 300 ευρώ...

Θα ανοίξουν τελικά αύριο Πέμπτη οι τράπεζες στην Κύπρο, ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβαν απόψε ο διοικητικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης και ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, με περιορισμούς όμως στις συναλλαγές, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ - ΜΠΕ. Στο ίδιο τηλεγράφημα η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρο, Αλίκη Στυλιανού, δήλωσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν για το κοινό στις 12 το μεσημέρι και θα μείνουν ανοικτές μέχρι τις 18.00. Οι υπάλληλοι των τραπεζών θα βρίσκονται από το πρωί στις εργασίες τους.

Το διάταγμα στο οποίο κατέληξε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κατόπιν συνεννόησης με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών για τον περιορισμό των συναλλαγών στις τράπεζες θα έχει ισχύ 4 ημέρων, ενώ προβλέπει  ως ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό για ανάληψη μετρητών τα 300 ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με το sigmalive

Ειδικότερα, το διάταγμα προνοεί τα εξής:

(α) Το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών δεν δύναται να υπερβαίνει τα €300 ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα. Όλες οι αναλήψεις μετρητών (ήτοι οι αναλήψεις μέσω χρεωστικής ή και προπληρωμένης κάρτας, οι αναλήψεις από ταμείο πιστωτικού ιδρύματος, καθώς και οι αναλήψεις μέσω πιστωτικής κάρτας έναντι του υπολοίπου λογαριασμού όψεως/τρεχούμενου), υπολογίζονται συνολικά ανά πρόσωπο για το σύνολο των λογαριασμών που διαθέτει σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα:

- Νοείται ότι οποιοδήποτε ποσό από το μέγιστο επιτρεπόμενο ημερήσιο ποσό ανάληψης μετρητών, το οποίο δεν αποσύρεται από τον δικαιούχο κατά την ημέρα στην οποία το εν λόγω μέγιστο ποσό ανάληψης εφαρμόζεται, δύναται να αποσυρθεί ανά πάσα στιγμή αργότερα.

(β) Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών

(γ) Απαγορεύεται κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας ή προς λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός από 
 
(ι)  πληρωμή για εμπορική συναλλαγή που εμπίπτει στη  συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων ως ακολούθως:
 
-  πληρωμή μέχρι €5.000 ημερησίως ανά λογαριασμό  δεν υπόκειται σε περιορισμό. 
 
-  πληρωμή από €5.001 μέχρι €200.000 υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής  στην οποία θα υποβάλλεται από το πιστωτικό ίδρυμα το ημερήσιο συνολικό πόσο και ο αριθμός των πληρωμών που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Η Επιτροπή στην απόφαση της, η οποία θα λαμβάνεται εντός της ημέρας, λαμβάνει υπόψη το διαθέσιμο απόθεμα ρευστότητας.  
 
-  Πληρωμή μεγαλύτερη από €200.000 για την οποία έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως η έγκριση της Επιτροπής η οποία λαμβάνει υπόψη το διαθέσιμο απόθεμα ρευστότητας. 

(ιι) πληρωμή μισθών υπαλλήλων με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων •

(ιιι) έξοδα συντήρησης μέχρι €5.000 ανά τρίμηνο καθώς και δίδακτρα προσώπου που σπουδάζει στην αλλοδαπή και είναι συγγενής πρώτου βαθμού  προσώπου που έχει τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία: 

Νοείται ότι πληρωμές για έξοδα συντήρησης επιτρέπονται μόνο εφόσον υποβληθούν στο πιστωτικό ίδρυμα έγγραφα που να τεκμηριώνουν επαρκώς το ότι ο αποδέκτης της χωρίς μετρητά πληρωμής ή και μεταφοράς χρημάτων σπουδάζει στην αλλοδαπή και είναι συγγενής πρώτου βαθμού  προσώπου που έχει τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία:

Νοείται περαιτέρω ότι πληρωμές διδάκτρων διενεργούνται μόνο προς το δικαιούχο εκπαιδευτικό ίδρυμα, εφόσον προσκομισθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα• 

(ιv) πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας, μέχρι €5.000 τον μήνα ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα•

(v) άλλες πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων για τις οποίες έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως η έγκριση της Επιτροπής η οποία λαμβάνει υπόψη το διαθέσιμο απόθεμα ρευστότητας •

(δ) Απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της εκτός εάν το προϊόν θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή δανείου εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.

(ε) Κατά την πρώτη ημερομηνία λήξης κατάθεσης προθεσμίας, το  μεγαλύτερο ποσό μεταξύ €5000 ή  10% του συνόλου του κεφαλαίου, μεταφέρεται, κατά την επιλογή του καταθέτη, σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο ή σε νέα κατάθεση προθεσμίας του καταθέτη στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.  Για το υπόλοιπο ποσό, η ημερομηνία λήξης της κατάθεσης προθεσμίας επεκτείνεται κατά 1 μήνα. 

(ζ)  Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα πέραν του ποσού των €1000 ή του ισόποσου σε ξένο συνάλλαγμα, ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Ο Διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων μεριμνά για την υλοποίηση του μέτρου αυτού.  

(η)  Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα στο παρόν Διάταγμα περιοριστικά μέτρα.

(στ) Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα να εκτελεί πληρωμές χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

(ζ) Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για όλους τους λογαριασμούς,  πληρωμές και μεταφορές χρημάτων, ανεξαρτήτως του νομίσματος.

Επιπλέον το διάταγμα προνοεί ότι κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει συνήθη διαμονή στη Δημοκρατία ή εταιρία με έδρα στην Κύπρο θα πρέπει να επαναπατρίζουν όσα χρήματα αποκτήσουν από εξαγωγές ή περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »