12/6/13

Άνοιξε η προσφορά της Socar για την ΔΕΣΦΑ, δεν πάρθηκε απόφαση

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποσφράγισης της οικονομικής προσφοράς της εταιρίας “SOCAR” για τον ΔΕΣΦΑ, με το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ να ενημερώνεται για τους όρους και τις παραδοχές που αυτή περιέχει. 

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ο διαγωνισμός δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς την πορεία του. Αντιθέτως, η προσφορά της Socar θα αξιολογηθεί ως προς το περιεχόμενό της, χωρίς ακόμη να γίνεται γνωστό το εύρος του τιμήματος που προσφέρει η εταιρεία από το Αζερμπαϊτζάν. 

Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού καθιστά σαφές το πραγματικό ενδιαφέρον του για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ και στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να παραμείνει μέχρι το τέλος της διαδικασίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση βάσει της οποίας το ταβάνι της προσφοράς προσδιορίζεται κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ. 

Την ίδια στιγμή καθίσταται σαφές ότι η ανακοίνωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού αποκτά συνάφεια με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το νότιο διάδρομο και τον αγωγό TAP.

Στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει πως η προσφορά της “SOCAR” εξετάζεται στις λεπτομέρειες και παραδοχές της, από τους Συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) καθώς και από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ να ληφθούν αποφάσεις. Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά στην παραχώρηση ποσοστού 66% του ΔΕΣΦΑ.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι το τίμημα κινείται στην περιοχή των 430 εκατ. ευρώ, ωστόσο συναρτάται με παραδοχές για το ενεργητικό και το παθητικό της εταιρείας. Εκτιμάται λοιπόν ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις που μπορεί να ανεβάσουν το τίμημα. 

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει συνεδρίαση του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ προκειμένου να εγκριθούν οι περαιτέρω κινήσεις. Δεν αποκλείεται λοιπόν η απόφαση για τον ΔΕΣΦΑ να συμπέσει χρονικά και με την ανακοίνωση που επίκειται στο τελευταίο 10μερο του Ιουνίου για το νότιο διάδρομο και τον αγωγό TAP.

Δεν υπάρχουν σχόλια: