19/6/13

Μπρος γκρεμός (αύξηση ΕΤΜΕΑΡ) και πίσω κούρεμα (στα φ/β)

Το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ είναι μια από τις γνωστές πληγές της αγοράς ηλεκτρισμού και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΛΑΓΗΕ θα φτάσει στο τέλος του 2013 τα 641 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2014 το 1,225 δισ. ευρώ. Η έκθεση αυτή του ΛΑΓΗΕ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση καθώς το συγκεκριμένο έλλειμμα έχει μπει στο μικροσκόπιο της τρόικας και έχει αναληφθεί υποχρέωση από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας να παρακολουθείται στενά –εξ ου και το reportτου ΛΑΓΗΕ– ούτως ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και να αναπροσαρμόζεται κάθε εξάμηνο το ύψος του ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ, του περίφημου πρώην τέλους ΑΠΕ.

Με βάση λοιπόν τις εκτιμήσεις για την αύξηση του ελλείμματος, ο ΛΑΓΗΕ έχει κάνει και συγκεκριμένη εισήγηση για το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ που σήμερα είναι 9,32 ευρώ η μεγαβατώρα και πληρώνεται από τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών: για να μηδενιστεί το έλλειμμα όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, ο λειτουργός της αγοράς υπολογίζει ότι το ΕΤΜΕΑΡ πρέπει να φτάσει τα 24,3 ευρώ η μεγαβατώρα.

Γίνεται αντιληπτό ότι καμία κυβέρνηση –ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες– δεν μπορεί να αποφασίσει αύξηση του ποσού που πληρώνει ένα μέσο νοικοκυριό 2,6 φορές πάνω. Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό που πληρώνει σήμερα 13,048 ευρώ  για τις 1400 κιλοβατώρες θα έπρεπε να πληρώσει για την ίδια κατανάλωση ΕΤΜΕΑΡ 34,02 ευρώ.

Οι εναλλακτικές που έχει στα χέρια του το ΥΠΕΚΑ δεν είναι πολλές. Για την ακρίβεια δύο είναι τα μέτρα που θα μπορούσαν να περιορίσουν δραστικά την ανάγκη για νέες αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ: η πρώτη είναι να επεκταθεί η έκτακτη εισφορά των φωτοβολταϊκών και στο ειδικό πρόγραμμα που ισχύει για τις στέγες. Η δεύτερη είναι να υπάρξει ρύθμιση/ κούρεμα –το λεγόμενο new deal– για τις ταρίφες που λαμβάνουν τα ήδη λειτουργούντα φωτοβολταϊκά και τα οποία έχουν υπογράψει συμβάσεις με το κράτος. Το θέμα είναι γνωστό και έχει τις δικές του περίπλοκες προεκτάσεις και αντιδράσεις. 

Εάν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ή εάν η κυβέρνηση δεν κρύβει κάποιον άλλο «άσσο στο μανίκι της» για τον περιορισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ, τότε η απόφαση για το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ θα ληφθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με βάση την έκθεση του ΛΑΓΗΕ, δηλαδή οδηγούμαστε σε υπέρογκες αυξήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: