15/6/13

Νέα δημοσκόπηση

Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής» για τον μήνα Ιούνιο, η Νέα Δημοκρατία έχει σαφές προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στο πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η ΝΔ καταφέρνει να αυξήσει το ποσοστό της κατά δύο μονάδες, φθάνοντας στο 29,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, με απώλεια μισής ποσοστιαίας μονάδας, συγκεντρώνει την προτίμηση του 27,5% των ψηφοφόρων.
 
Σταθερά στην τρίτη θέση βρίσκεται o Λαϊκός Σύνδεσμος με αμετάβλητο ποσοστό στο 11,5%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, επίσης σταθερό στο 6,5% και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες στο 6% χωρίς και αυτοί να καταγράφουν μεταβολή στο ποσοστό τους.  
 
Απώλεια μισής ποσοστιαίας μονάδας αποτυπώνεται για το ΚΚΕ, που πέφτει στο 6%, ενώ μία ποσοστιαία μονάδα χάνει η ΔΗΜΑΡ, που μετριέται στο 4,5%.
 
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συγκεντρώνουν περισσότερο θετικές γνώμες σε σχέση με ένα διαφορετικό σχήμα. Ετσι, συντριπτική είναι η υπεροχή στην παράσταση νίκης της ΝΔ, με 57%, έναντι 31% του ΣΥΡΙΖΑ.  
 
Αντίστοιχα, ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 41% των προτιμήσεων ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα. Το 30% απάντησε «κανένας από τους δύο». Μια κυβέρνηση συνεργασίας σαν τη σημερινή, δηλαδή με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, θεωρείται καλύτερη για τη χώρα από το 37% των ερωτηθέντων, ενώ το 22% εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερη μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Καμία από τις δύο» επιλέγει το 37%.
 
Οσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 3 μονάδες και να φθάσει στο 42%. Σημαντική υποχώρηση 7 μονάδων καταγράφεται στη δημοτικότητα του κ. Τσίπρα, που υποχωρεί στο 37%.
 
Κατά δύο μονάδες, στο 42%, υποχώρησε το ποσοστό του Φώτη Κουβέλη. Πέραν του κ. Σαμαρά, ενισχυμένος εμφανίζεται μόνο ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που ανέβηκε στις 21%. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί καταγράφουν απώλεια δημοτικότητας κατά μία μονάδα έκαστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: