13/6/13

Στις 24/6 θα περάσουν οι τόκοι στο Ε1

Παράταση για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης από τα φυσικά πρόσωπα μελετούν στο υπουργείο Οικονομικών καθώς τα στοιχεία για τους τόκους καταθέσεων που πρέπει να δηλώσουν φέτος πολλοί φορολογούμενοι θα εισαχθούν στο σύστημα TAXISNET, με καθυστέρηση, μετά τις 24 Ιουνίου!

Σημειωτέον ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα εκδώσει την εγκύκλιο που θα ξεκαθαρίζει το πως θα υποβάλλουν τα στοιχεία των τόκων οι συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι τα στοιχεία από τις τράπεζες για τους δικαιούχους και τα ποσά των τόκων που θα προσυμπληρωθούν αυτόματα στις ηλεκτρονικά υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα παραληφθούν από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή 14 Ιουνίου, δηλαδή αύριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΓΓΠΣ, η μεταφόρτωση των στοιχείων αυτών στο σύστημα TAXISNET (ώστε να εμφανίζονται προεκτυπωμένα στις δηλώσεις που υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι) θα απαιτήσει τουλάχιστον 10 ημέρες! Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα δουν τα ποσά των τόκων προσυμπληρωμένα στο ηλεκτρονικά υποβαλλόμενο έντυπο Ε1, μετά τις 24 Ιουνίου, δηλαδή λίγες μέρες πριν τις 30 Ιουνίου, που είναι η καταληκτική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων!

Οι μεγάλες τράπεζες θα αποστείλουν  στο υπουργείο Οικονομικών  ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία των 900.000 φορολογουμένων που έχουν τόκους άνω των 250 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν περίπου το 90% των καταθέσεων με τόκους άνω του ποσού (250 ευρώ) που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση και συγκεκριμένα στους κωδικούς 659-660.

Υπολογίζεται ότι περίπου 680.000 άτομα είχαν το 2012 τόκους καταθέσεων άνω των 250 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις συνδικαιούχων, για τις οποίες δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη από το υπουργείο Οικονομικών τι ακριβώς θα ισχύσει, οπότε τα άτομα που θα χρειαστεί να περιμένουν για να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μετά τις 24 Ιουνίου μπορεί να είναι τελικά πολύ περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: