29/6/13

«Κανείς δεν μπορεί να νικήσει στον Γύρο της Γαλλίας χωρίς ντόπινγκ»

Ένα 24ωρο πριν από την εκκίνηση του 100ου Γύρου της Γαλλίας, ο Λανς Αρμστρονγκ, ο τεξανός ποδηλάτης που κατάφερε να ανακηρυχθεί επτά διαδοχικές φορές (1999 - 2005) νικητής, για να αποδειχθεί μετά ότι έκανε εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών και να του αφαιρεθούν οι τίτλοι του, σπεύδει να ενημερώσει διαγωνιζόμενους και υποστηρικτές ότι κανείς δεν μπορεί να νικήσει σε αυτόν τον αγώνα χωρίς αναβολικά.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο αμερικάνος ποδηλάτης επιστρέφει στο ζήτημα της χρήσης αναβολικών. Λίγους μήνες μετά τη δημόσια ομολογία του στην εκπομπή της Οπρα Γουίνφρι ότι έχει κάνει χρήση διάφορων απαγορευμένων ουσιών και την τιμωρία του με ισόβιο αποκλεισμό από την ποδηλασία.

Σε ερώτηση για το αν είναι δυνατόν να νικήσει κανείς σε αγώνα ποδηλασίας χωρίς αναβολικά, ο ίδιος απαντά: «Εξαρτάται σε ποιους αγώνες θέλεις να νικήσεις. Στον Γύρο της Γαλλίας; Αδύνατον να νικήσεις χωρίς αναβολικά. Ο γύρος είναι ένας αγώνας αντοχής, στον οποίο το οξυγόνο είναι καθοριστικός παράγοντας».

«Για παράδειγμα η ερυθροποιητίνη (EPO) δεν βοηθάει τον σπρίντερ των 100 μέτρων, αλλά θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για έναν δρομέα των 10 χιλιομέτρων. Είναι προφανές αυτό» σχολιάζει ο ποδηλάτης και ιδρυτής του ιδρύματος κατά του καρκίνου Livestrong.

Κάνει λόγο για τον κύκλο του ντόπινγκ που δεν κλείνει. «Δεν εφηύρα εγώ το ντόπινγκ. Ούτε το σταμάτησα. Απλώς συμμετείχα σε ένα σύστημα που προϋπήρχε. Είμαι άνθρωπος. Το ντόπινγκ υπήρχε από την αρχαιότητα και θα υπάρχει πάντα. Το ξέρω ότι δεν είναι καλό που το λέω αλλά αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια» λέει.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδηλασίας Πάτρικ ΜακΚουέιντ αναφέρει: «Κάνει λάθος και τα σχόλιά του δεν βοηθούν καθόλου την ποδηλασία. Ολα άλλαξαν μετά τον Αρμστρονγκ και είναι πλέον δυνατόν να αγωνιστεί κάποιος καθαρός και να νικήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: