19/6/13

Ραγδαίες μετοχικές εξελίξεις στον όμιλο Φουρλή

Μεγάλες μετοχικές ανακατατάξεις λαμβάνουν χώρα στον όμιλο Φουρλή το τελευταίο διάστημα, με το χθεσινό τρίτο μεγάλο πακέτο μετοχών που αλλάζει χέρια σε λιγότερο από επτά μήνες να προοιωνίζεται σημαντικές εξελίξεις για την εταιρεία. 

Αποδέκτης και αυτή τη φορά ήταν η αντιπρόεδρος και βασικός μέτοχος του ομίλου Δάφνη Φουρλή η οποία έχει δαπανήσει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ από το 2011 μέχρι και σήμερα για να ανεβάσει το ποσοστό της στο 20,5% από 13,6% που έφτανε μέχρι πρότινος. 

Ουσιαστικά η βασική μέτοχος της εταιρείας αγοράζει ό,τι βγαίνει προς πώληση είτε από θεσμικά χαρτοφυλάκια είτε από άλλους μετόχους της εισηγμένης που κατά καιρούς αποχωρούν από το μετοχικό κεφάλαιο. Στη διοίκηση της εταιρείας -αλλά όχι στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστό άνω του 5%- συμμετέχουν ο Βασίλης Φουρλής που είναι και ο πρόεδρος του ομίλου, η αδελφή του Λήδα Φουρλή και ο Αλέξανδρος Φουρλής ο οποίος κατέχει θέση αντιπροέδρου στα ΙΚΕΑ και τη Fourlis Trade. 

Χθες η βασική μέτοχος της Φουρλής απέκτησε 1.140.000 μετοχές προς 2,793 εκατ. ευρώ ή το 2,2% του μετοχικού κεφαλαίου. Στις 21 Δεκεμβρίου 2012 είχε αγοράσει άλλες 1.050.000 μετοχές προς 2,131 εκατ. ευρώ ενώ στις 10 Δεκεμβρίου απέκτησε 1.656.000 μετοχές με τίμημα 3,361 εκατ. ευρώ. Μέσα σε έξι μήνες δηλαδή η Δάφνη Φουρλή ξόδεψε περίπου 8,3 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 7,54% της εταιρείας. Σωρευτικά από το 2010 μέχρι σήμερα η Δάφνη Φουρλή εμφανίζεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α. να έχει αγοράσει 4.696.888 τεμάχια αξίας 10,67 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν περίπου στο 9,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. 

Την ίδια στιγμή οι δύο ξένοι θεσμικοί επενδυτές που διατηρούν σημαντική θέση στην εταιρεία (Fidelity European Fund και Mitica Limited) δεν έχουν μεταβάλει τις θέσεις τους ελέγχοντας από 5% ο καθένας, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σημαντικό ποσοστό οριακά χαμηλότερο του 5% έχει χτίσει το τελευταίο διάστημα και ένα ακόμη αμερικάνικο fund που ενισχύει σταθερά τη θέση του στη μετοχή και σύντομα αναμένεται να «φανεί» ξεπερνώντας το όριο υποχρεωτικής γνωστοποίησης της θέσης του. 

Η τελευταία περίοδος που μεγάλοι ξένοι θεσμικοί ήλεγχαν μεγάλο μερίδιο της Φουρλής ήταν το 2007-2008όταν εταιρείες όπως το Capital, η Mitica, η Fil Limited, το American Funds Insurance,η Fidelity κ.ά. κατείχαν πάνω από το 35% του μετοχικού της κεφαλαίου. 

Με την αποτίμηση του ομίλου που ελέγχει σήμερα επτά καταστήματα IKEA σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία και 88 καταστήματα Intersport (Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο) να διαμορφώνεται σε μόλις 126 εκατ. ευρώ, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η βασική μέτοχος ενισχύει σταθερά τη συμμετοχή της. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς λ.χ. ότι... δεν βρίσκει αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά από υφιστάμενους μετόχους που αποχωρούν από το μετοχικό κεφάλαιο της πολυμετοχικής εταιρείας. Ή επειδή διαβλέπει σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης της κεφαλαιοποίησης στο μέλλον, είτε ακόμη γιατί θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής επιθετικής εξαγοράς λόγω του μεγάλου free float της εταιρείας, είτε τέλος γιατί θα επιδιώξει, όπως και στο παρελθόν, να διανείμει πακέτα μετοχών σε ενδιαφερόμενα θεσμικά χαρτοφυλάκια σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. 

Προς το παρόν πάντως οι οικονομικές επιδόσεις του ομίλου βρίσκονται υπό πίεση λόγω της ύφεσης. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 ολοκληρώθηκε με ζημιές 4,937 εκατ. ευρώ και μείωση πωλήσεων κατά 6,08% στα 85 εκατ. ευρώ, ενώ στη χρήση 2012 ο όμιλος έκλεισε με ζημιές 11,2 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 420 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: