20/6/13

Online διασταυρώσεις στις δηλώσεις

Μπλόκο στην άμεση έκδοση εκκαθαριστικού σημειώματος έχει στήσει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους υποβάλλουν δηλώσεις με στοιχεία που εμφανίζουν μεγάλη επικινδυνότητα να είναι ανακριβή. Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε επαλήθευση στοιχείων εισοδημάτων και δαπανών πριν επιτρέψει την έκδοση εκκαθαριστικού.

Σημειώνεται ότι κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης μέσω ίντερνετ η έκδοση προσωρινού και έγκυρου εκκαθαριστικού σημειώματος γινόταν άμεσα. Στη συνέχεια ο φορολογούμενος λάμβανε μέσω του ταχυδρομείου και το τυπικό εκκαθαριστικό σε φυσική μορφή μαζί με τα ειδοποιητήρια πληρωμής ή επιστροφής φόρου.

Φέτος πολλοί φορολογούμενοι όταν υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση αντί για εκκαθαριστικό εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή τους το μήνυμα ότι θα ειδοποιηθούν για την έκδοσή του καθώς και ότι θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία στην οποία υπάγονται για την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών της φορολογικής δήλωσης.

Ας δούμε ότι τι κρύβεται πίσω από αυτά τα μηνύματα. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει συγκεντρώσει μια μεγάλη γκάμα δεδομένων, όπως είναι τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων, οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί, οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι για εξυπηρέτηση δανείων και ασφάλιστρα, οι αμοιβές που έχουν εισπράξει με απόδειξη δαπάνης της επιχείρησης κ.ά.

Όταν ο φορολογούμενος υποβάλει φορολογική δήλωση με δεδομένα τα οποία αποκλίνουν από τα στοιχεία που διαθέτει η ΓΓΠΣ τότε δεν εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα και αυτός καλείται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά στην εφορία. Ουσιαστικά το σύστημα της άμεσης διασταύρωσης εντοπίζει τις περιπτώσεις των φορολογούμενων που εμφανίζουν υψηλή πιθανότητα υποβολής ανακριβούς φορολογικής δήλωσης.

Σε όσους διαπιστώνεται ότι πράγματι υπέβαλαν ανακριβή φορολογική δήλωση με απόκρυψη εισοδημάτων ή φούσκωμα εκπτιπτόμενων δαπανών θα επιβάλλονται πρόστιμα για ανακριβή φορολογική δήλωση καθώς και πρόσθετος φόρος. Επίσης θα καλούνται να υποβάλουν χειρόγραφη τροποποιητική δήλωση και να πληρώσουν και σχετικό πρόστιμο. Υπολογίζεται ότι περίπου στο 5% έως 7% των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται υπάρχουν ενδείξεις για αναγραφή ανακριβών στοιχείων. 

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις φορολογούμενων στους οποίους δεν εκδίδεται άμεσα εκκαθαριστικό σημείωμα είναι όσοι:

- έχουν δυο συντάξεις ή εργοδότες και δεν δηλώνουν το σύνολο του εισοδήματός τους

- δεν δηλώνουν τις αμοιβές που εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη

- δηλώνουν πολύ υψηλές ιατρικές δαπάνες

- δεν δηλώνουν το σύνολο των ποσών που καταβάλλουν για δόσεις δανείων 

- δηλώνουν λανθασμένα στοιχεία τω ΙΧ οχημάτων τους (π.χ. μικρότερα κυβικά για να γλιτώσουν από το τσουχτερό τεκμήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: