18/6/13

Δεν θέλουν εκλογές αλλά... χάθηκαν στη μετάφραση

Και οι τρεις ξεκαθάρισαν ότι δεν θέλουν εκλογές. Οι δύο δεν ανέφεραν καν τα περί “νέου πρωθυπουργού”. Ολοι μαζί συμφώνησαν να βελτιώσουν την κυβερνητική λειτουργία. Και δεσμεύθηκαν ότι θα σεβαστούν την απόφαση του ΣτΕ.

Πριν αλέκτωρ λαλήσαι η κυβέρνηση συνεργασίας... χάθηκε στη μετάφραση της δικαστικής απόφασης, με το Μαξίμου να λέει “ΕΡΤ τέλος” και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να ζητούν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ...

Οι Ευ. Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης περίμεναν μία δικαστική “λύση” που θα οδηγούσε στην προσωρινή επαναλειτουργία της ΕΡΤ μέχρι να ψηφισθεί το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ (πιθανότατα άμεσα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος) και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης του νέου προσωπικού της.

“ΕΡΤ τέλος”

Αντ΄ αυτής, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία απόφαση που παρέπεμπε στην συμβιβαστική πρόταση του Αντώνη Σαμαρά: Να συνεχισθούν “οι εκπομπές” της δημόσιας τηλεόρασης με ευθύνη ενός νέου, προσωρινού, δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και όχι της ΕΡΤ ΑΕ η οποία έχει καταργηθεί – μαζί μ΄ αυτήν, και οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σ΄αυτήν.

Όταν έφτασε στο Μαξίμου η απόφαση του ΣτΕ, οι τρεις αρχηγοί ζήτησαν την άποψη του (νομικού) γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου και του εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Τάσου Μπάνου (σ.σ. προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ).

Και οι δύο ερμήνευσαν την απόφαση με τον ίδιον τρόπο.

Με βάση αυτή τη ερμηνεία, ετοιμάσθηκε δήλωση του Γιάννη  Στουρνάρα, σύμφωνα με την οποια θα ξεκινήσει “το ταχύτερο δυνατόν” η προετοιμασία για την εκπομπή προγράμματος στη δημόσια τηλεόραση.

Ποιός και πώς θα “βγάλει” πρόγραμμα;

Το σημαίνει “εκπομπή”; Κατά το Μαξίμου, σημαίνει ένα ζωντανό πλην λιτό ειδησεογραφικό πρόγραμμα (π.χ. με ειδήσεις από το ΑΠΕ και με “ενοικίαση” ιδιωτικών τεχνικών συνεργείων) που θα περιβάλλεται από “ψυγεία” (ντοκιμαντέρ κλπ).

Κατά τους δύο εταίρους, σημαίνει... επιστροφή στο πρόγραμμα που εξέπεμπε η ΕΡΤ πριν το “μαύρο”.

Στην παρατήρηση ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί διότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ “αυτή τη στιγμή είναι όλοι απολυμένοι”, φέρεται να παρέπεμψαν σε “πολιτική απόφαση” την οποία …αποκλείει το Μαξίμου.

Εν αναμονή των ερμηνειών της απόφασης του ΣτΕ και της οριστικής λύσης στο θέμα της ΕΡΤ, οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν αύριο το απόγευμα.

Ανασχηματισμός ...από την 1η του μηνός
Εάν «τα βρουν» στο θέμα της ΕΡΤ, τότε θα προχωρήσουν στα ζητήματα λειτουργίας της κυβέρνησης τα οποία έπεσαν χθες στο τραπέζι και από τον πρωθυπουργό και από τους δύο εταίρους.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για άμεσο ανασχηματισμό, αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ που θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή 30 Ιουνίου.

Οι κύριοι Βενιζέλος-Κουβέλης ζήτησαν να λειτουργεί η κυβέρνηση «ως πραγματικά τρικομματική» και χωρίς να αιφνιδιάζονται οι εταίροι - όπως είπε ο πρώτος,  αν και ο δεύτερος διέψευσε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση γι΄ αυτά τα θέματα.

Η φρασεολογία, πάντως, των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη σύσκεψη ήταν πολύ σκληρή για τον μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και για τη στάση του κ. Σαμαρά απέναντί τους...
Κατά τα άλλα, και οι τρεις συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές διότι θα είναι καταστροφικές, αυτή τη στιγμή, για τη χώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: