3/6/13

Χρηματοδοτήθηκαν 4,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών

Στα 4,2 δισ. ευρώ έφτασε στο τέλος Μαΐου το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει χρηματοδοτηθεί, δηλαδή έχει εγκριθεί η εκταμίευσή του, εκ του οποίου ποσό ύψους 700 εκατ. ευρώ περίπου εκταμιεύτηκε μέσα στο Μάιο. Από συνολικό ποσό έχει φτάσει στην πραγματική οικονομία ποσό ύψους 2,9 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν και νέα "γενιά" ληξιπρόθεσμων οφειλών σε επενδυτικά κονδύλια, νοσοκομεία, ΟΤΑ και ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, αρμόδια στελέχη ερμηνεύουν τη διαφορά μεταξύ του ποσού που έχει εγκριθεί και αυτού που έχει φτάσει στον ιδιωτικό τομέα και στις εγγυήσεις που ζητώνται από φορείς ότι δεν θα δημιουργήσουν νέα χρέη προκειμένου να πληρωθούν για τα παλιά. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε επίσης ότι μεθαύριο θα υπάρχει συνολική εικόνα για τα έσοδα Μαΐου και με βάση τα στοιχεία που είναι γνωστά θα βρίσκονται εντός στόχων. 

Σε στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το ΥΠΟΙΚ για το δελτίο Γενικής Κυβέρνησης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώνονται στο τέλος Απριλίου σε 7,27 δισ. ευρώ από 7,95 δισ. ευρώ ένα μήνα πριν ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων είναι στα 278 εκατ. ευρώ έναντι 244 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του Κράτους διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 305 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Επίσης, αναφέρεται ότι μετά τη διόρθωση των ταμειακών στοιχείων διαμορφώνεται σε έλλειμμα 2,6 δισ. ευρώ, διότι σε σχέση με το αντίστοιχο Μηνιαίο Δελτίο Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού έχουν προσμετρηθεί, μεταξύ άλλων, σαν δαπάνες οι εξοφλήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών (από δαπάνες και από έσοδα) με χρηματοδότηση από την ειδική πίστωση, καθώς και το ύψος των προκαταβολών.

Πως εξοφλούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 
Στοιχεία για την πορεία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών παρουσίασε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ανέφερε ότι: «Η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2013, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν στο ύψος των 7,3 δισ. ευρώ από 8,2 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2012. Δηλαδή, μειώθηκαν κατά 880 εκατ. ευρώ ή κατά 11%.

Επίσης τον Απρίλιο, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στο ύψος των 278 εκατ. ευρώ, από 724 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012. Δηλαδή, μειώθηκαν κατά 446 εκατ. ευρώ ή κατά 62%.  Συνεπώς τον Απρίλιο, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν στο ύψος των 7,5 δισ. ευρώ, από λίγο λιγότερο από 9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012. Το Υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Μαΐου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 4,2 δισ. ευρώ.

Έτσι, μέχρι σήμερα, έχει ικανοποιηθεί περίπου το 80% των αιτημάτων των Υπουργείων, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά τις πληρωμές, το μήνα Μάιο αυτές ανήλθαν στα 700 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, μέχρι τέλος Μαΐου, ανήλθε στα 2,9 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, το 1ο πεντάμηνο του έτους, έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 10.300 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί περίπου το 70% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 50% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (567 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,1 δισ. ευρώ)».

Επίσης ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται αφού πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλοί φορείς του Δημοσίου. Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε.  Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία η εγρήγορση όλων των εμπλεκομένων ώστε να εναρμονιστούν ακόμα περισσότερο οι χρηματοδοτήσεις με τις τελικές πληρωμές τις οποίες έχει ανάγκη η πραγματική οικονομία. Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια συνεχίζεται εντεινόμενη. 

Στόχος παραμένει το κράτος, παράλληλα με την προσπάθεια να μη δημιουργήσει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και συνακόλουθα να ενισχύσει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: