10/6/13

Το φιάσκο στις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ βυθίζει το Χ.Α.

Η διαφαινόμενη αποτυχία της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ μετά την ηχηρή απουσία της Gazprom από την φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών, επιδεινώνει το ήδη εύθραυστο χρηματιστηριακό κλίμα οδηγώντας σε γενίκευση των ρευστοποιήσεων και διεύρυνση των απωλειών που αγγίζουν πλέον το 4%.
Το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής βουτιάς σε επίπεδο Γενικού Δείκτη είναι απότοκος του μηδενισμού και της διαγραφής των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου από τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη FTSE Large Cap που ισοδυναμεί με «λογιστικές» απώλειες 2,4% και 2,11 αντίστοιχα. Η κλιμάκωση των πιέσεων, όμως, αφορμής δοθείσης της αποτυχημένης προσπάθειας για την πώληση της ΔΕΠΑ μετά από σειρά αναβολών και υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεων, αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα την οποία είχε υποεκτιμήσει η αγορά.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει τη στήριξη των 960 μονάδων και οδεύει ταχύτατα προς το επόμενο κρίσιμο τεχνικό σημείο στις 936 μονάδες όπου εντοπίζεται το 61,8% επίπεδο διόρθωσης του τελευταίου ανοδικού κύματος.

Οι εξελίξεις με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ έχουν άμεση επίπτωση στη μετοχή των ΕΛΠΕ (μέτοχος με 35%) που δέχεται ισχυρές πιέσεις και υποχωρεί ς και 4,56% κάτω από τα 4 ευρώ.

Υπό πίεση για έκτη διαδοχική συνεδρίαση τελεί και η μετοχή της Alpha που υποχωρεί στα 48 λεπτά με απώλειες 7,5% εν αναμονή της αυριανής έναρξης διαπραγμάτευσης των warrants και των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου.

Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί στις 188 μονάδες καθώς οι πωλητές επιμένουν τόσο στην Εθνική όσο και στη Eurobank με την τελευταία να καταγράφει πτώση 16% και τη μετοχή της Εθνικής να διολισθαίνει κάτω από την τιμή της αύξησης στα 4,20 ευρώ και με συναλλαγές που αγγίζουν τα 1 εκατ. τεμάχια.

Στις 322 μονάδες ο δείκτης FTSE Large Cap 25 καθώς αναχώματα στην υποχώρηση αποτελούν μόνο τα κέρδη της Βιοχάλκο κατά 1,66% και τα οριακά ανοδικά πρόσημα στην ΕΧΑΕ, τη Eurobank Properties, τον Τιτάνα και την Intralot. Αντίθετα οι απώλειες υπερβαίνουν το 2% για τον ΟΠΑΠ, την Coca Cola, τη Μετκα, και τη Folli Follie.

Υψηλές οι συναλλαγές στην αγορά παραγώγων με επίκεντρο τα συμβόλαια επί του δείκτη FTSE Large Cap όπου οι επενδυτές διατηρούσαν νωρίτερα αξιόλογο premium σε σχέση με τον υποκείμενο δείκτη. Λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι είχαν αλλάξει χέρια περίπου 8.500 ΣΜΕ με το premium να έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί. 

Μόνο το Ιατρικό με σημαντικά κέρδη κατά 8,8% από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον FTSE Mid να υποχωρεί κατά 1,4% στις 1.140 μονάδες. 

Xαμηλές οι συναλλαγές στα 20 εκατ. ευρώ, με 82 μετοχές να βρίσκονται στο «κόκκινο» έναντι 38 που ενισχύονταν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: