15/5/13

Νέα επένδυση από την Third Point στην Ελλάδα

Εάν εξελιχθεί θετικά η νέα επένδυση του αμερικανικού fund, που σηματοδοτεί και το νέο στοίχημα της Third Point στην ελληνική οικονομία και τις επιχειρηματικές προοπτικές που ανοίγονται σε αυτή, τότε οι αποδόσεις από την αγορά ομολόγων πέρυσι το καλοκαίρι (περίπου 500 εκατ. δολάρια), μπορεί να φαντάζουν στο μέλλον πολύ μικρές.

Άλλωστε στην αγορά των υδρογονανθράκων, εάν εντοπιστεί ένα σημαντικό κοίτασμα τότε οι υπεραξίες που δημιουργούνται είναι μεγάλες. Φυσικά οι κίνδυνοι αποτυχίας και τα ρίσκα είναι πολύ μεγαλύτερα. Σε αυτήν την αγορά λοιπόν, στην αγορά της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, που μετρά λίγους μήνες από τότε που άνοιξε ξανά στην Ελλάδα με τον περίφημο διαγωνισμό για το open door σε Κατάκολο, Πατραϊκό και Ιωάννινα, αποφάσισε να επενδύσει η Third Point, μπαίνοντας στην ελληνική εταιρεία Energean, με κεφάλαιο 60 εκατ. δολάρια.

Ρόλο καταλύτη πάντως στην προσέγγιση των δύο πλευρών έπαιξαν τρεις εξελίξεις: Πρώτη και κυριότερη ήταν η συνολική βελτίωση του κλίματος για τη χώρα μας και η απομάκρυνση της προοπτικής εξόδου από την ευρωζώνη. Έστω και εάν η δραστηριότητα των πετρελαίων έχει τους δικούς της νόμους και έχουν χρηματοδοτηθεί επενδύσεις σε χώρες με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα, το αμερικανικό fund έλαβε το πράσινο φως για να προχωρήσει σε επενδύσεις μετά από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και οι προοπτικές παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη είχαν βελτιωθεί σημαντικά.

Η δεύτερη εξέλιξη αφορούσε στην εναρμόνιση της παλαιότερης σύμβασης της θυγατρικής της Energean Καβάλα Oil, με το νέο νόμο για την παραχώρηση εκμεταλλεύσεων για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Οι άνθρωποι της Third Point, όπως και κάθε ξένος επενδυτής ιδιαίτερα σε επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου όπως τα πετρέλαια, ζητούν σταθερό, μοντέρνο και προβλέψιμο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.

Και βέβαια η τρίτη εξέλιξη αφορούσε στην ίδρυση του Hellenic Recovery Fund. Και αυτό γιατί το αμερικανικό μητρικό fund, έχει συγκεκριμένους κανόνες και απαιτήσεις ρευστότητας, που πρέπει να ικανοποιούνται προκειμένου να ληφθούν επενδυτικές αποφάσεις, που στην περίπτωση των ελληνικών επιχειρήσεων δεν καλύπτονται. 

Η επένδυση από την πλευρά της Third Point, είναι σχετικά εξασφαλισμένη από πλευράς ρίσκου και με πολλές προοπτικές για μεγάλες υπεραξίες. Και αυτό διότι το «στόρι» της Energean περιλαμβάνει ενεργές εκμεταλλεύσεις στον Πρίνο με παραγωγή περίπου 2 χιλιάδων βαρελιών ημερησίως, η οποία και μπορεί να αυξηθεί μέσω επένδυσης περιορισμένου ρίσκου καθώς η περιοχή είναι επαρκώς «χαρτογραφημένη» και οι νέες ποσότητες πετρελαίου έχουν ήδη εντοπιστεί.

Πέρα όμως από τον Πρίνο και την ευρύτερη περιοχή, η Energean που είναι και η μοναδική ελληνική εταιρεία με παραγωγή πετρελαίου στην Ελλάδα, συμμετέχει αυτή τη στιγμή και στους τρεις διαγωνισμούς open door σε Πατραϊκό, Ιωάννινα και Κατάκολο και διεκδικεί με αξιώσεις τις νέες αυτές παραχωρήσεις. Ταυτόχρονα όμως παρακολουθεί και άλλες ενδιαφέρουσες περιοχές, όπως δείχνει και το γεγονός ότι έχει από κοινού με την ισραηλινή Ratio Oil καταθέσει πρόταση για να κάνει έρευνες στην περιοχή του Θερμαϊκού. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ιστορία της Third Point είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχει προκληθεί διεθνώς για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων και τις προοπτικές της. Και υπό αυτή την έννοια, είναι αναγκαίο να επισπευσθούν λίγο οι διαδικασίες γύρω από τους εν εξελίξει διαγωνισμούς opendoor, οι οποίοι άλλωστε σύντομα θα κλείσουν και ένα χρόνο, χωρίς ακόμη να έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο αποτέλεσμα. 

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι για το αμερικανικό fund, η είσοδος στην Energean, ενδέχεται να αποδειχθεί η αρχή, για την περαιτέρω εμπλοκή και επένδυση στην ελληνική ενεργειακή αγορά καθώς εξετάζονται και άλλες επενδυτικές προτάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: